Αυξάνεται η ανησυχία για το πόσο ορθός ήταν ο τρόπος με τον οποίο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου τους για τον κορονοϊό.
Τα αποτελέσματα έγιναν αποδεκτά με χαρά από το κοινό και τους επενδυτές, όχι όμως και από τις αρμόδιες για την έγκριση ρυθμιστικές αρχές, στις οποίες ακόμα δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος για την έγκριση…
Το εμβόλιο φέρεται να έχει δείξει μέση αποτελεσματικότητα 70% (εδώ). Ωστόσο, η μέση αποτελεσματικότητα έχει προκύψει από την απλή πρόσθεση και διαίρεση στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη χορήγηση δύο διαφορετικών δοσολογικών σχημάτων.
Κάτι που σημαίνει ότι η κλινική μελέτη χάνει αμέσως την ομοιομορφία της, αλλά και παράλληλα την επιστημονική αξία της.
Ολες οι ομάδες εθελοντών έλαβαν δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου. Η μία πήρε ίση ποσότητα πρώτης και δεύτερης δόσης, ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκε μισή δόση κατά τον πρώτο εμβολιασμό και ολόκληρη ως επαναληπτική (αναμνηστική).
Το δοσολογικό σχήμα της πρώτης ομάδας είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 62% και της δεύτερης 90%. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν απομονώθηκε μόνο σε αυτό το λάθος που παραδέχθηκε το Πανεπιστήμιο ότι έγινε…
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μονσέφ Σλαουί, επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος χρηματοδότησης ερευνών για ανάπτυξη εμβολίων, αποκάλυψε την Πέμπτη ότι στη δεύτερη ομάδα, στην οποία το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 90%, συμμετείχαν άτομα κάτω των 55 ετών, ένα δεδομένο αξιολόγησης που δεν επισημάνθηκε στις ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι FT υπογραμμίζουν στο ρεπορτάζ τους ότι η επισήμανση από τις ΗΠΑ προκάλεσε πτώση 6% στην τιμή της μετοχής της AstraZeneca.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι λόγω της διαφοράς στο δοσολογικό σχήμα, αλλά και στα διαφορετικά εικονικά φάρμακα που δόθηκαν σε κάποιους εθελοντές, ανάλογα με τη χώρα όπου βρίσκονταν, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως ίσως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες είναι αρκετά ανομοιογενή για να παρουσιαστούν ως «ενιαίο πόρισμα».
Εκπρόσωπος της AstraZeneca, πάντως, υπερασπίστηκε τις κλινικές δοκιμές τονίζοντας ότι διεξήχθησαν με βάση τα υψηλότερα κριτήρια ποιότητας και προσθέτοντας ότι αναμένονται σύντομα περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια προστασίας που προσφέρει από τον κορονοϊό.
Η βρετανική εφημερίδα διευκρινίζει επίσης ότι ακόμα και ένα εμβόλιο με ποσοστό αποτελεσματικότητας 70% θα λάμβανε έγκριση κυκλοφορίας, καθώς το όριο που έχει θεσπιστεί είναι στο 50%.
Πάντως, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης δηλώνουν ότι δεν έχουν ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια (εδώ) και πως από το δικό τους, ακόμα και αν καθυστερήσει να εγκριθεί, μπορούν να παραχθούν πολύ πιο γρήγορα μεγάλες ποσότητες, σε σχέση με αυτά της Pfizer και της Moderna.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News