Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε «τις περιορισμένες αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος». Περιορισμένες ήταν όντως: τέσσερα νέα πρόσωπα και μετακινήσεις δύο μετά τις αποχωρήσεις των Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου για τη γνωστή ιστορία με τα επιδόματα ενοικίου που απαιτούσαν και ελάμβαναν.
Αλλά γιατί αυτές οι «περιορισμένες» αλλαγές χρειάστηκαν 10 ολόκληρες ώρες να αποφασιστούν από τον Αλέξη Τσίπρα; Διότι αυτός ο μίνι ανασχηματισμός αποδείχτηκε μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη άσκηση για τον Πρωθυπουργό.
Με τον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας ήξερε ότι στέλνει μήνυμα, πέραν των εσωκομματικών ισορροπιών. Αν έκανε πολλές αλλαγές θα έστελνε μήνυμα ότι είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός και ότι πάμε σε εκλογές σύντομα.
Ολοι πχ προεξοφλούσαν ότι μια μετακίνηση του Νίκου Παππά στο Οικονομίας –υπουργείο το οποίο είναι γνωστό πως επιθυμεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής– θα σηματοδοτούσε και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις εκλογές. Εφόσον αυτή δεν έγινε ακόμα, προχωράμε ως έχει. Ή τουλάχιστον αυτό θέλει να δείξει ο κ. Τσίπρας: αυτός δεν είναι ο τελευταίος του ανασχηματισμός, είναι το μήνυμα.
Ο τρίτος πόλος
Τελικά για τη θέση του παραιτηθέντως κ. Παπαδημητρίου επελέγη ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διατηρώντας και και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης αναβαθμίζεται. Ο κ. Δραγασάκης παρέμενε «χρυσή εφεδρεία» του κυβερνητικού σχήματος καθώς τόσα χρόνια ως αντιπρόεδρος δεν είχε καθημερινή τριβή ούτε και φθορά. Τώρα επιστρατεύεται για να αναλάβει το κρίσιμο πεδίο της προσέλκυσης των επενδύσεων και πολλοί βλέπουν στην παρουσία του τη δημιουργία ενός τρίτου ισχυρού πόλου στη χάραξη οικονομικής πολιτικής παράλληλα με το υπουργείο Οικονομικών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και βεβαίως την ομάδα του Μαξίμου. Ο κ. Δραγασάκης είχε διατελέσει αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Οικουμενική του Ξενοφώντα Ζολώτα το 1989.
Η περίπτωση Κουβέλη
Το 1989 είχε και μια νέα αντανάκλαση στο παρόν. Ο Φώτης Κουβέλης ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στη βραχύβια κυβέρνηση Τζανετάκη το 1989. Τώρα επιστρέφει σε υπουργικό θώκο, αναλαμβάνοντας αν. υπουργός Αμυνας, στο πλευρό του Πάνου Καμμένου.
Αυτή η συνύπαρξη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο Πεντάγωνο αποτέλεσε μια δύσκολη εξίσωση για τον κ. Τσίπρα. Από τη στιγμή που ο ασθενής –και υπό παραίτηση ήδη από το φθινόπωρο– Γιάννης Μουζάλας έπρεπε να φύγει από το Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη θέση του να αναλάβει ο αν. υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, η θέση του τελευταίου έμενε κενή.
Το να άφηνε ο κ. Τσίπρας μόνο του τον κ. Καμμένο στο Αμυνας ήταν απίθανο σενάριο. Επρεπε να βρεθεί κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος να μπορεί, αν όχι να συνεργαστεί, τουλάχιστον να ανεχτεί τον πρόεδρο των Ανεξ. Ελλήνων και το ύφος του.
Το SMS Ξυδάκη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Κουβέλης, μολονότι στην αναμονή για μια θέση στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τη θέση του κ. Βίτσα. Ομως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί την είσοδό του στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα φρόντισε να αποστείλει σχετικό… sms στην ηγεσία του Μαξίμου ότι θα ήταν καλό να μη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό!
