Η ανακάλυψη μίας μεγάλης σφραγισμένης σαρκοφάγου στο κέντρο του Καΐρου που χρονολογείται στους προχριστιανικούς αιώνες έφερε κύμα θεωριών για την πιθανότητα να αναπαύεται σε αυτή κάποιο σημαντικό πρόσωπο.
Θα μπορούσε να είναι σε αυτή ο Μέγας Αλέξανδρος τον τάφο του οποίου αναζητούν επί αιώνες οι αρχαιολόγοι;
Όταν έφτασε η ώρα να ανοίξει ο βαρύς γρανιτένιος τάφος, η πραγματικότητα αποδείχτηκε περισσότερο πεζή και –για την ώρα- έκλεισε οριστικά τα σενάρια.
Πεζή και δύσοσμη, για την ακρίβεια.
Μέσα στον τάφο βρέθηκαν τρεις σκελετοί και βοθρολύματα που ανέδιδαν μια αποκρουστική οσμή. Οι αρχαιολόγοι άνοιξαν το καπάκι για μόλις πέντε εκατοστά πριν εγκαταλείψουν το σημείο.
Τελικά χρειάστηκαν τη βοήθεια μηχανικών του στρατού για το άνοιγμα της σαρκοφάγου.
Τα οστά φαίνεται ότι ανήκαν σε τρία μέλη οικογένειας, ένας μάλιστα από τους σκελετούς έχει στο κρανίο τραύματα που μάλλον οφείλονται σε βέλος. Οι μούμιες δεν ήταν και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόνο τα οστά.
Μέσα στη σαρκοφάγο βρέθηκε και ένα αλλοιωμένο πρόσωπο από αλάβαστρο.
Ας μην ξεχνάμε και το ενδεχόμενο η σαρκοφάγος να κλείνει κάποια κατάρα που οι αρχαιολόγοι στη μανία τους να τα μάθουν όλα αφήσουν ελεύθερη.
Ούτε αυτό συνέβη, αν και χρειάστηκε να απομακρυνθούν οι περίοικοι για τον φόβο τοξικών αερίων από το άνοιγμα της σαρκοφάγου.
Η σαρκοφάγος βρέθηκε πριν από δύο εβδομάδες στον χώρο ανέγερσης οικοδομής.
Είναι η μεγαλύτερη του είδους της που έχει εντοπιστεί άθικτη. Ζυγίζει 27 τόνους και χρονολογείται στα πρώτα χρόνια της περιόδου των Πτολεμαίων, δηλαδή γύρω στο 300 π.Χ, μερικές δεκαετίες μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News