Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), γνωρίζοντας ότι η προστασία και η βελτίωση της ζωής του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικότατο ζήτημα, το οποίο επηρεάζει την ευημερία των λαών και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιέρωσε από το 1974 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ο εορτασμός αυτής της ημέρας μας δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τις δράσεις μας για την ευαισθητοποίηση ατόμων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος. Πρόκειται λοιπόν για μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας εμβέλειας που γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Η εφετινή χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, είναι η Ινδία.
Και εφετινό καυτό θέμα δράσεων και συζητήσεων, δεν είναι άλλο από την «πλαστική απειλή» που μαστίζει έναν ολόκληρο πλανήτη, εξαιτίας των πλαστικών αποβλήτων που απειλούν τις θάλασσες και όχι μόνο.
Με σύνθημα λοιπόν «Beat Plastic Pollution» (Νικήστε την πλαστική ρύπανση), γίνεται έκκληση ώστε να καταπολεμήσουμε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.
Το θέμα μάς καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε το βαρύ φορτίο της πλαστικής ρύπανσης στους φυσικούς μας χώρους, στην άγρια ζωή – και στην υγεία. Ενώ το πλαστικό έχει πολλές χρήσιμες χρήσεις, έχουμε γίνει υπερβολικά εξαρτημένοι από πλαστικό μίας χρήσης με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.
Ακολουθεί στις 8 Ιουνίου μία ακόμα σημαντική ημερομηνία, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Η καμπάνια κατά του πλαστικού, σχετίζεται άμεσα με τις θάλασσες, όπως αποδεικνύουν όλα τα ανησυχητικά στοιχεία.
Τόνοι πλαστικών συσσωρεύονται κάθε χρόνο στον βυθό της θάλασσας. Κι ενώ μπορεί να θεωρήσουμε απερίσκεπτα ότι αυτό δεν μας αφορά άμεσα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Μεγάλοι κίνδυνοι για ολόκληρο τον πλανήτη καραδοκούν στον βυθό. Ενας υποθαλάσσιος κόσμος που βουλιάζει καθημερινά στα πλαστικά απόβλητα και αν δεν κάνουμε κάτι, απειλεί να μας παρασύρει κι εμάς μαζί του.
Οπως αναφέρει και δημοσίευμα της Corriere della Sera, «οι ωκεανοί προμηνύουν τι πρόκειται να συμβεί σε λίγα χρόνια στον επίγειο κόσμο. Τα νέα έρχονται από την άβυσσο και δεν είναι καθόλου ευχάριστα».
Και συνεχίζοντας: «οι θάλασσες πεθαίνουν από ασφυξία, όπως ακριβώς μπορεί να πεθάνει κι ένας άνθρωπος. Ο βυθός έχει καταντήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα πλάσματα της θάλασσας».
Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία 70 χρόνια, οι νεκρές θαλάσσιες ζώνες έχουν τετραπλασιαστεί. Στη δεκαετία του ’80 άρχισε σταδιακά να πεθαίνει ο ζωτικός χώρος για τα θαλάσσια όντα. Πρόκειται για μια σιωπηλή, υποβρύχια επιδημία, στην οποία οι οικολόγοι θέλουν να στρέψουν εφέτος όλα τα βλέμματα, μέσα από αυτές τις δύο παγκόσμιες ημέρες, στις 5 και στις 8 Ιουνίου. Δεν χρειάζεται να ζεις στον βυθό για να καταλάβεις ότι ο πλανήτης σου εκπέμπει ένα εκκωφαντικό σήμα κινδύνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News