870
|

Βενιζέλος: «Καμία εμπιστοσύνη δεν έχω σε αυτούς που παίζουν με τον εθνικολαϊκισμό»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2018, 15:31

Βενιζέλος: «Καμία εμπιστοσύνη δεν έχω σε αυτούς που παίζουν με τον εθνικολαϊκισμό»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2018, 15:31

Τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, περιέγραψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», o κ. Βενιζέλος εξήγησε: «Προϋπόθεση είναι να υπογράψουν μία διεθνή συμφωνία ισχυρή, η οποία θα μετατρέπει την ενδιάμεση συμφωνία σε οριστική, θα περιλαμβάνει πλήρη λύση για το όνομα, για όλες τις χρήσεις του, εσωτερικές και εξωτερικές, erga omnes, θα διαγράφει κάθε αλυτρωτικό στοιχείο και θα θέτει την ΠΓΔΜ ως κρατική οντότητα, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού και του διεθνούς νομικού πολιτισμού και της διεθνούς νομιμότητας».

«Αυτό έχει σημασία, αυτό μας κατοχυρώνει και αυτή θα είναι η δική μας διασφάλιση, όχι το Σύνταγμά τους», τόνισε και εξήγησε: «Είναι δυνατόν ποτέ τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να εξαρτώνται από τη βούληση του κοινοβουλίου ή του εκλογικού σώματος της γειτονικής μας χώρας; Αυτές είναι διεθνείς υποχρεώσεις, αρκεί αυτός που θα υπογράψει τη συμφωνία, αν υπάρξει, να είναι το νόμιμα εξουσιοδοτημένο όργανο. Τώρα την έχει υπογράψει ο Υπουργός Εξωτερικών, ο ομόλογος του Κάρολου Παπούλια, το 1995, ο κύριος Τσερβενκόφσκι δεν αμφισβήτησαν τα Σκόπια την υπογραφή του. Επικαλούνται συνεχώς την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία είναι ενδιάμεση, άρα, πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μία οριστική συμφωνία»

Ερωτηθείς εάν θα πρότεινε «να υπογραφεί μία οριστική συμφωνία, ταυτόχρονα με τη συμφωνία -εάν υπάρξει- στο θέμα του ονόματος», ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία εάν δεν συνοδεύεται από πλήρη διακανονισμό.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το όνομα, εάν δεν συνοδεύεται από πλήρη διακανονισμό για τις χρήσεις, από πλήρη διακανονισμό για τα παράγωγα -η ιθαγένεια, η γλώσσα, τα προϊόντα, πώς θα λέγονται- και φυσικά από πλήρη διακανονισμό για όλα τα θέματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα, δηλαδή αυτό που εμείς λέμε αλυτρωτισμό, ζητήματα αμφισβήτησης συνόρων, ζητήματα αμφισβήτησης εσωτερικών δικαιωμάτων και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό το έχουν αποδεχθεί ήδη από το 1995, άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα για αυτό. Είπα ότι κρούονται θύρες οι οποίες έχουν ανοιχθεί από το 1995».

«Yπάρχει διαγωνισμός για το συλλαλητήριο»

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο πρώην κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πήγαν καλόπιστα για να εκφράσουν ένα φρόνημα, γιατί δεν ξέρουν, γιατί είναι αγανακτισμένοι, γιατί είναι οργισμένοι, γιατί είναι κουρασμένοι, γιατί νομίζουν ότι έτσι βοηθούν την εξωτερική πολιτική» ωστόσο επισήμανε: «Αλλά αυτοί οι οποίοι οργάνωσαν το συλλαλητήριο, αυτοί που επέλεξαν τους συγκεκριμένους ομιλητές, αυτοί που ανέχθηκαν τις συγκεκριμένες διατυπώσεις εναντίον του κοινοβουλευτικού αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος και της υπεύθυνης άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αυτοί είναι άλλο πράγμα. Υπάρχει, λοιπόν, ένας σκληρός πυρήνας και υπάρχει και μία περιφέρεια ανθρώπων, γιατί συλλαλητήριο με δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν είναι σε θέση να κάνουν αυτοί οι σκληροί πυρήνες του εθνικολαϊκισμού, μόνο αυθορμήτως γίνεται αυτό». Και αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Αθήνας προσέθεσε: «Το κακό είναι τώρα ότι υπάρχει ανταγωνισμός και διαγκωνισμός, ποιος θα πρωτοπάει τώρα στο νέο συλλαλητήριο. Για να πει τι και για να συμπράξει με ποιον; Για να είναι δίπλα σε ποιον; Για να σταθεί δίπλα-δίπλα με ποιον; Για να εντάξει την πολιτική του αυτή σε ποια ευρύτερη πολιτική για τη χώρα, για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας;».

Ερωτηθείς εάν διαβλέπει ένα «minimum συναίνεσης μετά τις σαββατιάτικες επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς», ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι «αυτές οι επαφές έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα με πολύ πιο ουσιαστικό και χαλαρό διαδικαστικά τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί η αναγκαία εθνική συναίνεση. Οι συναντήσεις έγιναν, δυστυχώς, πολύ αργά και σε ένα κλίμα έντασης και καχυποψίας, και νομίζω ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά».

«Εγώ δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και δεν έχω και καμία εμπιστοσύνη στα παιχνίδια λαϊκισμού που γίνονται, στα οποία, δυστυχώς, έχει παρασυρθεί και ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης», προσέθεσε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, να να συμπληρώσει: «Αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα είναι η άλλη όψη αυτού που συνέβη από το 2010, ιδίως από το 2011, έως το 2015, που έθεσε σε αμφισβήτηση –και μάλιστα βίαιη αμφισβήτηση– την προσπάθειά μας να σταθεί η χώρα όρθια και να ξεπεράσουμε την κρίση και καλλιέργησε τη συνωμοσιολογία και το ψέμα ότι υπάρχει μία άλλη πολιτική εκτός μνημονίου, εύκολη και ανώδυνη, που θα μπορούσε να μας ξαναβγάλει στην κανονικότητα. Απεδείχθη, λοιπόν, ότι όλα αυτά ήταν επικίνδυνα και ανεύθυνα ψέματα που κόστισαν και κοστίζουν στον ελληνικό λαό. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και όλο το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο, εάν οι “πλατείες των αγανακτισμένων” είχαν στηρίξει στοιχειωδώς την προσπάθειά μας, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια και θα ήταν σε καλύτερη θέση από την Ιρλανδία, καλύτερη από την Κύπρο και καλύτερη από την Πορτογαλία. Εγώ, λοιπόν, καμία εμπιστοσύνη δεν έχω σε αυτούς που παίζουν με το λαϊκισμό και εμφανίζονται τώρα ως δήθεν υπεύθυνοι εθνικά, ως χειριζόμενοι σπουδαίες υποθέσεις με φρόνημα αμιγώς εθνικό χωρίς καμία σκοπιμότητα εσωτερική. Αυτά είναι ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει για όλα τα θέματα να είσαι υπεύθυνος, για όλα τα θέματα να προτάσσεις το εθνικό συμφέρον, για όλα τα θέματα να έχεις μέτωπο ανοικτό με τον εθνικολαϊκισμό και αυτό αφορά και την οικονομική πολιτική και τη στρατηγική εξόδου από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το κράτος και η κοινωνία για να είμαστε ανταγωνιστικοί και ισότιμοι, φυσικά και την εξωτερική πολιτική, φυσικά και το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής μας χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...