Πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όμως αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, που είναι εγκατεστημένο εκεί.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική ακόμη.
Η νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου καταγράφηκε την παραμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου την Τρίτη.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται «χωρίς διακοπή».
«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε στους διοικητές τη διαταγή να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους να κάνουν κατά προτεραιότητα ό,τι απαιτείται για την προστασία των δυνάμεών μας στο πεδίο», πρόσθεσε η Ψάκι.
Εκτός από τον καμικάζι σκοτώθηκαν και άμαχοι στο πλήγμα των Αμερικανών
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων στο αεροπορικό πλήγμα που κατέστρεψε αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά στην Καμπούλ.
«Είμαστε ενήμεροι πως αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων μετά το πλήγμα μας εναντίον οχήματος στην Καμπούλ», εξήγησε ο πλοίαρχος Μπιλ Ερμπαν, εκπρόσωπος της CENTCOM.
«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πλήγματος αυτού, το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε, εμπόδισε άμεση απειλή του ISIS-K εναντίον του αεροδρομίου», συνέχισε ο εκπρόσωπος της CENTCOM.
To CNN μετέδωσε ότι εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα στην αφγανική πρωτεύουσα.
«Γνωρίζουμε ότι έγιναν μεγάλες και ισχυρές εκρήξεις μετά την καταστροφή του οχήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, που θα μπορούσε να προκαλέσει κι άλλες απώλειες», σημείωσε ο πλοίαρχος Έρμπαν.
«Δεν είναι σαφές το τι συνέβη και θα συνεχίσουμε να διενεργούμε έρευνα».
«Θα μας λυπούσε βαθιά κάθε ενδεχόμενη απώλεια της ζωής αθώων», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ προχώρησαν την Κυριακή στο αεροπορικό πλήγμα λίγα 24ωρα μετά την επίθεση καμικάζι στο αεροδρόμιο.
Κάπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, ανάμεσά τους 13 αμερικανοί στρατιωτικοί και δύο Βρετανοί.
Το αυτοκίνητο το οποίο καταστράφηκε την Κυριακή από το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Πάνω από 114.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τη 15η Αυγούστου, όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την Τρίτη.
Ο Μπάιντεν υποδέχθηκε τα φέρετρα με τους νεκρούς πεζοναύτες
Ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε τα μάτια και έγειρε προς τα πίσω το κεφάλι, καθώς τα φέρετρα, τυλιγμένα με την αμερικανική σημαία, με τις σορούς των 11 αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης στην Καμπούλ, έφτασαν με στρατιωτικό αεροσκάφος στη βάση Ντόβερ του Ντέλαγουερ.
Ο αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και πολλοί ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν, σε στάση προσοχής και χαιρετίζοντας στρατιωτικά, καθώς αμερικανοί στρατιώτες μετέφεραν τα φέρετρα των συναδέλφων τους έξω από το C-17.
Ακουγόταν κάποιος να κλαίει και μια γυναίκα λιποθύμησε τη στιγμή που οι σοροί φορτώνονταν στα φορτηγά που θα τις μετέφεραν στις ειδικές εγκαταστάσεις όπου θα γίνει η διαδικασία ταυτοποίησης και νεκροψίας-νεκροτομής.
Συνολικά, από τη επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες. Οι σοροί των δύο άλλων στρατιωτών μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ με ιδιωτικά μέσα, κατόπιν αιτήματος των συγγενών τους.
Νωρίτερα το πρωί, ο Μπάιντεν και η σύζυγος του συναντήθηκαν με τις οικογένειες ορισμένων από τους πεσόντες.
Το Πεντάγωνο έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 θυμάτων της επίθεσης. Οι πέντε από αυτούς ήταν μόλις 20 ετών, γεννήθηκαν δηλαδή την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος των ΗΠΑ, το 2001. Η ιστορία μιας 23χρονης στρατιωτίνας έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στη χώρα, αφού μόλις μία εβδομάδα πριν πέσει νεκρή είχε φωτογραφηθεί με ένα μωρό αφγανικής οικογένειας,στην αγκαλιά της, στο αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια της χαοτικής επιχείρησης εκκένωσης της Καμπούλ, γράφοντας, «λατρεύω τη δουλειά μου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News