250
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος εκτείνεται σε μήκος άνω των 2.000 χιλιομέτρων | EPA/TORY CHASE/ARC CENTRE OF EXCELLENCE FOR CORAL REEF STUDIES AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Αυστραλία: Ψαράδες και δύτες θα παρακολουθούν την «υγεία» του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 13:10
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος εκτείνεται σε μήκος άνω των 2.000 χιλιομέτρων
|EPA/TORY CHASE/ARC CENTRE OF EXCELLENCE FOR CORAL REEF STUDIES AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Αυστραλία: Ψαράδες και δύτες θα παρακολουθούν την «υγεία» του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 13:10

Η μεγαλύτερη ένωση ζωντανών οργανισμών του πλανήτη, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος στην Αυστραλία, είναι άρρωστη τα τελευταία χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και η μόλυνση της θάλασσας έχουν πλήξει τα κοράλλια σε μεγάλα τμήματα του Υφάλου στην Ανατολική Αυστραλία. Σε κάποια σημεία, ο Υφαλος έχει απονεκρωθεί, αλλού είναι κοντά σε αυτό το σημείο, αλλού αντέχει.

Στο δύσκολο πρόβλημα της παρακολούθησης της «υγείας» ενός υφάλου που εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων, οι επιστήμονες επιστρατεύουν τους πολίτες για να παρατηρήσουν ο καθένας και ένα μικρό κομμάτι.

Υπολογίζεται ότι σήμερα μόνο το 5%του Υφάλου παρακολουθείται, τακτικά ενώ το 40% δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ από τους ειδικούς.

Τμήμα του Υφάλου με άρρωστα κοράλλια που διακρίνονται από το λευκό «χλωριωμένο» χρώμα τους | EPA/GREG TORDA/ARC CENTRE CORAL REEF STUDIES HANDOUT

Τουριστικές λέμβοι, ψαρόβαρκες, γιοτ, ακόμη και ερασιτέχνες δύτες καλούνται λοιπόν να φωτογραφίσουν κομμάτια του Υφάλου και να ανεβάσουν το υλικό στο Διαδίκτυο, ανέφερε το αυστραλιανό ABC. Μία φωτογραφία ανά 10 μέτρα αρκεί, ένα εύκολο έργο που μπορεί να φέρει εις πέρας οποιοσδήποτε.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται σε περίπου 150 μεγάλης σημασίας υφάλους (από τους χιλιάδες που απαρτίζουν το οικοσύστημα), οι οποίοι θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην αναγέννηση του συστήματος. Το 2021, όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, το πρόγραμμα θα έχει επεκταθεί σε 300 με 500 υφάλους.

Η ανάλυση σε δεύτερο χρόνο θα δείξει αν αυτά τα σημεία χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία.

Είναι μια προσέγγιση πολύ πιο φθηνή από ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα παρατήρησης, η οποία πέρυσι δοκιμάστηκε πιλοτικά με επιτυχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...