345
Ελεγχος πιστοποιητικών ανοσίας για την είσοδο σε κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας | Intime

Αλλάζει η διάρκεια ισχύος στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού

Ελεγχος πιστοποιητικών ανοσίας για την είσοδο σε κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας
|Intime

Αλλάζει η διάρκεια ισχύος στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού

Επιμηκύνεται, από σήμερα, Δευτέρα, κατά τρεις μήνες η ισχύς στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, προκειμένου ο πολίτης να έχει έγκυρο πιστοποιητικό ανοσίας και να μπορεί να εισέρχεται σε κλειστούς χώρους εστίασης, διασκέδασης, γήπεδα, καταστήματα λιανικής κ.ά.

Ετσι, για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί και είχαν νοσήσει, τα πιστοποιητικά τους θα ισχύουν για έξι και όχι για τρεις μήνες, που ήταν μέχρι σήμερα. «Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο», αναφέρει το νέο ΦΕΚ που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα.

Αναφορικά με όσους είχαν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και τα πιστοποιητικά τους ίσχυαν για έξι μήνες, πλέον ισχύουν για εννέα, ενώ για όσους κάνει το μονοδοσικό της Johnson % Johnson και το πιστοποιητικό τους ίσχυε για τρεις μήνες, πλέον ισχύει για έξι.

Συγκεκριμένα, το νέο ΦΕΚ αναφέρει ότι «όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση»

Την ανακοίνωση για την αλλαγή στον χρόνο ισχύος είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος όμως είχε αναφέρει ότι η αλλαγή θα γίνει αφότου δώσει το πράσινο φως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (εδώ).

Ωστόσο, δίχως να συμβεί κάτι τέτοιο, η αλλαγή συμπεριλήφθηκε στο ΦΕΚ που εκδόθηκε και τίθεται σε ισχύ, από σήμερα, Δευτέρα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, καθώς το μέτρο ελήφθη εσπευσμένα, δεν έχουν προλάβει να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές στα συστήματα.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες δεν θα πρέπει να κατεβάζουν νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού από το CovidFreegr, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν το παλιό τους.

Ακόμη και αν το πιστοποιητικό αναγράφει ότι έχει λήξει, από σήμερα, Δευτέρα, τα τερματικά ανάγνωσης, δηλαδή αυτά με τα οποία οι επιχειρήσεις ελέγχουν τα κρατικά έγγραφα, έχουν ενημερωθεί και έχουν λάβει τη νέα ημερομηνία με την επέκταση του τριμήνου.

Αν κάποιος κατεβάσει εκ νέου το πιστοποιητικό του, υπάρχουν πιθανότητες να μην μπορούν να το ελέγξουν τα τερματικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...