Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η πιθανότητα να τα «βρουν» η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την «Ωρα Αποφάσεων» των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ώστε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ένα ενιαίο φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι εκατέρωθεν αντιρρήσεις, καχυποψίες, και προσωπικές στρατηγικές για το περιεχόμενο και τον τρόπο συνεργασίας τους παραμένουν ισχυρές και, με τα σημερινά δεδομένα, αγεφύρωτες. Η πολυπόθητη ενότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου παραμένει διακαής πόθος.
Η σημερινή κατάσταση αντικατοπτρίζεται στο στίχο της επιτυχίας του λαϊκού τραγουδιστή, Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Οι δρόμοι του πουθενά», από το 2001, όταν τραγουδούσε «…δεν με νοιάζει, μη σε νοιάζει, οι δρόμοι που τραβάμε, ο δικός σου κι ο δικός μου, στο πουθενά μας πάνε» .
Ετσι η Φώφη Γεννηματά, οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Φλωρίδης) και ο Σταύρος Θεοδωράκης τραβούν ο καθένας τον δικό του δρόμο. Προωθούν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει ο καθένας αρνούμενοι, προς το παρόν, να κάνουν τις υπερβάσεις που απαιτούνται για να βρουν κοινούς τόπους συνάντησης. Παράγοντες και προσωπικότητες του χώρου, σε ιδιωτικές προς το παρόν συζητήσεις τους, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψει κλίμα σύγκρουσης και προσωπικής αναμέτρησης το επόμενο διάστημα αναβιώνοντας τις συνθήκες αντιπαλότητας εκσυγχρονιστών – κομματικών της δεκαετίας του ’90.
Η αναμενόμενη μεγαθυμία από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως του ισχυρότερου φορέα, να προχωρήσει σε υπερβατικές κινήσεις, δεν εκδηλώνεται, με συνέπεια να ερμηνεύεται από τους υπόλοιπους σαν επίδειξη ηγεμονισμού.
Συνθετικές προτάσεις, όπως αυτή που διατύπωσαν οι «Κινήσεις Πολιτών» και οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές» με τον Σπύρο Λυκούδη, για άμεση εκλογή αρχηγού από τη βάση και κατόπιν διεξαγωγή ενωτικού Συνεδρίου, δεν βρήκαν ανταπόκριση. Ούτε η δημόσια προτροπή, με άρθρο στα ΝΕΑ (εδώ) του πρώην δημάρχου Βόλου και στελέχους της Κεντροαριστεράς, Πάνου Σκοτινιώτη, προς την Φώφη Γεννηματά να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των πάντων και να μην περιχαρακώνεται στην εμβέλεια της Χαριλάου Τρικούπη.
Ανησυχίες για την επόμενη μέρα
Σημείο τριβής παραμένει το ζήτημα της εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται απ’ όσους συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θεωρούν ότι η Φώφη Γεννηματά έχει την έγκρισή τους. Παρά ταύτα το θέμα είναι ανοικτό γιατί το θέτει ως εκ των ων ουκ άνευ η «Ωρα Αποφάσεων» με την επίκληση ότι έχει δεσμευτεί η κυρία Γεννηματά δημόσια. Από την Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους αιτούντες καθώς δεν νοιώθουν σίγουροι ότι οι αιτούντες εκλογή ηγεσίας από τη κοινωνία, θα παραμείνουν στο εγχείρημα και μετά την έκβαση μιας ηγετικής διαμάχης.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει στη θέση πως μόνο το δικό της σχέδιο, της σταδιακής όσμωσης μέσα από ένα πολυκομματικό φορέα χαλαρής ομοσπονδίας, με διεξαγωγή Συνεδρίου τον Ιούνιο, είναι ο κατάλληλος δρόμος για τη συμπόρευση και συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων. «Οι πόρτες», λένε, « είναι ανοικτές για να εκπροσωπηθούν, όσοι θελήσουν με τη διατήρηση της αυτονομίας τους, στο Συντονιστικό Συμβούλιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Να θέσουν εκεί, χωρίς προαπαιτούμενα, τις απόψεις τους». Στο εσωτερικό της υπάρχουν όμως διαφωνίες: για τον τρόπο που θα οριστούν οι σύνεδροι, για την εκλογή ή όχι κεντρικού οργάνου από το συνέδριο που θα είναι το κέντρο των αποφάσεων κι όχι οι Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων, ακόμη και για τα σύμβολα, ή την ονομασία «Δημοκρατική Συμπαράταξη».
Από την πλευρά τους οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης με τη συνδρομή των Γιάννη Δατσέρη και Γιάννη Μεϊμάρογλου επιμένουν στη θέση τους ότι ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς πρέπει να εκπροσωπηθεί από νέο και ενιαίο κομματικό φορέα, δεν αποδέχονται το σχέδιο για τη διεξαγωγή συνεδρίου χωρίς να εγκρίνει θέσεις, καταστατικό και πρόγραμμα και κυρίως να μην εκλεγεί η ηγεσία με ανοιχτές διαδικασίες από τη βάση. Στις 29 Μαρτίου προγραμματίζουν ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα όπου προτίθενται να ανακοινώσουν τη δική τους πορεία και τις ενέργειες που θα κάνουν για τη συγκρότηση του νέου κομματικού φορέα.
Οσον αφορά στο Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει καταστήσει σαφές ότι η αυτονομία του κόμματος είναι δεδομένη, δεν αποδέχεται τις διαδικασίες με τις οποίες προχωρά η Δημοκρατική Συμπαράταξη και βρίσκεται, όπως δήλωσε στον Real Fm (εδώ), σε πυκνές συζητήσεις με την Ωρα Αποφάσεων για να συνεργαστούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News