490
|

Ανασχηματισμός ξανά στο προσκήνιο – γιατί τώρα;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2020, 13:29

Ανασχηματισμός ξανά στο προσκήνιο – γιατί τώρα;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2020, 13:29

Περί τα μέσα Ιουνίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το Ισραήλ, ο ανασχηματισμός ήταν κάτι σαν θέμα ημερών, άντε ένα-δύο εβδομάδων. Το είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που ως τότε ό,τι είχε πει είχε βγει, το είχε επιβεβαιώσει με τον τρόπο του ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας για «διορθωτικές κινήσεις» σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ. Όμως έκτοτε πέρασαν πεντέμισι εβδομάδες και τίποτα δεν έγινε. Και τώρα τα σενάρια επανέρχονται.

Το έγραψαν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» στο ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, που περιγράφει μάλιστα μια αναδιάταξη διαφορετική από τις «διορθωτικές κινήσεις» εκείνης της πολιτικά εσφαλμένης διαρροής από το Ισραήλ: «νέες κυβερνητικές δομές με “ομάδες κρούσης”, αναπληρωτές υπουργούς, αναβαθμίσεις υφυπουργών ή και γενικών γραμματέων και περισσότερες γυναίκες, χωρίς να αποκλείονται απομακρύνσεις- καραμπόλες σε υπουργικούς θώκους περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού του πρώτου ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη», γράφει το άρθρο της εφημερίδας.

Αν και αυτά τα έχουμε ξαναδιαβάσει, η διαφορά είναι ότι μετά και τη συμφωνία των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης (εδώ), το πλαίσιο της γενικής πολιτικής έχει αλλάξει δραματικά, η χώρα πρέπει να κινηθεί σε άλλες ταχύτητες και σε άλλο περιβάλλον ενώ παράλληλα υπάρχει η απειλή της βαθιάς ύφεσης από το φθινόπωρο, όταν διαπιστωθεί η καταστροφική επίπτωση του κορονοϊού στον τουρισμό και στις τοπικές οικονομίες ανά την επικράτεια. Πλέον η κυβέρνηση κινείται σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο, μέχρι να υλοποιηθούν οι απαραίτητες και προαναγγελθείσες αλλαγές εν όψει και της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» οι αλλαγές αυτές θα γίνουν σύντομα: «πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει την απόφαση να μην “παίξει” άλλο στις… καθυστερήσεις. “Θέλει τα στελέχη του προετοιμασμένα, χωρίς εκκρεμότητες, σε θέση μάχης από την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου” σχολίαζαν. Αυτό σημαίνει ότι για το Μαξίμου το ιδανικό χρονοδιάγραμμα είχε κλειδώσει: αναδιάταξη δομών και προσώπων άμεσα, για να ακολουθήσουν ο Αύγουστος της… προσαρμογής και έπειτα ο “σκληρός” Σεπτέμβριος με το διπλό στοίχημα της συγκράτησης της ύφεσης τον χειμώνα και της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», γράφει η εφημερίδα.

Τα στοιχεία του ανασχηματισμού είναι σε γενικές γραμμές προδιαγεγραμμένα:

– ξεχωριστή δομή «διαχειριστών» των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, πιθανότατα με έναν νέο αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, στο Ανάπτυξης ή στο Οικονομικών. Εκεί παίζει το όνομα του υφ. Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.

– αλλαγή στο επικοινωνιακό team. Σύμφωνα με «Τα Νέα» είνει ειλημμένη η απόφαση για μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε γνώριμα «λημέρια» του προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή παραγωγικό υπουργείο. Στην επικοινωνία παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη ωστόσο συζητούνται έντονα και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ανάμεσά τους «φρέσκα» πρόσωπα, όπως ο βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης.

– περισσότερες γυναίκες. Ως προς αυτό, αναφέρεται ότι κάποιες γενικές γραμματείς —όπως η Αλεξάνδρα Σδούκου, η Αννα Στρατινάκη και η Βίκυ Λοΐζου— ενδέχεται να αναβαθμιστούν σε υφυπουργούς.

– νέα/παλιά πρόσωπα. Ενισχυμένο θεωρείται το σενάριο εισόδου στην κυβέρνηση για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιο Λιβανό, για τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής Βασίλη Οικονόμου αλλά και για τον βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών Θοδωρή Ρουσόπουλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...