794
Ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια, το 2017 | EPA/STR

Απαγωγές, μοιχείες και εκφοβισμοί στο εμιράτο του Ντουμπάι

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2020, 08:30
Ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια, το 2017
|EPA/STR

Απαγωγές, μοιχείες και εκφοβισμοί στο εμιράτο του Ντουμπάι

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2020, 08:30

Ολα όσα ισχυρίστηκε πριν από οχτώ μήνες η πρώην σύζυγός του, πλέον αποτελούν αποδεδειγμένα γεγονότα. Τουλάχιστον σύμφωνα με τη βρετανική Δικαιοσύνη, η οποία αποφάνθηκε ότι ο δισεκατομμυριούχος ηγεμόνας του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ενορχήστρωσε όντως την απαγωγή δύο θυγατέρων του, εξαπολύοντας, συγχρόνως, μια εκστρατεία εκφοβισμού της πριγκίπισσας Χάγια της Ιορδανίας, με την οποία ήταν παντρεμένος έως τις αρχές του 2019.

Αφότου άκουσε τις εκτενείς καταθέσεις των μαρτύρων ο Αντριου ΜακΦάρλαν, δικαστής Οικογενειακών Υποθέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «βάσει των πιθανοτήτων» ο σεΐχης Αλ Μακτούμ ενδέχεται να παραβίασε όχι μόνον το βρετανικό αλλά και το διεθνές δίκαιο.

Κατ’ αρχάς γιατί (φέρεται να) είναι υπεύθυνος για την απαγωγή της κόρης του, πριγκίπισσας Σάμσα, από τους δρόμους του Κέιμπριτζ, στην κεντρική Αγγλία το 2000, όταν εκείνη ήταν μόλις 19 ετών. Αφότου απήχθη από άνδρες της προσωπικής φρουράς του σεΐχη, η νεαρή κοπέλα οδηγήθηκε δια της βίας πίσω στο Ντουμπάι όπου κρατείται έως σήμερα αιχμάλωτη.

Η πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας μαζί με την δικηγόρο της έξω από το δικαστήριο στο Λονδίνο (REUTERS/Tom Nicholson)

Ομως αιχμάλωτη είναι και η μικρότερη αδελφή της, η πριγκίπισσα Λατίφα, η οποία αποπειράθηκε να δραπετεύσει από τα ασφυκτικά δεσμά της οικογένειας του πατέρα της δύο φορές, το 2002 και το 2018. Μετά την πρώτη της απόπειρα φυλακίστηκε για μια τριετία στο Ντουμπάι. Η δεύτερη απόδρασή της είχε ως κατάληξη την αρπαγή της από σκάφος που έπλεε σε διεθνή ύδατα, ανοικτά των ακτών της Ινδίας, και την επιστροφή της στο εμιράτο όπου ζει, πλέον, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τον βρετανό δικαστή, αμφότερες οι αδελφές (που απέκτησε ο σεΐχης με μία άλλη σύζυγό του από την Αλγερία) εξακολουθούν να στερούνται την ελευθερία τους και την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο ίδιος ο πατέρας τους.

Οσον αφορά την πριγκίπισσα Χάγια, παντρεύτηκε τον 70χρονο σεΐχη του Ντουμπάι, το 2004, και κατέστη έτσι η έκτη και νεότερη σύζυγός του. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά και, αρχικά, η 45χρονη κόρη του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, πίστευε τις εξηγήσεις του συζύγου της για την τύχη της Σάμσα και της Λατίφα, ο οποίος μιλούσε για επιχειρήσεις «διάσωσης» των δύο αδελφών και οικειοθελούς επιστροφής τους πίσω στην οικογένειά τους.

Αλλά στις αρχές του 2019 άρχισε να υποψιάζεται πως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και να αμφισβητεί τα λεγόμενα του πανίσχυρου συζύγου της. Την ίδια, περίπου, περίοδο αποκαλύφθηκε επίσης πως η πριγκίπισσα Χάγια διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον βρετανό σωματοφύλακά της, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2019 να αναγκαστεί να καταφύγει, φοβούμενη για τη ζωή της, στο Λονδίνο μαζί με τα δύο παιδιά της και περισσότερα από 30 εκατομμύρια στερλίνες.

Ο Μοχάμεντ κινήθηκε νομικά εναντίον της, απαιτώντας την άμεση επιστροφή των παιδιών στο Ντουμπάι. Στη βρετανική Δικαιοσύνη, ωστόσο, κατέφυγε και η Χάγια υποστηρίζοντας πως ο πρώην άνδρας της σκόπευε να προσφέρει την κόρη τους ως σύζυγο στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και φερόμενο ως ιθύνοντα νου της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ζητώντας την παροχή προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζει η βρετανική νομοθεσία περί καταναγκαστικού γάμου.

Το ζευγάρι μαζί με την κόρη τους Αλ Τζαλίλα στις ιπποδρομίες Dubai World Cup, στο Ντουμπάι το 2016 (EPA/ALI HAIDER)

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δίκης ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αποδείχτηκε. Αλλά κατέστη ξεκάθαρο πως ο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ οργάνωσε μια εκτεταμένη εκστρατεία εκφοβισμού της πρώην συζύγου του, στο πλαίσιο της οποίας πράκτορες που δρούσαν για λογαριασμό του, άφησαν δύο φορές ένα όπλο στο κρεβάτι της, ενώ μια άλλη φορά την επισκέφτηκαν με ένα ελικόπτερο στην κατοικία της στο Ντουμπάι, για να την ενημερώσουν πως ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να τη μεταφέρουν σε μια απομακρυσμένη φυλακή στα βάθη της ερήμου.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ, ο οποίος ζητούσε να μην κοινοποιηθούν τα συμπεράσματα του βρετανού δικαστή, καταδίκασε μια απόφαση που «αναπόφευκτα καταγράφει μονάχα τη μία πλευρά της υπόθεσης» και «δεν προστατεύει τα παιδιά (του) από την προσοχή των ΜΜΕ», απευθύνοντας, συγχρόνως, έκκληση για σεβασμό στην ιδιωτική ζωή της οικογένειάς του.

Εμπλοκή (;) και του Φόρεϊν Οφις

Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο Μοχάμεντ, πέρα από σεΐχης και διαμορφωτής του Ντουμπάι σε κορυφαίο διεθνή τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό, είναι επίσης αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φίλος της βασίλισσας Ελισάβετ αλλά και ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες στις βρετανικές ιπποδρομίες, αναμένεται πως η όλη υπόθεση θα πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα του. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, θα μπορούσε ακόμα και να αποσταθεροποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις της Βρετανίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενό σύμμαχο του Λονδίνου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Με τη βασίλισσα Ελισάβετ στα εγκαίνια της κατασκευής του Μουσείου Sheikh Zayed στο Αμπου Ντάμπι, το 2010 (EPA/ALI HAIDER)

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...