«Eκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχει προκαλέσει το κυβερνητικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, την οποία μπορεί να επιβάλει για ένα εξάμηνο ο εργοδότης –χωρίς μάλιστα διαβούλευση με τον εργαζόμενο– με το 50% του μισθού. Αυτό το μέτρο που εντάχθηκε στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.
Με τη σχετική ΠΝΠ και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ορίζεται για τη λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας ότι για έξι μήνες από την ισχύ της:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, όμως θέτει ως προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε του μέτρου. Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώνονται είπε: «Η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς: νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες, την επόμενη μέρα, παρά καθόλου επιχειρήσεις».
H αλήθεια είναι ότι αυτό το μέτρο έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αντιπολίτευση με ποικίλους τρόπους και όχι μόνο με το διχαστικό σύνθημα #Μετα_θα_λογαριαστουμε. Η βουλευτής Επικρατείας και αρμόδια τομεάρχης Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της στο Mega το πρωί της Πέμπτης ανέφερε:
«Οι επιλογές που έκανε το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «θα βρεθούμε με ένα κύμα ανέργων και φτωχών εργαζομένων. Αν κάτι μάθαμε από την οικονομική κρίση είναι ότι πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων», τόνισε η πρώην υπουργός Εργασίας, για να συνεχίσει:
«Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι επιχειρήσεις μπορούν να βάλουν το προσωπικό να δουλεύει εναλλάξ, χωρίς προϋποθέσεις: μισοί τη μια εβδομάδα και μισοί την επόμενη. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 50% του μισθού τους. Προφανώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεων τους απέναντι στους εργαζομένους τους. Εδώ έρχεται το κράτος, το οποίο έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες για να καλύψει τους μισθούς».
Είναι σαφές ότι το μέτρο της κυβέρνησης δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στους εργαζόμενους. Αν βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπή του 50% των απολαβών τους, πώς θα αντεπεξέλθουν στο 100% των ανελαστικών υποχρεώσεών τους;
Ο κ. Βρούτσης επέμεινε πως η τελευταία δέσμη μέτρων έχει στόχο «να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και τον άνθρωπο. Να διασώσουμε τις θέσεις εργασίας» και μίλησε για μέτρα «εσωτερικής οργανωτικής ευελιξίας» των επιχειρήσεων, «όπως είναι αυτό της λειτουργίας “με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας”».
Ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα «λαμβάνονται, έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με λιγότερο αριθμό εργαζομένων ή με τη μεταφορά εργαζομένων εντός ομίλων, αλλά με υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και στις δύο περιπτώσεις».
Ο ίδιος τόνισε: «Επισημαίνουμε ότι το “προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας”, με εκ περιτροπής εργασία, αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους και εντάσσονται σε συγκεκριμένο και καθορισμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό, αναγκαίο και επείγον μέτρο, που θα λήξει άμεσα με τον τερματισμό της κρίσης, σε δύο ή τρεις μήνες και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν του εξαμήνου.
Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η πλήρης κατάρρευση της αγοράς εργασίας και η ενεργοποίηση άλλων δυσχερέστερων μέτρων εκ μέρους των επιχειρήσεων, όπως μαζικές διαθεσιμότητες και απολύσεις. Έτσι, διασώζουμε τις θέσεις εργασίας με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.
Ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Τους προσεχείς μήνες, θα αντιμετωπίσουμε οικονομική κρίση, πρωτόγνωρη σε βάθος και έκταση. Η οικονομία της Ευρώπης θα βρεθεί σε ύφεση και η ανεργία θα ανέβει σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο.
Η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς: νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις και, ειδικά, μικρομεσαίες την επόμενη μέρα, παρά καθόλου επιχειρήσεις.
Το κράτος στηρίζει και τις δύο πλευρές της αγοράς εργασίας ως πυλώνες της αναπτυξιακής προοπτικής και της κοινωνικής συνοχής.
Συνεπώς, για να αντέξουμε ως χώρα, πρέπει όλοι κάτι να κάνουμε, κάτι να συνεισφέρουμε: η πρωτοφανής κρίση απαιτεί υπομονή και αντοχή από εργαζόμενους και επιχειρήσεις, στήριξη και οργανωμένα μέτρα από την πολιτεία.
Η κομματική αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης σε τέτοιες στιγμές εθνικής ανάγκης και εν μέσω μίας πανανθρώπινης κρίσης δεν βοηθά.
Είμαστε εδώ και δηλώνουμε «παρών» σε αυτό που επιτάσσει το εθνικό και κοινωνικό καθήκον για όλους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News