Ως κρίση που απαιτεί τον συντονισμό κρατικών φορέων στην υγεία, την πολιτική προστασία αλλά και τα σώματα ασφαλείας αντιμετωπίζεται πλέον το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) η οποία αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Σε ρεπορτάζ του Γιώργου Σουλιώτη στη «Καθημερινή», αναφέρεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα -πιθανόν ακόμη και σήμερα Παρασκευή- αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, ενώ στο σχέδιο «Αρτεμις» υπάρχει πλάνο για τη δημιουργία και ενός τρίτου με εποπτικό ρόλο.
Το πρώτο κέντρο βρίσκεται στη ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Στελεχώνεται από 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες που αναλαμβάνουν τον εντοπισμό των επαφών από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ώστε να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας.
Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτοί θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορονοϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.
Υπάρχουν και σχέδια για τρίτο κέντρο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με γενικό εποπτικό ρόλο, υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Σε αυτό θα καταλήγουν οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορονοϊού και για τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων.
Τι θα γίνει όμως αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων; Η «Καθημερινή» επισημαίνει ότι η ΓΓΠΠ, ανάλογα με τα δεδομένα και τη γεωγραφική κατανομή τους, θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία υπαίθριων ή και πλωτών νοσοκομείων, όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ.
Εντός των ημερών θα συναντηθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς με επικεφαλής αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο θα συμβεί και με επικεφαλής οργανισμών κοινής ωφελείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων δεν θα διαταραχθεί η ομαλή τους λειτουργία.
Παράλληλα, γίνονται κινήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγορά άνω των 5 εκατομμυρίων μασκών από χώρα του εξωτερικού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News