625
Από το κτίριο έχουν απομείνει μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι | Intimenews/ Γ.ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ

Πολιτική αντιπαράθεση στα αποκαΐδια του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2018, 13:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2018, 15:22
Από το κτίριο έχουν απομείνει μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι
|Intimenews/ Γ.ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ

Πολιτική αντιπαράθεση στα αποκαΐδια του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2018, 13:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2018, 15:22

Πολιτικές διαστάσεις πήρε η καταστροφή του κτιρίου του Πολεμικού Μουσείου των Χανίων από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε αργά την Κυριακή και αποτέφρωσε ολοσχερώς το κτίριο: η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Αμυνας που είχε την ευθύνη του χώρου.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του Μουσείου.

«Η καταστροφή στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων, στο “σπίτι των αντρειωμένων”, με γεμίζει θλίψη και οργή. Ένα κτήριο σπουδαίας αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, που θύμιζε και αναδείκνυε τους αγώνες των Κρητικών, είχε μείνει αφύλαχτο και εγκαταλειμμένο», έγραψε στο Facebook ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει:

«Και δυστυχώς δεν είναι το μόνο, καθώς πολλά κτήρια σε πολλές πόλεις της χώρας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Καθήκον των αρμοδίων είναι να βρουν τα αίτια της καταστροφής. Και δική μου προσωπική δέσμευση, ως προέδρου της ΝΔ και ως Χανιώτη, είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του κτηρίου».

Νωρίτερα, με δήλωσή της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είχε αποδώσει την καταστροφή «στην αδιαφορία της ελληνικής γραφειοκρατίας και των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας». Ζητεί ακόμη να κινηθούν οι διαδικασίες για να παραδοθεί στον δήμο Χανίων, ώστε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την άμεση αναστήλωσή του.

Με ερώτησή του προς τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Οομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε και αυτός την αποκατάσταση του Πολεμικού Μουσείου Χανίων.

«Το μουσείο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και καιρό, αφού είχε κριθεί ακατάλληλο για χρήση λόγω στατικής ανεπάρκειας, ενώ ο δήμος Χανίων είχε ζητήσει εδώ και δύο χρόνια την παραχώρησή του από το ΓΕΕΘΑ χωρίς δυστυχώς να έχει λάβει κάποια απάντηση. Επιπλέον, τριάμισι χρόνια τώρα οι αρμόδιοι για το Πολεμικό Μουσείο Χανιών δεν είχαν μεριμνήσει ούτε για την συντήρησή του ούτε και για την κτιριακή αποκατάστασή του» σημείωσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, παρατήρησε ότι το κτίριο δεν θα αργούσε να ρημάξει και πως απλώς το πρόλαβε η πυρκαγιά.

Ο κ. Θεοδωράκης παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος νωρίτερα υποσχέθηκε έξι εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου «διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατήγγειλε ότι το κράτος λόγω της γραφειοκρατίας δεν δίνει στους δήμους την αρμοδιότητα για τη συντήρηση χώρων όπως το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, με συνέπεια να αφήνονται στη μοίρα τους.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Δευτέρας έπειτα από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων, το οποίο είχε χτιστεί γύρω στο 1870 και κάποτε στέγαζε τους ιταλικούς στρατώνες, καταστράφηκε πλήρως. Η οροφή και  όλοι οι εσωτερικοί χώροι, που ήταν ξύλινοι, κατέρρευσαν και έχουν απομείνει μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι.

309392309390309408309400309410309413309416309420

Υπήρξε κίνδυνος επέκτασης και στο παρακείμενο άλσος, ενώ είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Στο σημείο είχαν σπεύσει για την κατάσβεση 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες, κλιμακοφόρο όχημα από το Ρέθυμνο και πυροσβεστικό όχημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Το κτίριο στέγαζε στο παρελθόν κειμήλια πολεμικών αγώνων, τα οποία από καιρό είχαν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Αθήνα.

Για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ήδη διενεργείται προανάκριση. Στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων οδηγήθηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αλλοδαπός ο οποίος είχε βρει κατάλυμα σε εσωτερικό χώρο του κτιρίου.

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής, μεγάλης αξίας για την πόλη» επισήμανε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που πήγε επιτόπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...