Ηταν η παρθενική εμφάνιση για την Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή. Θα περίμενε κανείς ότι η δικηγόρος που εργάζεται σε ένα από τα πιο δυναμικά γραφεία της Ευρώπης (Doughty Street Chambers) που καταπολεμά την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αισθανόταν δέος ή τουλάχιστον υπερηφάνεια στην καρδιά του ΟΗΕ. «Δεν είμαι περήφανη. Ντρέπομαι ως υποστηρίκτρια των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η ίδια απευθυνόμενη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.
Αλλωστε, πώς γίνεται να είναι περήφανη μία δικηγόρος που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν «κάτω από τη μύτη μας, μόλις λίγες ώρες μακριά με το αεροπλάνο, πραγματοποιείται ένα σκλαβοπάζαρο», όπως δήλωσε η ίδια. Η σύζυγος του χολιγουντιανού σταρ, Τζορτζ Κλούνεϊ, κατηγόρησε χωρίς να μασάει τα λόγια της τα στελέχη του ΟΗΕ, τους αρχηγούς κρατών, τον ίδιο τον γενικό γραμματέα, ότι δεν έχουν κάνει τίποτε για να προστατεύσουν τη φυλή Γεζίντι που υπομένει τα δεινά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Μίλησε ανοιχτά για «τα συμφέροντά τους που βρίσκονται στη μέση» και τους αποτρέπουν από το να προλάβουν, να αντιμετωπίσουν ή να τιμωρήσουν μία γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τους παρουσίασε τη νέα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, την 23χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα. Η ίδια έπεσε θύμα απαγωγής από το ISIS στο βόρειο Ιράκ το 2014. Βασανίστηκε, πουλήθηκε σαν σκλάβα, κατόρθωσε να δραπετεύσει και έγινε το σύμβολο του αγώνα εναντίον του. «Η μητέρα της Νάντια ήταν μία από τις 80 ηλικιωμένες γυναίκες που εκτελέστηκαν και θάφτηκαν κάτω από το χώμα. Οι αδερφοί της ήταν στην ομάδα 600 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν μέσα σε μία ημέρα».
Ο, τι έχει περιγράψει η Νάντια για τα βιώματά της, ό, τι έχουν βιώσει πάνω από 5.000 γυναίκες που έχουν πέσει θύματα απαγωγής, όλες οι αποτρόπαιες πράξεις και οι μαζικές δολοφονίες της τρομοκρατικής οργάνωσης συνιστούν γενοκτονία, σύμφωνα με τη βρετανίδα δικηγόρο. «Η γενοκτονία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να τη σχεδιάσεις», τόνισε. Μάλιστα, το σχέδιο για την εκμετάλλευση της φυλής Γεζίντι έχει αποτυπωθεί και δημοσιοποιηθεί ακόμη και με φυλλάδια. Το 2014 είχε κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο με 27 οδηγίες για τους τζιχαντιστές. Πώς να απαγάγουν, να τιμωρήσουν και να βιάσουν θηλυκές αιχμαλώτους, οι οποίες έχουν μπει στην εφηβεία.
«Ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι. Καυχιούνται για ό, τι κάνουν. Το ISIS καυχιέται online», τόνισε η ίδια η οποία ζητά να ανοίξει έρευνα από Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το έγκλημα της γενοκτονίας καθώς και για σεξουαλικά εγκλήματα από το ISIS. Με άλλα λόγια, η Νάντια και οι γυναίκες που βρέθηκαν στη θέση της δεν αναζητούν εκδίκηση, ζητούν κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τους κακοποιούς τους στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
«Ντρέπομαι ως δικηγόρος που δεν εφαρμόζεται η Δικαιοσύνη, δεν ακούγεται καν η διαμαρτυρία για τα εγκλήματα. Ντρέπομαι ως γυναίκα που κορίτσια όπως η Νάντια βλέπουν το σώμα τους να πουλιέται, να χρησιμοποιείται ως πεδίο μάχης. Ντρέπομαι ως άνθρωπος που αγνοούμε τις κραυγές βοήθειας», τόνισε η Αλαμουντίν.
Η ομιλία της κράτησε οκτώ λεπτά. Στο τέλος στράφηκε στη Μουράντ για να απολογηθεί εκ μέρους όλων των ηγετών. «Συγγνώμη που σε απογοητεύσαμε». Και ύστερα, απευθυνόμενη σε όσους νομίζουν ότι τέτοιες πράξεις διαλύουν τους ανθρώπους, «ας ξέρουν ότι η Νάντια Μουράντ δεν έχει σπάσει, δεν θα σωπάσει. Από σήμερα η Νάντια είναι η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ η οποία θα μιλά για καθέναν επιζώντα σε όλο τον κόσμο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News