Ετσι, επελέγη ο κ. Κουβέλης ο οποίος είναι γνωστό που θα ανεχόταν πολλά προκειμένου να υπουργοποιηθεί. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μολονότι δεχόταν ύβρεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του το 2012, τώρα εμφανίζεται ως ένα πρόσωπο που μπορεί να συμβολίσει ένα άνοιγμα του κ. Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά. Ασχέτως αν ως πρόσωπο ο 70χρονος κ. Κουβέλης έχει πλέον χάσει το μεγαλύτερο μέρος της όποιας αίγλης του.
Για διαφορετικούς λόγους, ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να δείξει ότι καρατομεί υπουργούς, ακόμα και αυτούς που έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρέμεινε στο Ναυτιλίας, μολονότι έχει χρεωθεί την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό και παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τον υφυπουργό του Νεκτάριο Σαντορινιό και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος χαρακτηρίζονται διακριτικά «τυπικές». Αν όμως τον αντικαθιστούσε θα φαινόταν ότι ο κ. Κουρουμπλής έχασε τη θέση του εξαιτίας της πρότασης της ΝΔ για Προανακριτική και έτσι ο κ. Τσίπρας τον κράτησε στη θέση του.
Κονιόρδου «σε επιτροπεία»
Και η Λυδία Κονιόρδου, προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα στον «δομικό» ανασχηματισμό του 2016, επίσης παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού μολονότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτηρίζουν «πρωταθλήτρια της γκάφας». Ωστόσο εδώ έγινε κάτι το πολύ ενδιαφέρον. Πλάι στην κυρία Κονιόρδου τοποθετήθηκε ως υφυπουργός ο Κωνσταντίνος Στρατής, αρχαιολόγος, υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).
Ο κ. Στρατής έχει θητεύσει στο πλευρό του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά (ως διευθυντής του) και κατά τον «Ελεύθερο Τύπο» είχε απολυθεί από την κυρία Κονιόρδου. Τώρα επιστρέφει στο υπουργείο αναβαθμισμένος, με στόχο, όπως αναφέρεται, να βοηθήσει να προσπεραστούν οι όποιες «διοικητικές ανεπάρκειες» της υπουργού…
Η επιλογή της Μερόπης
Στο υπουργείο Παιδείας, τον Κώστα Ζουράρι αντικαθιστά ως νέα υφυπουργός η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, γιατρός, καθηγήτρια εξ Ιωαννίνων και στέλεχος των «53+». Η επιλογή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προειδοποίηση στον κ. Καμμένο, το κόμμα του οποίου «χάνει» μία θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπό αυτό το πρίσμα ήρθε και η πρώτη «πιστολιά» από τους ΑΝΕΛ προτού καν η κυρία Τζούφη ορκιστεί.
Ο Δημήτρης Καμμένος, κάλεσε από τον ΣΚΑΪ, την νέα υφυπουργό να ανασκευάσει δήλωσή της για το τραγικό δυστύχημα με την Porche στην Εθνική Οδό τον Φεβρουάριο του 2017: «Η πρώτη ανάγνωση», είχε πει πέρυσι τέτοια ημέρα η κυρία Τζούφη, «είναι αυτή: ότι ένα πολύ πλούσιο παιδί με πολύ ακριβό αυτοκίνητο, να μη βλέπει όριο στο δρόμο και να θεωρεί ότι όλα αυτά του ανήκουν. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να έχει αυτή την έπαρση και να συμπεριφέρεται μ’ αυτό τον τρόπο. Να μην είναι οριοθετημένος. Ετσι έγινε πρόξενος αυτού του ατυχήματος». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν αρμόζουν σε υφυπουργό Παιδείας…
Η τελευταία αλλαγή ήταν στο υπουργείο Εργασίας, μετά την αποχώρηση της αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Αντωνοπούλου. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε για υφυπουργό -και όχι αναπληρωτή υπουργό- τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος έως σήμερα διατελούσε ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ο κ. Ηλιόπουλος έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης της Εφης Αχτσιόγλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News