464
Τα συντρίμμια του ινδικού αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Πακιστάν και κατέπεσε σε ινδικό έδαφος | EPA/FAROOQ KHAN

Ανάφλεξη στο Κασμίρ – το Πακιστάν κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 11:50
Τα συντρίμμια του ινδικού αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Πακιστάν και κατέπεσε σε ινδικό έδαφος
|EPA/FAROOQ KHAN

Ανάφλεξη στο Κασμίρ – το Πακιστάν κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 11:50

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, καθώς το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας, τα οποία πετούσαν πάνω από το Κασμίρ, ενώ συνέλαβε δύο πιλότους.

Τα μαχητικά καταρρίφθηκαν αφού παραβίασαν τον εναέριο χώρο πάνω από το Κασμίρ. Ενα κατέπεσε σε περιοχή που ελέγχουν οι Ινδοί και το άλλο σε πακιστανικό έδαφος με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι πιλότοι του.

Βίντεο που κυκλοφόρησε σε κοινωνικά δίκτυα δείχνει έναν από τους δύο πιλότους με δεμένα τα μάτια και με αίματα στο πρόσωπο στα χέρια πακιστανών στρατιωτών. Ο ίδιος δηλώνει ότι λέγεται Αμπί Ναντάν και ότι είναι αντισμήναρχος. Ο δεύτερος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Arrested Indian Pilot in Pakistan custody

Arrested Indian Pilot in Pakistan custody. Video Released by ISPR

Geplaatst door Kabaddi Pakistan op Woensdag 27 februari 2019

 

Παράλληλα το Πακιστάν αρνήθηκε ότι έχει καταρριφθεί και δικό του αεροσκάφος.

Ανέφερε ακόμη ότι πραγματοποίησε και αυτό με τη σειρά του αεροπορικές επιδρομές σε έδαφος της Ινδίας, προσέχοντας ώστε να μην υπάρχουν απώλειες αμάχων ή παράπλευρες καταστροφές. Το Πακιστάν «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να απαντήσει στη χθεσινή επίθεση της Ινδίας στο έδαφός του.

Παρά ταύτα –και ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συστήνει αυτοσυγκράτηση στις δύο χώρες – το Πακιστάν τονίζει ότι «δεν επιθυμεί να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της χώρας, στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ.

Οι δύο χώρες, που είναι και πυρηνικές δυνάμεις, διεκδικούν τον έλεγχο όλου του Κασμίρ.

Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό περιστατικό με αεροπορικές δυνάμεις μετά το τέλος του πολέμου του 1971 ανάμεσα στις δύο χώρες. Είχε τότε συμφωνηθεί μία «γραμμή ελέγχου» (Line of Control) που χωρίζει την επικράτεια των δύο χωρών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 14 Φεβρουαρίου, είχε σημειωθεί ένα σοβαρό επεισόδιο κατά το οποίο σκοτώθηκαν 40 ινδοί στρατιώτες από επίθεση ενόπλων. Δράστες φέρονται να είναι πακιστανοί ένοπλοι.

Κλείνει ο εναέριος χώρος

Σε μια νεότερη εξέλιξη, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον εναέριο χώρο του μέχρι νεοτέρας και λόγω των συνθηκών που προέκυψαν μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ ινδικές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν σήμερα τις πτήσεις τους προς τουλάχιστον έξι πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. Παράλληλα οι Αρχές της Ινδίας έκλεισαν αρκετά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο.

Σε διάλογο κάλεσε την Ινδία το Πακιστάν

Σε διάλογο κάλεσε την Ινδία ο πακιστανός πρωθυπουργός Ιμραν Χαν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «η λογική» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οι πόλεμοι οφείλονται σε κακούς υπολογισμούς. Το ερώτημά μου είναι: με δεδομένα τα όπλα που διαθέτουμε μπορούμε να επιτρέψουμε τον παραμικρό λάθος υπολογισμό;», δήλωσε ο Χαν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αναφερόμενος στο πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χωρών.

«Είναι εύκολο να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο, όμως το πώς θα εξελιχθεί (…) είναι κάτι που δεν θα μπορεί να ελέγξει κανείς», προειδοποίησε.

«Καλώ για μία ακόμη φορά την Ινδία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για οποιονδήποτε διάλογο: για την τρομοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα», υπογράμμισε ο Χαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...