Ηταν ένας άνετος Κυριάκος Μητσοτάκης. Εχοντας απέναντί του τρεις δημοσιογράφους, τον οικοδεσπότη της εκπομπής «Ακραίως» του ΣΚΑΪ, Τάκη Χατζή και τους Παύλο Τσίμα και Γιώργο Παπαχρήστο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις επί πολλή ώρα το πρωί της Κυριακής.
Εμεινε πιστός στη στρατηγική του να αποφεύγει τις προεκλογικές υποσχέσεις, παρατηρώντας από την άλλη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ικανός για τα πάντα, «να πάει στη ΔΕΘ, να βάλει και γραβάτα και να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις που ο ίδιος ψήφισε».
Εθεσε μια ξεκάθαρη γραμμή στο Σκοπιανό, περιγράφοντας παράλληλα έναν Πρωθυπουργό που στις διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ ακροβατεί ανάμεσα στην άγνοια και στην αδιαφορία.
Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις στο Δημόσιο, ούτε όμως και να απολύσει κόσμο, όπως λέει «η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ».
Φάνηκε να κλείνει το θέμα Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι ως δήμαρχος «έχει αποτύχει», ωστόσο έστειλε προσκλητήριο για ευρύτερες συνεργασίες.
Προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή το 2020 για να προκαλέσει νέες εκλογές, αυτή τη φορά με απλή αναλογική, ο ίδιος θα έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο με 151 ψήφους ώστε οι μεθεπόμενες κάλπες να στηθούν με ενισχυμένη αναλογική. «Αν οι 200 ψήφοι είναι δύσκολο να βρεθούν και ενδεχομένως να είναι, τότε θα αλλάξουμε τον νόμο με 151» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τολμήσει να ξαναπροκαλέσει εκλογές.
Ωστόσο δεν απέφυγε ένα πολιτικό φάουλ, όταν, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του κ. Τσίπρα για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και θέλοντας να δείξει ότι ο ίδιος κοιτά προς το μέλλον, ανέφερε: «Πείτε μου το παιδί των 17 ετών που θα ψηφίσει πρώτη φορά και το ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030 αν τον ενδιαφέρει τι έγινε το ‘63». Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν θέλει να ορίζεται η χώρα με διαιρετικές τομές 60ετίας, αλλά φάνηκε σαν ο ίδιος να αδιαφορεί για τη συλλογική μνήμη του λεγόμενου μεσαίου χώρου, τον οποίο το κόμμα του θεωρητικά διεκδικεί. Και έδωσε την ευκαιρία σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον επικρίνουν.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη συζήτηση με το θέμα της βίας και της ανομίας. Υποστήριξε ότι οι καταδρομικές επιθέσεις της ομάδας αντιεξουσιαστών «Ρουβίκωνας», κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα. «Δεν φοβήθηκα, δεν με προβλημάτισε», ανέφερε για την απειλή προς το πρόσωπό του προσθέτοντας πως «το πρόβλημα με τον Ρουβίκωνα είναι ευρύτερο. Είναι πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα που ανέχεται αν όχι υποθάλπτει τη βία».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Είναι μια επιχειρησιακή ομάδα που έχει κάνει μια σειρά από βίαια χτυπήματα που ενέχουν χαρακτήρα της απειλής». Καταλήγοντας στο θέμα της βίας υποστήριξε πως «είτε προέρχεται από τα δεξιά είτε από τα Αριστερά» είναι καταδικαστέα όλα τα περιστατικά όπως η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη.
«Θα διαπραγματευτώ τα πλεονάσματα»
«Στόχος μου είναι να κερδίσω διαπραγματευτική αξιοπιστία. Στη συνέχεια θα διαπραγματευτώ με τους εταίρους τα πλεονάσματα αφού δεν θα χρειάζονται ως ενέχυρο για την αξιοπιστία της κυβέρνησης» είπε όσον αφορά την οικονομία , προσθέτοντας ότι «δικαιωνόμαστε απόλυτα όταν λέμε για τέταρτο μνημόνιο» και «έρχονται νέα μέτρα».
