367
Ο άνδρας μπροστά στα τανκς: η εμβληματική εικόνα της φοιτητικής εξέγερσης του 1989 στο Πεκίνο | wikipedia

Το Διαδίκτυο τιμά τον άνδρα που στάθηκε μπροστά στα τανκς στην Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 17:10
Ο άνδρας μπροστά στα τανκς: η εμβληματική εικόνα της φοιτητικής εξέγερσης του 1989 στο Πεκίνο
|wikipedia

Το Διαδίκτυο τιμά τον άνδρα που στάθηκε μπροστά στα τανκς στην Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 17:10

Καταφύγιο στο Διαδίκτυο -φυσικά στο Διαδίκτυο εκτός Κίνας- βρίσκουν οι πολίτες για να τιμήσουν τον θαρραλέο ανώνυμο άνδρα που στις 5 Ιουνίου 1989, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στάθηκε μπροστά στα τανκς του κινεζικού καθεστώτος, δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών.

Την ώρα που στην Κίνα οι Αρχές ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη λογοκρισία και επιμένουν να μην κάνουν καμία απολύτως αναφορά στα γεγονότα, οι χρήστες του Ιντερνετ αναπαριστούν την εικόνα του άνδρα με το λευκό πουκάμισο και τις δύο σακούλες στα χέρια.

Τη νύκτα της 3ης προς 4η Ιουνίου 1989 στρατιώτες και άρματα μάχης κατέστειλαν το κίνημα των φοιτητών που είχαν καταλάβει επί ενάμιση μήνα την πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Tiananmen_Square_protests_1989 (43)
Διαδηλωτές καίνε οχήματα του στρατού προκειμένου να τα εμποδίσουν να φτάσουν στην πλατεία Τιενανμέν

Ο απολογισμός της επιχείρησης αυτής, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και καταδίκες από όλον τον κόσμο, εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες νεκρούς. Ο ακριβής αριθμός μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστός.

Το Πεκίνο απαγορεύει οποιαδήποτε αναφορά στα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν στα βιβλία, στα σχολικά εγχειρίδια, στις ταινίες και στο Διαδίκτυο.

Ο άνδρας μπροστά στα τανκς, το όνομα και η τύχη του οποίου είναι άγνωστα, είναι η εικόνα που έχει μείνει ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη.

Η Κίνα, με αφορμή την 29η επέτειο από την καταστολή της «Ανοιξης του Πεκίνου», ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα μέτρα λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, ενώ μάλιστα επέκρινε τις ΗΠΑ που ζήτησαν από το Πεκίνο να ρίξει φως στα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν.

Χαρακτηριστικά, η πλατφόρμα WeChat δεν επέτρεπε στους χρήστες της να κάνουν συναλλαγές με ποσά 89,64 ή 64,89 γιουάν, τα οποία αποτελούν ευθεία αναφορά στην ημερομηνία 4 Ιουνίου 1989.

«Οι Αρχές κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι Κινέζοι δεν μπορούν να τιμήσουν ανοικτά τη μνήμη των θυμάτων της 4ης Ιουνίου» δήλωσε ο Ουίλιαμ Νι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά «πιο αποτελεσματική» τη λογοκρισία.

Οπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος αντιφρονούντες έχουν απομακρυνθεί από το Πεκίνο για να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν σε τελετές μνήμης, όπως ο διανοούμενος Χου Ζία, ο οποίος βρίσκεται από την 1η Ιουνίου σε… «αναγκαστικές διακοπές» σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο 300 χιλιόμετρα από το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...