Οι κλυδωνισμοί από την αποκάλυψη ότι στην Ιταλία οι δύο εν αναμονή κυβερνητικοί εταίροι συζήτησαν –και αρχικά συμφώνησαν προτού το πάρουν άτσαλα πίσω– ένα σχέδιο πιθανής εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, συνεχίζονται. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο των Financial Times οι οποίοι προειδοποιούν ότι «οι προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας μπορούν να τινάξουν την Eυρωζώνη στον αέρα».
«Οι προτάσεις στο έγγραφο που διέρρευσε είναι πολύ πιο ριζοσπαστικές απ’ ό,τι ανέμεναν οι αγορές – και αν εφαρμοστούν, η Eυρωζώνη θα διαλυθεί», αναφέρει σε ανάλυσή του το έγκυρο βρετανικό φύλλο.
«Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι τα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν για βαθύτερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη είναι πια χαμένη υπόθεση: δεν πρόκειται η Γερμανία να δεχθεί ποτέ πανευρωπαϊκό ομόλογο που θα συνδέει το ιταλικό χρέος με το γερμανικό», σημειώνει ο δημοσιογράφος Τόνι Μπάρμπερ.
«Σε χθεσινή, κοινή ανακοίνωσή τους Πέντε Αστέρια και η Λέγκα αναφέρθηκαν στην περίοδο του ’80 και του ’90 όταν η Ιταλία είχε ακόμα τη λίρα, πριν τη συνθήκη του Mάαστριχτ. Φαίνεται ότι Σαλβίνι και Ντι Μάγιο “φλερτάρουν” ακόμα και με έξοδο από την Ευρωζώνη. Το σχετικό έγγραφο δίνει μια ιδέα για το τι μπορεί να σημαίνει μια κυβέρνηση συνασπισμού κατά του κατεστημένου», σχολιάζει από την πλευρά του ο αναλυτής Λορέντσο Κοντόνιο. Παραμένει, ωστόσο, ακόμα αβέβαιο πόσο θα το «τραβήξουν» τα δύο κόμματα.
Συμφωνα με την εφημερίδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ανταρσία στο Νότο: αν οι Βρυξέλλες πίστευαν ότι το να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ήταν εφιάλτης, ας “σφίξουν τώρα τις ζώνες τους” για να αντιμετωπίσουν την Ιταλία».
«Θα μπορούσε βέβαια ο πρόεδρος της Ιταλίας (Ματαρέλα) να ανακοινώσει ότι ο συνασπισμός δεν “δουλεύει”, να ορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και να προκηρύξει εκλογές. Αυτά όμως είναι χίμαιρες -μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μόνο θα ενδυνάμωνε τους λαϊκιστές. Ωστόσο, οι ενδείξεις είναι ότι μάλλον αυτή η κυβέρνηση θα αποτύχει και θα προσπαθεί να εξασφαλίζει στήριξη κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους κατά των Βρυξελλών, κατά του Tραμπ και υπέρ του Πούτιν. Κι αυτό είναι συνταγή για ευρωπαϊκή αστάθεια» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Σε σχόλιό του στην ίδια εφημερίδα ο αναλυτής Σάιμον Νίξον εκτιμά πάντως ότι «τα ριζοσπαστικά σχέδια δεν σημαίνουν ότι η Ιταλία θα βυθίσει την Ευρώπη σε αναταραχή. Όπως εξαντλητικά το κατέδειξε και η ελληνική κρίση δεν υπάρχει εύκολος δρόμος εξόδου από το ευρώ. Και μια οξεία κρίση στην Ιταλία, πιθανόν θα κατέληγε όχι σε έξοδο από το ευρώ αλλά σε αναδιάρθρωση του χρέους -με τα κόστη να βαρύνουν τους Ιταλούς αποταμιευτές και συνταξιούχους και όχι την ΕΚΤ, όπως θέλουν να πιστεύουν οι ευρωπαίοι πιστωτές».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News