488
Ο Ενιο Μορικόνε σε συναυλία στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2019 | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Αδειασε το πόντιουμ: «Εφυγε» ο μαέστρος των soundtracks Ενιο Μορικόνε

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 09:54
Ο Ενιο Μορικόνε σε συναυλία στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2019
|REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Αδειασε το πόντιουμ: «Εφυγε» ο μαέστρος των soundtracks Ενιο Μορικόνε

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 09:54

Ενας θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής, ο Ενιο Μορικόνε, έφυγε από τη ζωή στη Ρώμη, σε ηλικία 91 ετών, έπειτα από σύντομη νοσηλεία εξαιτίας μιας πτώσης.

Ο Ενιο Μορικόνε είχε υπογράψει ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα sountrack του ιταλικού και αμερικανικού κινηματογράφου, όπως το «Για μια Χούφτα δολάρια» και το «Κάποτε στην Αμερική» του στενού του φίλου Σέρτζιο Λεόνε, αλλά και το «Σινεμά ο Παράδεισος» και το «Αλονζανφάν».

Ο μεγάλος μάεστρος είχε γεννηθεί στις 10 Νοεμβρίου 1928 στο Τραστέβερε και στην μακρά ζωή του είχε υπογράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες, εκ των οποίων οι 60 είναι βραβευμένες με Οσκαρ ή άλλες διακρίσεις. Αλλά και για περισσότερα από 100 έργα σύγχρονης κλασσικής μουσικής.

Εγινε  παγκοσμίως γνωστός την δεκαετία του 1960 συνθέτοντας μουσική για τα λεγόμενα γουέστερν-σπαγγέτι από ιταλούς σκηνοθέτες, με αποκορύφωμα την επική «Τριλογία των Δολαρίων» του Σέρτζιο Λεόνε («Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος»).

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, διακρίθηκε και στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ, ο Μπράιαν ντε Πάλμα, ο Μπάρι Λέβινσον, ο Μάικ Νίκολς και ο Όλιβερ Στόουν.

Ο Μορικόνε στην τελετή των Οσκαρ το 2007 | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Είχε προταθεί για πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001, αλλά δεν πήρε κανένα κι έπρεπε να φτάσουμε στο 2016, στα 88 του, προκειμένου να πάρει το αγαλματάκι σπίτι του για τη μουσική του στην ταινία «Μισητοί 8» του Κουέντιν Ταραντίνο, που είχε χρησιμοποιήσει μουσικές του σε πολλές ταινίες. Ο Ταραντίνο έδωσε στον Μορικόνε το ελεύθερο να «δράσει» μουσικά όπως εκείνος ήθελε. Δεν του έδωσε οδηγίες, δεν έβαλε φραγμούς.

Αλλά ο Μορικόνε δεν πήγε ποτέ στο Χόλιγουντ. Αποφάσισε να ζήσει στη Ρώμη, αρνήθηκε να μάθει αγγλικά και απέρριψε κάθε σκέψη να πάει να μείνει στη Μέκκα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το 2007 είχε παραλάβει τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες».

Ο Μορικόνε έχει κερδίσει επίσης τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα.

Εδώ μερικές από τις πιο γνωστές δημιουργίες του για την έβδομη τέχνη.

Οι μουσικές – απόλυτα αναγνωρίσιμες για τη χάρη και την εκφραστικότητά τους – αγαπήθηκαν από το κοινό και όχι μόνο το στενά μουσικό.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Λάρισα υπάρχει εδώ και 10 χρόνια σύλλογος φίλων της μουσικής του που αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη ενώ έχει πάρει την πρωτοβουλία να φτιάξει ένα τεράστιο γκραφίτι σε πολυκατοικία προς τιμή του μαέστρου.

Η μορφή του Ενιο Μορικόνε δεσπόζει σε πενταώροφη πολυκατοικία στη Λάρισα | REUTERS/Giannis Floulis

Η δύναμη της μουσικής του, όμως, διαφαίνεται και από το εύρος της επιρροής του σε σημερινούς καλλιτέχνες της ποπ, της ροκ, της ραπ, της electronica, ακόμη και του χέβι μέταλ. Από τους Muse έως τους Massive Attack και από τους Ramones έως τους Metallica, τα μουσικά μοτίβα του ανανεώνονται και επανατοποθετούνται αδιαλείπτως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...