Eίχαν ήδη ξεκινήσει να τον περιγελούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Ρόμπερτ Φίτσο. Υπενθυμίζοντάς του ότι στη Σλοβακία «απαγορεύεται η ανάληψη περισσότερων από χίλια ευρώ!». Αλλά αποτελεί γεγονός ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μπορεί να κρατήσει στα κρατικά ταμεία το ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά που πρόσφερε σε όποιον παρείχε πληροφορίες για τη στυγνή δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του την προηγούμενη εβδομάδα, στο σπίτι τους, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Μπρατισλάβα.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης άνδρες της αστυνομία της Σλοβακίας προέβησαν στη σύλληψη τουλάχιστον επτά ανθρώπων στα ανατολικά της χώρας. Και οι επτά είναι Ιταλοί πολίτες που δηλώνουν επιχειρηματίες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στην οποία, ωστόσο, αναφέρονται μόνον τα μικρά ονόματα των επτά ανδρών. Ο Γιαν, όμως, είχε προλάβει να αποκαλύψει και τα επίθετά τους αλλά και ότι είχαν ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Ντράνγκετα, την καλαβρέζικη μαφία, όσο και με το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Φίτσο. Στα χέρια των αρχών, οπότε, βρίσκονται τα αδέλφια Αντονίνο, Σεμπαστιάνο και Μπρούνο Βανταλά, οι Ντιέγκο και Αντόνιο Ροντά και oι δύο Πιέτρο, θείος και ανιψιός, Κατρόπα
«Γνωρίζαμε ποιοι ήταν, σίγουρα. Αλλά στεκόμασταν σε απόσταση. Εκείνοι ήταν άνθρωποι που κυκλοφορούσαν με Ferrari Enzo και Lamborghini Diablo αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όχι στην Μπρατισλάβα αλλά στο Τρεμπίσοφ! Γνωρίζετε ότι είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας; Έλεγαν πως είχαν 30.000 ζωντανά αλλά δεν τα είδε ποτέ κανένας. Λάμβαναν ευρωπαϊκά κονδύλια που κανένας άλλος δεν μπορούσε να πάρει. Στεκόμασταν σε απόσταση αλλά δεν ήταν αρκετό. Τώρα αυτή η ιστορία κατέληξε σε καταστροφή. Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, είμαστε όλοι πίτσα, μαντολίνο και Κορλεόνε», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην Corriere della Sera μέλη της ιταλικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται στη Σλοβακία μέσω 250 επιχειρήσεων που ίδρυσαν εκεί τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλοι τώρα θα τους αποκαλούν συλλήβδην μαφιόζους.
Οι Καλαβρέζοι στη Σλοβακία ξεκίνησαν να πηγαίνουν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, αναφέρουν ιταλοί εισαγγελείς, διατηρώντας, ωστόσο, ισχυρούς δεσμούς με τις μαφιόζικες οικογένειες που εδρεύουν στις ιταλικές ακτές της Αδριατικής. Πρόκειται για μια «επιχείρηση τύπου Ντούισμπουργκ», σχολίασε ένας αξιωματούχος της ιταλικής αστυνομίας, αναφερόμενος στη σφαγή που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2007 στη γερμανική πόλη με τους θύτες αλλά και τα θύματα να κατάγονται όλοι από την Καλαβρία. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται με τον πλέον αιματηρό τρόπο πως η Ντράνγκετα είναι πανίσχυρη, πως δεν φοβάται να βάψει τα χέρια της με αίμα ακόμα και στο εξωτερικό. Οπουδήποτε χρειαστεί, βγάζοντας από την μέση όποιον τολμήσει να μπει στον δρόμο της.
