Η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη περιμένουν να δουν πόσο μακριά θα τραβήξουν το σκοινί η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που έχουν έλθει σε αντιπαράθεση για το Προσφυγικό.
Αφορμή το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός το οποίο ουσιαστικά ζητά την επαναφορά του κανονισμού του Δουβλίνου του οποίου η ισχύς έχει ανασταλεί εδώ και τρία χρόνια εξαιτίας της κορύφωσης των μεταναστευτικών ροών.
Η μέρα της κρίσεως για τις σχέσεις των δύο αδελφών κομμάτων, του CDU της Μέρκελ και του CSU του Ζεεχόφερ, είναι λοιπόν τη Δευτέρα όταν ο υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει και επίσημα το σχέδιό του.
Ως τώρα οι παρεμβάσεις μέσα από το κόμμα του, αλλά και του SPD που προέτρεψε σε επίλυση των διαφορών, έχουν πέσει στο κενό.
Ο Ζεεχόφερ, γράφουν οι Times του Λονδίνου, αμφισβητεί ανοιχτά την πολιτική των ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, μια πολιτική που εφάρμοσε με πολιτικό κόστος η καγκελάριος από το 2015. Αυτό το κόστος δεν θέλει να δει να απειλεί και την δική του παρουσία ο υπουργός: τον Οκτώβριο διεξάγονται εκλογές στην Βαυαρία με την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία να είναι έτοιμη να δρέψει ψήφους απογοήτευσης.
Αν ο Ζεεχόφερ προχωρήσει στις ανακοινώσεις, η καγκελάριος μπορεί να τον αποπέμψει, εκτιμά ο γερμανικός Τύπος. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει την κυβέρνησή της σε κατάρρευση, μόλις 100 ημέρες από τον σχηματισμό της, ο οποίος δεν ήταν καθόλου εύκολος.
Από την πλευρά της η καγκελάριος εξηγεί ότι οι μονομερείς ενέργειες απειλούν την ευρωπαϊκή συνοχή και σε αυτό το σημείο εστιάζει την απάντησή» της στον υπουργό. Επαναλαμβάνει εξάλλου σε κάθε ευκαιρία ότι η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι ενός μεμονωμένου κράτους.
Την Κυριακή η Bild αναφέρει ότι η καγκελάριος θα ζητήσει έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση και με τη συμμετοχή των χωρών οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι η καγκελάριος επιθυμεί η σύνοδος να πραγματοποιηθεί πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου. Η Μέρκελ θέλει σε αυτή την συνάντηση να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχουν η Ισπανία και οι βαλκανικές χώρες.
Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς μπορεί να συγκληθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News