334
Μια αφίσα για την «ειδική σχέση» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ στο Λονδίνο. Δείχνει την Μέι να ρίχνει ξυλιές στον πισινό του Τραμπ. Δεν το λες και καλωσόρισμα... | REUTERS/Toby Melville

Το βρετανικό Κοινοβούλιο κρίνει «ανεπιθύμητο» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 17:30
Μια αφίσα για την «ειδική σχέση» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ στο Λονδίνο. Δείχνει την Μέι να ρίχνει ξυλιές στον πισινό του Τραμπ. Δεν το λες και καλωσόρισμα...
|REUTERS/Toby Melville

Το βρετανικό Κοινοβούλιο κρίνει «ανεπιθύμητο» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 17:30

Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, μετά από πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία του μετέφερε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εντός των επόμενων μηνών, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα. Aπό ηχηρές διαδηλώσεις στους δρόμους του Λονδίνου έως παθιασμένες ομιλίες εντός Κοινοβουλίου.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο μετά το διάταγμα με το οποίο ο Τραμπ απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, σε μια ομιλία που χειροκρότησαν πολιτικοί από όλο το φάσμα, δήλωσε ότι θα πρέπει να απαγορευθεί στον αμερικανό πρόεδρο να μιλήσει από το βήμα του Κοινοβουλίου.

«Η ομιλία ενός ξένου ηγέτη στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας (Βουλή των Λόρδων και Βουλή των Κοινοτήτων) δεν είναι αυτόματο δικαίωμα. Είναι μια τιμή που κατακτάται», δήλωσε.

https://www.youtube.com/watch?v=AmwGeOczYno

Η Μέι από την πλευρά της συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόφασή της, τη στιγμή που περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν ήδη υπογράψει αίτημα που ζητά την ακύρωση της επίσκεψής του, προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ. Η αυξημένη συμμετοχή στο αίτημα αναγκάζει το βρετανικό Κοινοβούλιο να το θέσει υπό συζήτηση στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Μπέρκοου, ερωτηθείς από βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με την πιθανότητα ο Τραμπ να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες τους. «Νιώθω πολύ έντονα ότι η αντίθεση μας στον ρατσισμό και τον σεξισμό και η υποστήριξή μας στην ισότητα ενώπιον του νόμου και σε μια ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης χρίζουν μιας εξόχως σημαντικής εξέτασης», είπε αποσπώντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

«Πριν από την επιβολή της απαγόρευσης εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ, ήμουν έντονα αντίθετος σε μια ομιλία του Τραμπ. Μετά την επιβολή του μέτρου, είμαι κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

Το 2011 ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που μίλησε και στα δύο σώματα, όπου έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Νέλσον Μαντέλα και ο Σαρλ ντε Γκωλ. Ωστόσο ο Μπέρκοου, η έγκριση του οποίου απαιτείται για οποιαδήποτε ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου, φαίνεται πως θα είναι το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια Τραμπ κατά την επίσκεψή του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...