Αυτές τις ημέρες μετέβησαν στη Σλοβακία ειδικοί ερευνητές του FBI, της Σκότλαντ Γιαρντ και της ιταλικής υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου εγκλήματος (antimafia). Αλλά τα απαραίτητα στοιχεία για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Γιαν Κούτσιακ τα είχε κοινοποιήσει ο ίδιος μέσω των κειμένων του. «Είχαμε ειδοποιήσει από καιρό την Μπρατισλάβα», δηλώνουν σήμερα οι εισαγγελείς του Ρέτζο Καλάμπρια. Γιατί στην Ιταλία ο ξαφνικός πλουτισμός, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε πόρους της ΕΕ, οι προηγούμενες καταδίκες και οι ύποπτες επαφές αρκούν για να αναλάβουν δράση οι διωκτικές αρχές. Αλλά στην Σλοβακία έπρεπε πρώτα να εκτελεστούν εν ψυχρώ δύο νέοι άνθρωποι.
Οσον αφορά το κίνητρο της δολοφονίας ήταν η σιωπή του ανήσυχου δημοσιογράφου που κατάφερε να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα αυτών των «επιχειρηματιών» από τη Νότια Ιταλία αλλά και τις σχέσεις τους με την Μαρία Τρόσκοβα, πρώην φιναλίστ στα καλλιστεία Miss World το 2007, μετέπειτα αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας της Σλοβακίας, και, στη συνέχεια σύμβουλο του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Χάρη σε αυτήν την κυρία οι 73 επιχειρήσεις των Καλαβρέζων λάμβαναν επί σειρά ετών χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων για την περαιτέρω ανάπτυξη των «επιχειρηματικών» δραστηριοτήτων τους.
Αλλά φαίνεται πως ο ήχος από τους πυροβολισμούς στη Σλοβακία έφτασε έως τις αίθουσες των Βρυξελλών. Και για αυτό ζητούν τώρα, μέσω επιστολή τους, να μάθουν πώς αξιοποίησε ο Ρόμπερτ Φίτσο τα δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε μέσα σε μία επταετία από την ΕΕ για την στήριξη της γεωργίας στη χώρα του. Ο Κούτσιακ, πάντως, είχε μελετήσει και κατανοήσει τι εστί επιχειρείν κατά τους Καλαβρέζους.
Είτε ασχολούνταν με φωτοβολταϊκά πάρκα είτε με την κτηνοτροφία, είτε με την παροχή υπηρεσιών και τις μεταφορές ή την αγοραπωλησία ακινήτων και την παραγωγή ενέργειας, οι επτά συλληφθέντες και οι υποτελείς τους είχαν μεταβεί στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και την Πολωνία όπου σκαρφίζονταν ανύπαρκτα επιχειρηματικά πρότζεκτ, τα οποία, ωστόσο, στα χαρτιά ήταν καθόλα νόμιμα. Για τους απαραίτητους πόρους φρόντιζαν οι στενοί συνεργάτες του επικεφαλής της κυβέρνησης.
Εκτός από την Μαρία Τρόσκοβα, από τη θέση του αναγκάστηκε να παραιτηθεί και ο Βίλιαμ Γιάσαν, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ρόμπερτ Φίτσο και μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Σλοβακίας, καθώς φέρεται να είχε και αυτός στενούς «επιχειρηματικούς» δεσμούς με τον Αντονίνο Βανταλά.
«Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με αυτή την τραγωδία», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η Τρόσκοβα και ο Γιάσαν. «Δεδομένου, ωστόσο, ότι τα ονόματά μας εμπλέκονται στον πολιτικό αγώνα κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας στην κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα». Το ερώτημα, όμως, είναι εάν θα αντέξει ο Φίτσο το βάρος των κατηγοριών. «Ο Φίτσο δεν εμπλέκεται άμεσα με τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ. Φέρει, ωστόσο, την ευθύνη για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ευνοείται η δράση της μαφίας. Αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι χωρίς αυτήν τη δολοφονία, κανένας δεν θα είχε προσέξει τι συμβαίνει», δήλωσε αναφορικά στον Guardian o πρύτανης του International School of Liberal Arts της Μπρατισλάβα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News