Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Πακέτο νέων μέτρων
Οπως αναφέρει το protothema.gr, παράθυρο για το ζήτημα των στεγαστικών δανείων άνοιξε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποιώντας ότι «εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου» και προσδιόρισε το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί στα περίπου 4,7 δις μέχρι σήμερα, δηλαδή 2,5% του Α.Ε.Π. περίπου.
Συνολικά, το πρώτο πακέτο βοήθειας προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανέρχεται έως τώρα στα 15 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αποτελεί ένα μίγμα δράσεων που αποτελείται τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης και ρευστότητας μαζί με τις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Επιπρόσθετα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα συμπεριληφθούν επιπλέον ΚΑΔ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, διευρύνοντας περαιτέρω τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πακέτο βοήθειας.
Εκτός από τη διεύρυνση των ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα ευεργετηθούν από το μέτρο μέσω της στήριξης των εργαζομένων τους, κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες να τύχουν υπαγωγής στο ίδιο καθεστώς και μέλη περισσότερων επιστημονικών κλάδων της χώρας (δικηγόροι, γιατροί, οδοντίατροι, ψυχίατροι και λοιπό ιατρικό προσωπικό, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτές και ερευνητές) αντί της αρχικής πρόβλεψης για διάθεση voucher 600 ευρώ, μέσω της κατάρτισης σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων.
Σε πτυχές του νέου πακέτου που επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προαναγγέλλοντας νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία από τον κορονοϊό.
«Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι», δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης.
Επιπρόσθετα, σχέδιο ώστε να καταβάλλονται πλήρεις αποδοχές σε όσους εργάζονται από το σπίτι με αναστολή σύμβασης φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν εργαζόμενοι και θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News