Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες, ανέλυσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και σύμφωνα με το σχέδιο-γέφυρα το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (εδώ).
Οπως είπε ο υπουργός, αυτό που προέχει τώρα είναι να βάλουμε «μπρος» την οικονομία, να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης και το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης για την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε μόχλευση ρευστότητας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει εξασφαλιστεί. Μάλιστα, έγινε σε χρόνο-ρεκόρ, όπως τόνισε, «το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε σε λιγότερο από 50 ημέρες. Και παράλληλα εγκαινιάσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία σε ύψος 1,88 δισεκατομμυρίων ευρώ και με τη μόχλευση άλλα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Οσον αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, το σύνολο των νέων εγκρίσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει φάκελο και είναι νόμιμος. Το σύνολο των επιχειρήσεων αυτών υπολογίζεται σε περίπου 2.000.
«Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες», σημείωσε δίνοντας τις επιμέρους αναλυτικές πληροφορίες.
Εργα ΣΔΙΤ
- Εγκριση νέων έργων ΣΔΙΤ (4 έργα ύψους 365 εκατ. ευρώ)
- Δημοπρατήσεις έργων ΣΔΙΤ εντός Ιουνίου (8 έργα ύψου 1,5 δισ. ευρώ)
- Ενεργοποίηση συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς (πχ ΕΙΒ, EBRD) για χρηματοδότηση και υποστήριξη έργων ΣΔΙΤ
Εγκρίσεις νέων Στρατηγικών Επενδύσεων
- Εγκρίσεις νέων Στρατηγικών Επενδύσεων 700 εκ. ευρώ
- Αδειοδοτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων ΑΠΕ 80 εκ. ευρώ
- Σε άμεση προτεραιότητα τίθενται 40 μεγάλα έργα. Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 προστίθενται πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν μόνο σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αίτηση για παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Το ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε από σήμερα από τα 1,3 δισ. σε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΥΠΑΝΕΠ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η μόχλευση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα, δρομολογείται σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για αναπτυξιακά και άλλα έργα, ενώ η κυβέρνηση δημιουργεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι από κοινού με το ΥΠΟΙΚ, θα γίνει προσεχώς διαβούλευση για τις μικροπιστώσεις, με στόχο «καμία επιχείρηση να μη μείνει πίσω».
Την ίδια στιγμή ενθάρρυνε τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας, αλλά με ευέλικτο τρόπο να δίνουν γρήγορα τα δάνεια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News