420
|

Αναστασιάδης για ΠΓΔΜ: «Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα»!

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 13:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2018, 16:00

Αναστασιάδης για ΠΓΔΜ: «Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα»!

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 13:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2018, 16:00

Σε μια ακατανόητη και μάλλον άκαιρη παρέμβαση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ προέβη ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλέσει σύγχυση –πέραν του ότι φαίνεται να υποβαθμίζει με άκομψο τρόπο το θέμα του ονόματος της γείτονος (μήπως ξέρει κάτι και δεν μας το λέει;).

Ιδιαίτερη σημασία έχει δε ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη καταγράφηκαν ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει να συναντήσει τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, όπου κατά του ρεπορτάζ θα του παρουσιάσει την «εθνική θέση».

Μιλώντας σε κυπριακό ραδιόφωνο, προφανώς εν όψει και τον εκλογών στη Μεγαλόνησο όπως σχολιάζει ο «Φιλελεύθερος», ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε για το Σκοπιανό: «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό».

Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα πιο μακριά: «Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός; Διερωτώμαι γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος. Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο.

Εξήγησε επίσης ο κ. Αναστασιάδης πως αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, «το όνομα δεν έχει καμία σημασία, καθώς δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του».

Ο κ. Αναστασιάδης κάτι έχει χάσει στη… μετάφραση προφανώς. Αν το όνομα δεν έχει σχέση με την ταυτότητα ενός κράτους ή μιας οντότητας τι έχει; Και επιπλέον, αφού τα βλέπει όλα τόσο εύκολα ο κύπριος πρόεδρος γιατί δεν τα λύνει και στην διχοτομημένη μαρτυρική νήσο του;

Αντιδρούν οι άλλοι υποψήφιοι

Εν τω μεταξύ επίθεση κατά κύπριου προέδρου εξαπέλυσαν οι υποψήφιοι για την προεδρία υπογραμμίζοντας ότι συνιστούν παρέμβαση στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για «απαράδεκτες και θεσμικά ανεπίτρεπτες οι οποίες προκαλούν ζημιά στα εθνικά μας θέματα» δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεμβαίνει με ατυχή τρόπο σε ένα ζήτημα ο χειρισμός του οποίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνει η πλευρά του Σταύρου Μαλά ενώ «επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...