282
Στιγμιότυπο από παλιότερη τελετή απονομής στη Στοκχόλμη | EPA

Ακυρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Νομπέλ λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 18:40
Στιγμιότυπο από παλιότερη τελετή απονομής στη Στοκχόλμη
|EPA

Ακυρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Νομπέλ λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 18:40

Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η τελετή με φυσική παρουσία απονομής των Νομπέλ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ακυρώθηκε, εξαιτίας της πανδημίας.

Την ανακοίνωση έκαναν την Τρίτη οι διοργανωτές.

«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», εξήγησε το Ιδρυμα Νομπέλ.

Τα βραβεία απονέμονται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του σουηδού δημιουργού των βραβείων Αλφρεντ Νομπέλ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας), όπως και στο Οσλο (Ειρήνης).

Η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη, ήταν το 1944, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια τελετή που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση προβλέπεται για φέτος στη σουηδική πρωτεύουσα, απόντων των βραβευθέντων που θα παραλάβουν τα βραβεία τους από απόσταση. Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά βραβεία δεν απονεμήθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν, ακόμα κι αν η Σουηδία δεν συμμετείχε στον πόλεμο.

Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Τα έτη 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο.

Μια μικρή τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης προβλέπεται να γίνει στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου, όμως σε πολύ περιορισμένη μορφή, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νομπέλ της Νορβηγίας.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η τελετή δεν θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Οσλο, που μπορεί να υποδεχθεί 1.000 προσκεκλημένους, αλλά σε ένα κτίριο, το Aula, του πανεπιστημίου του Οσλο, που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 100 ανθρώπους.

Η γιορτή προς τιμήν του βραβευθέντος, που οργανώνεται κατά παράδοση το ίδιο βράδυ, ακυρώθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...