Συστάσεις προς τον νέο επικεφαλής της Μοσάντ απευθύνει ο ειδικός στα θέματα πληροφοριών δημοσιογράφος Γιόσι Μέλμαν μέσω άρθρου του που δημοσιεύτηκε στο ισραηλινό Μέσο Haaretz. Τι του λέει; Οτι η κατασκοπεία και η αντικατασκοπεία δεν είναι πόστα για «one man show», η αποτελεσματικότητά τους δεν εξαρτάται από την όποια γνώμη ή φιλοδοξία έχει ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας περί το άτομό του.
Εξάλλου μιλάμε για έναν οργανισμό με ξεχωριστή σημασία για την ασφάλεια και για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ, αφού το οποιοδήποτε νέο πρόσωπο δεν είναι ποτέ μία απλή αλλαγή φρουράς. Ο Γιόσι Κοέν έφυγε και ο Νταβίντ Μπαρνέα ήρθε, και όλοι συζητούν για αυτό το θέμα. Αλλά ο ίδιος ο αρθρογράφος δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο Μπαρνέα πρέπει να επαναφέρει την υπηρεσία στην αρχική αποστολή της.
Δεν είναι θέμα κατεδάφισης όσων έχτισε ο προκάτοχός του, αλλά τακτοποίησης και συμμαζέματος. Ο Μέλμαν γράφει: «Κύριοι, ας αποφύγετε τα πολιτικά παιχνίδια, ας δουλέψετε με μεγαλύτερη μυστικότητα, ας περιορίσετε τις επαφές με οικονομικούς κύκλους μόνο στις αυστηρά επαγγελματικές». Γιατί τους τα λέει όλα αυτά; «Επειδή είναι σημαντικό μία τόσο ευαίσθητη υπηρεσία να είναι όσο πιο αυτόνομη γίνεται, αδιαπέραστη από επηρεασμούς πέραν των δημοσίων σχέσεων».
Μείνετε μακριά από το προσκήνιο και τα φώτα, εργαστείτε στο παρασκήνιο και στο σκοτάδι. Οχι προβολή του ενός (του επικεφαλής), αλλά ομαδική εργασία. Αυτές οι προτροπές και παραινέσεις του Μέλμαν σχετίζονται, βέβαια, με τον βίο και την πολιτεία του αποχωρήσαντος Κοέν, ανθρώπου αποτελεσματικού μεν, αλλά με προσωπικά «κονέ», τόσο με τον «Μπίμπι» Νετανιάχου όσο και με διαφόρους Κροίσους.
Και ο αρθρογράφος τα λέει αυτά, παρ’ ότι αναγνωρίζει τις επιτυχίες του Κ0έν τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά από γεγονότα που φέρουν τη σφραγίδα της Μοσάντ: στοχευμένες επιθέσεις για την καταπολέμηση των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων, ακόμη και με κλοπές υλικού, εξοντώσεις τύπου Μοχσέν Φακριζαντέχ, του πυρηνικού επιστήμονα-κλειδί για την Τεχεράνη ή επικίνδυνων ισλαμιστών της Αλ Κάιντα, αλλά και άλλες επιχειρήσεις για τις οποίες μάλλον δεν θα μάθουμε τίποτε όσα χρόνια και αν περάσουν.
Ωστόσο, οι νίκες έρχονται ως αποτελέσματα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Κάθε αρχηγός της Μοσάντ προσθέτει κάτι, που αργότερα, όταν αυτός δεν βρίσκεται πλέον στη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας, αποδίδει καρπούς. Ετσι υπάρχει συνέχεια και στην τωρινή αλλαγή φρουράς, αφού ο βετεράνος Μπαρνέα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την πολιτική πυγμής απέναντι στους μουλάδες.
Μάλιστα δήλωσε ότι η Μοσάντ θα εκπονήσει επιχειρήσεις βασισμένες στην προηγμένη τεχνολογία ώστε να διατηρήσει τον έλεγχό της στο Ιράν και να εξουδετερώσει την όποια επικινδυνότητά του για το Ισραήλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News