Σε προσγείωση του αφηγήματος και των επιθυμιών της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μαρίνο Σεντένο, o οποίος στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σχετικά με τα αποτελέσματα του προηγούμενου Eurogroup έκανε λόγο για «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους «εφόσον είναι αναγκαίο»· μια αναφορά που ούτως ή άλλως υπάρχει σε όλες τις συμφωνίες της Αθήνας με τους δανειστές της από το 2012…
Ο Σεντένο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο Eurogroup του Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι δόθηκε εντολή στους Θεσμούς να προετοιμάσουν την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα πιθανά μέτρα για το χρέος. Επίσης ο Πορτογάλος ανέφερε ότι ζητήθηκε από το EuroWorking Group να εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες πάνω σε όλες τις παραμέτρους, που θα διασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Ο Σεντένο διεμήνυσε ακόμα ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου».
Διαβάστε εδώ την επιστολή Σεντένο
«Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως ως την επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο. Αυτό θα μας επιτρέψει τον Ιούνιο να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων» ανέφερε στην επιστολή του ο πρόεδρος του Eurogroup.
O Σεντένο ανέφερε επίσης ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιβεβαιώθηκε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM» τονίζει.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια καλή εποχή για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το ανέφερε το Reuters που αποκάλυψε ότι η Ελλάδα «παγώνει» τα σχέδια έκδοσης νέου δεκαετούς ομολόγου λόγω της ιταλικής κρίσης, μια εξέλιξη που ουσιαστικά ακυρώνει το αφήγημα του Μαξίμου περί εξόδου στις αγορές. Από το υπουργείο Οικονομικών, η μόνη απάντηση ήταν ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News