612
Παρότι νοσηλευόταν, με αυτή τη φωτογραφία ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να δείξει ότι εργαζόταν κανονικά | Joyce N. Boghosia/The White House/Handout via REUTERS

Ανάλυση: Ο Τραμπ στο νοσοκομείο, μια επικοινωνιακή αποτυχία;

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 07:00
Παρότι νοσηλευόταν, με αυτή τη φωτογραφία ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να δείξει ότι εργαζόταν κανονικά
|Joyce N. Boghosia/The White House/Handout via REUTERS

Ανάλυση: Ο Τραμπ στο νοσοκομείο, μια επικοινωνιακή αποτυχία;

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 07:00

Την εικόνα ενός προέδρου που παλεύει «στα ίσα» τον κορονοϊό και βγαίνει νικητής πολύ γρήγορα επιχειρεί να δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, που την Παρασκευή νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο με συμπτώματα της Covid-19 –για να λάβει εξιτήριο το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας «μη φοβάστε τον κορονοϊό».

Πίσω από τα αντιφατικά ανακοινωθέντα, πίσω από αυτό που θέλει να δείξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι – όχι όμως πολύ επιτυχημένο, γράφει ο Monde.

Την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα νοσηλείας, ο Τραμπ ήταν σχετικά σιωπηλός στο Twitter, πιθανόν γιατί δεν ήταν και πολύ ευδιάθετος. Μετά άρχισε το μπαράζ.

Την επόμενη ημέρα ανέβηκε ένα βίντεο που τον έδειχνε να εργάζεται σε γραφείο. Εμφανίστηκε να μιλά με θερμά λόγια για τα «θαύματα της ιατρικής» και τα «θεόσταλτα φάρμακα» που επιτρέπουν την ταχεία θεραπεία του από τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Αποκορύφωμα ίσως ήταν το σόου το απόγευμα της Κυριακής. Παρά τις συστάσεις των γιατρών, παρότι μέσα στο αεροστεγές όχημα έβαζε σε κίνδυνο τη φρουρά του και προς έκπληξη των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος βγήκε για μια βόλτα για να τον δουν και να τον χαιρετίσουν οι οπαδοί του. Φορούσε πάντως μάσκα.

Η παράσταση έλαβε σύντομα τέλος και ο Τραμπ πέρασε την Κυριακή την τρίτη νύχτα του στο στρατιωτικό νοσοκομείο, γράφοντας μανιωδώς μηνύματα στο Twitter –με κεφαλαία γράμματα και πολλά θαυμαστικά. To ότι έλαβε εξιτήριο σχετικά νωρίς –ας θυμηθούμε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρασε πάνω από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε ακόμα και στην Εντατική– επιχειρεί να το κεφαλαιοποιήσει πολιτικά: βγήκα έξω, αντιμετωπίζω τον κίνδυνο, είμαι ηγέτης και αυτό κάνουν οι ηγέτες, το χοντροκομμένο μήνυμα στο πλαίσιο πάντα ενός πολιτικάντικου σόου, με καμβά μια φονική πανδημία, η οποία μέχρι τώρα έχει αφαιρέσει τη ζωή 210.000 ανθρώπων μόνο στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Κόπωση ή απελπισία; Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους τρίβει τα μάτια του ενώ ο Σον Κόνλεϊ, προσωπικός γιατρός του προέδρου Τραμπ, ενημερώνει τους δημοσιογράφους την Κυριακή |(REUTERS/Erin Scott)

Πίσω από την επίδειξη βολονταρισμού, γράφει η γαλλική εφημερίδα, κρύβεται η προβληματική διαχείριση του επικοινωνιακού σκέλους από τον Λευκό Οίκο.

Πόσο σοβαρά ήταν τα συμπτώματα του προέδρου, ήταν ήπια ή περισσότερο ανησυχητικά; Ακούσαμε και τα δύο. Ηταν το Σάββατο οι γιατροί ευχαριστημένοι με την πρόοδο του ασθενούς προέδρου ή ήμασταν μπροστά σε ένα δύσκολο 48ωρο; Και αυτά τα ακούσαμε από επίσημες ενημερώσεις και διαρροές.

Ελαβε ή όχι οξυγόνο ο πρόεδρος; Ο προσωπικός γιατρός του περισσότερο θόλωσε τα νερά παρά διαφώτισε. Πόσα και ποια φάρμακα πήρε και γιατί; Και πότε ακριβώς έμαθε ο Λευκός Οίκος ότι ο πρόεδρος είναι θετικός στον κορονοϊό; Ο γιατρός είπε (κατά λάθος;) ότι αυτό έγινε μιάμιση ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση, ενώ το πρόγραμμα του Τραμπ συνεχιζόταν κανονικά.

Τα γκρίζα σημεία και τα κενά στην επίσημη ενημέρωση τροφοδότησαν σενάρια και προκάλεσαν πολλά ερωτήματα –έως και εύλογες διαμαρτυρίες– για τον απερίσκεπτο τρόπο του Τραμπ, ο οποίος υποβάθμιζε σταθερά τον κίνδυνο από την ασθένεια. Πριν φυσικά την αντιμετωπίσει και ο ίδιος, πιθανόν όχι τόσο εύκολα όσο θέλει να πιστεύουμε ο Λευκός Οίκος.

Εντέλει ο Τραμπ προσπάθησε να αποκομίσει ό,τι καλύτερο μπορούσε από αυτή την προσωπική περιπέτεια – έρχονται φυσικά οι εκλογές σε λιγότερο από ένα μήνα και οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν. Είναι όμως δύσκολο να πείσει ότι πήρε το μάθημά του, από τη στιγμή που διοργάνωνε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, χωρίς μάσκες και μέτρα προστασίας ελάχιστες ημέρες πριν υποχρεωθεί σε νοσηλεία.

Για να μην ξαναθυμηθούμε πόσο (αμετροεπής και απελπιστικά λίγος) υποβάθμισε από την αρχή τους κινδύνους της Covid-19 για τον αμερικανικό λαό, ο οποίος τώρα μετρά εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...