Αντιμέτωπη με τις προεκλογικές της φωνασκίες και την κομπορρημοσύνη της ήρθε και πάλι η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αυτή τη φορά για το θέμα του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης κάτοικοι της περιοχής της υπενθύμισαν, μέσω μικροφωνικής εγκατάστασης που έστησαν στην αίθουσα, όσα έλεγε προεκλογικά για το ζήτημα του ΧΥΤΥ: ότι η κατασκευή του αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα, ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί και άλλα τέτοια αντικαθεστωτικά… (φωτογραφία κάτω από προαναγγελία ομιλίας της για το Γραμματικό τον Ιούνιο του 2014).
Το Συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει ειδική συνεδρίαση για το ζήτημα την 1η Μαρτίου, οι διαδηλωτές όμως δεν έδειξαν να πείθονται καθώς όπως έλεγαν, έχουν χορτάσει από υποσχέσεις.
Την Πέμπτη πάντως ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υπογειοποίηση της Πατριάρχου Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια, έργο που αφορά την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Οι πρώτες λογομαχίες για το τι πρέπει να συζητηθεί και ποιος εμποδίζει ποιον δεν άργησαν και μέσα σε λίγη ώρα εξελίχθηκαν σε συμπλοκές σώμα με σώμα μεταξύ κατοίκων του Γραμματικού και οπαδών της ΑΕΚ.
Για μία ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο θύμιζε πεδίο μάχης. Και για μία ακόμη φορά η τακτική του «κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί» από την Περιφερειάρχη είχε τις συνέπειές της.
Και αυτό με δεδομένο ότι σύμφωνα με όλες τις μελέτες, ο ΧΥΤΑ της Φυλής αντέχει μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και αν δεν είναι σύντομα έτοιμοι οι νέοι χώροι για την εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, κινδυνεύει η Αθήνα να ζήσει κρίση αντίστοιχη με αυτήν της Τρίπολης και του Πύργου. Με τη μόνη διαφορά ότι στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας παράγονται 6.000 τόνοι σκουπιδιών την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι με τη σημερινή κατάσταση βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματική υγειονομική βόμβα τεραστίων διαστάσεων.
Η εύκολη λύση είναι φυσικά η διαρκής επέκταση της χωματερής στην Φυλή που θα βόλευε πάρα πολλούς (συμπεριλαμβανομένης της περιφερειάρχου), διαιωνίζοντας το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο και την οριστική ακύρωση του σχεδίου για αποκεντρωμένη διαχείριση.
Αλλά και η λύση του Γραμματικού κινδυνεύει να καταλήξει ως η μόνη εναλλακτική σε εκείνη της Φυλής, καθώς όλες οι άλλες προτάσεις απέχουν πολύ από το να καταστούν ώριμα έργα προς χρηματοδότησης μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, πόσω μάλλον να κατασκευαστούν .
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) προβλέπεται η δημιουργία 4-5 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), 3 ΧΥΤΥ και η αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Λιοσίων. Για τις ΜΕΑ προβρλέπεται:
- Μία στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά, δυναμικότητας 180.000 τόνων/έτος, που θα χωροθετηθεί στο Σχιστό.
- Μία ή δύο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με συνολική δυναμικότητα 260.000 τόνων, «σε ήδη αδειοδοτημένους χώρους για την κατασκευή κεντρικού ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων)», όπως αναφέρει ο ΠΕΣΔΑ, «φωτογραφίζοντας» έτσι σημεία στην περιοχή του Ελαιώνα (Αιγάλεω, Αθήνα) και της Κατεχάκη (Παπάγου, Ζωγράφου).
- Μία στη Βορειοανατολική Αττική στην ΟΕΔΑ Γραμματικού, δυναμικότητας 60.000 τόνων, όπου θα λειτουργήσει και ΧΥΤΥ, ενώ δεύτερος ΧΥΤΥ στην περιφέρεια θα χωροθετηθεί στη Δυτική Αττική (κατά πληροφορίες, θα γίνει σε ιδιωτικό λατομείο, μακριά από κατοικημένη περιοχή).
Όπως καταγγέλλει όμως ο προκάτοχος της κ. Δούρου, Γιάννης Σγουρός, για τη γενικότερη κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα προς τα εμπρός με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
Πλέον, υπογραμμίζει, η κατάσταση στο Γραμματικό θυμίζει βραδυφλεγή βόμβα και η περιφερειάρχης από εκεί που «υποδαύλιζε προεκλογικά τις αντιδράσεις των κατοίκων στο Γραμματικό, μιλώντας για περιβαλλοντικά εγκλήματα και ζητώντας λαϊκό ξεσηκωμό, σήμερα όχι μόνο κρύβεται και τους αποφεύγει, υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους, αλλά έφτασε στο σημείο να εκπονήσει μελέτη με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (εδώ) που αποδεικνύει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικά άρτιο και ασφαλές».
«Για ακόμη μία φορά η διαδρομή από το όχι στο ναι και από το ναι στο όχι αποδείχθηκε για την κυρία Δούρου εύκολη υπόθεση. Δεν μας ξενίζει, αφού έχει αναγάγει το ψέμα και την κωλοτούμπα σε επιστήμη», παρατήρησε ο κ. Σγουρός σε δήλωσή του με αφορμή τα επεισόδιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, αλλά «οι κάτοικοι δεν είναι κορόιδα, ούτε αφελείς. Τους παραμύθιασε, τους φλόμωσε στο ψέμα, τους εξαπάτησε ωμά και αντιδρούν».
«Εμείς», κατέληξε για τη δική του στάση -και της παράταξής του- απέναντι στο πρόβλημα, «ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από δικαιολογίες. Μιλήσαμε με τη γλώσσα της αλήθειας για το έργο που γίνεται με κοινοτικά χρήματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News