«Τα συμπληρωματικά μέτρα 5,2 δισ. ευρω δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Είναι πρόσθετα μέτρα» εξήγησε υπογραμμίζοντας πως είναι «αδιαπραγμάτευτη δέσμευση μου είναι η μείωση της φορολογίας. Μείωση στο φόρο για τις επιχειρήσεις στο 25% και μετά στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση φόρου στα μερίσματα. Αν έχουμε υπεραπόδοση, με τη φιλική στις επενδύσεις πολιτική μας, θα συζητήσουμε και για μειώσεις εισφορών».
Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα δεσμεύτηκε για «εισαγωγική φορολογική κλίμακα 9% έως 10.000 ευρώ εισόδημα»
«Τι παραπάνω από εμάς είχε η Πορτογαλία; Τίποτα. Εμείς έχουμε περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν είχε Τσίπρα και Καμμένο η Πορτογαλία» σχολίασε σχετικά.
Η χειρότερη δυνατή ονομασία το «Ιλιντεν»
Οσον αφορά το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι ο κ. Τσίπρας στην επικοινωνία που είχαν του είπε πως συζητάει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν». «Είναι η χειρότερη δυνατή ονομασία. Είναι το erga omnes του αλυτρωτισμού» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Από την πρώτη στιγμή βάλαμε το εθνικό πλαίσιο για ολοκληρωμένη λύση πακέτο με αλλαγή συντάγματος και οριστική απαλοιφή των αλυτρωτισμών. Η αναθεώρηση του συντάγματος είναι απαραίτητη. Θα μπορέσω να τοποθετηθώ όταν έχω συγκεκριμένη υπόθεση» πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως «ο πρωθυπουργός είτε δε γνώριζε τι σημαίνει Ιλιντεν» είτε γνώριζε και αδιαφόρησε».
Εξήγησε δε πως αν γίνει Πρωθυπουργός λύση στο Σκοπιανό θα υπάρξει όταν κρίνει ότι τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα.
«Καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου»
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά πως δεν πρόκειται να κάνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου αλλά θα γίνουν «μετακινήσεις για κάλυψη θέσεων». Επιπλέον μίλησε για ένα νέο δημόσιο που οραματίζεται και το οποίο θα «συνεργάζεται καλύτερα με τον ιδιωτικό τομέα».
Θα είναι «λιτό και αποτελεσματικό δημόσιο όπου θα πιάνουν τόπο τα χρήματα του πολίτη. Δεν θα κάνουμε απολύσεις αλλά όχι και προσλήψεις με την ταχύτητα του ΣΥΡΙΖΑ».
Τόνισε πως ο ίδιος προτείνει μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις ενώ δήλωσε πολύ υπερήφανος για το έργο που άφησε ως υπουργός στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Θα επιδιώξω συνεργασίες»
Για την επόμενη μέρα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία θα επιδιώξει «συνεργασία, με ένα γενικότερο προσκλητήριο δυνάμεων» αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτές τις δυνάμεις.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάσσεται σε αυτές τις δυνάμεις. Οι ΑΝΕΛ είναι στην ίδια κατηγορία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα δεν είναι δεξιά ή αριστερά, είναι πρόοδος ή λαϊκισμός».
Παράλληλα προανήγγειλε πως «ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει την επόμενη μέρα των εκλογών» ακόμα και με απλή πλειοψηφία και ο οποίος θα βοηθά στην «κυβερνησιμότητα και αναλογικότητα».
Επιπλέον επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΝΔ για ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού «από τον τόπο διαμονής τους».
«Aς χτυπήσουν εμένα, όχι την σύζυγο μου»
Τέλος, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα εναντίον της συζύγου του, τις χαρακτήρισε «χυδαίες προσωπικές επιθέσεις που καθοδηγούνται από τα υπόγεια του Μαξίμου» και πρόσθεσε πως «δεν θα τους ακολουθήσω. Είναι θλιβερό για το δημόσιο βίο να πέφτει τόσο χαμηλά. Την υπόθεση θα την ξεκαθαρίσει η Δικαιοσύνη στην οποία έχει προσφύγει η σύζυγός μου. Δεν θα ακολουθήσω τον .κ. Τσίπρα, δεν θα κατασκευάσω fake news. Για ποιες off sore μιλάνε; Έχουν δοθεί απαντήσεις. Αν θέλουν να χτυπήσουν, ας χτυπήσουν εμένα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News