862
Ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί κατά την άφιξή του στο Εφετείο | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Aναστολή ασύλου και σύλληψη (!) για τον πρώτο από τους Οκτώ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2018, 10:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/01/2018, 16:55
Ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί κατά την άφιξή του στο Εφετείο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Aναστολή ασύλου και σύλληψη (!) για τον πρώτο από τους Οκτώ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2018, 10:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/01/2018, 16:55

Ικανοποιώντας το νέο αίτημα της κυβέρνησης στην υπόθεση των οκτώ τούρκων (πρώην) στρατιωτικών, η πρόεδρος του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, εξέδωσε τη Δευτέρα προσωρινή διαταγή για την αναστολή της παροχής ασύλου στον πρώτο από τους Οκτώ. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι μετά την προσωρινή αναστολή, ο τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη!

Ως γνωστόν, μετά την χορήγηση ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί –τον πρώτο από τους οκτώ στρατιωτικούς, που είχαν καταφύγει στη χώρα μας προκειμένου να γλιτώσουν από το πογκρόμ του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016– η κυβέρνηση έσπευσε να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης, μια σπουδή που είχε αποδοθεί σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να ηρεμήσει την εξαγριωμένη διπλωματία του «Σουλτάνου».

Το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του αιτήματος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ζητούσε να υπάρξει προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» την παροχή ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά ομοεθνείς του στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Το αίτημα έγινε δεκτό από το Εφετείο για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου είχαν υποστηρίξει ότι πρέπει να εκδοθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πλευρά του τούρκου στρατιωτικού είχε υποστηρίζει ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Στην προσωρινή διαταγή αναφέρεται επίσης ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.

Μετά την απόφαση όμως, ο Τούρκος οδηγήθηκε και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, ως διοικητικά κρατούμενος και από εκεί συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αλλοδαπών!

«Η σύλληψη διατάχθηκε από τον Τσίπρα»

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Απόστολου Δοξιάδη, ο οποίος έζησε από κοντά τα γεγονότα:

«Από το πρωί ζω προσωπικά σε κατάσταση δικτατορίας. Φεύγοντας από το σπίτι μου, με παρακολούθησαν παρανόμως κρατικά όργανα. Λίγο αργότερα έζησα τη σύλληψη του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί στην Υπηρεσία Ασύλου όπου πήγε σύμφωνα με δικαστική εντολή να καταθέσει επισήμως την αίτηση ασύλου του.

» Μπήκαν στην υπηρεσία αξιωματικοί του Αλλοδαπών και τον συνέλαβαν. Η σύλληψη διατάχθηκε από τον Τσίπρα, μέσω Μουζάλα και Κοντονή. Η σύλληψη του τούρκου αξιωματικού και ικέτη, που ελευθέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, είναι απολύτως παράνομη.

» Το θέλημα του Ερντογάν έγινε. Η Άγκυρα πανηγυρίζει. Ως τώρα ο Τσίπρας και οι υπουργοί του υπάκουαν στις επιθυμίες του Ερντογάν. Τώρα πλέον μιμούνται τις μεθόδους τους».

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση της κυρίας αίτησης που έχει υποβάλει το ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναστολών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον τούρκο αξιωματικό  έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που το αίτημα του για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας είχε γίνει δεκτό σε πρώτο βαθμό, αλλά ανεστάλη προσωρινά στη συνέχεια, μετά από αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε η κυβέρνηση, μπαίνει στο κτίριο της Υπηρεσίας Ασύλου, Αθήνα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet)

Οπως αναμενόταν η νέα εξέλιξη στο θέμα του τούρκου (πρώην) στρατιωτικού, προκάλεσε αντιδράσεις των κομμάτων.

«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει Κράτος δικαίου και μέλος της ΕΕ. Και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, από την Πειραιώς ανέφεραν: «Ο Άρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία. Αμέσως μετά η ανεξάρτητη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου έκρινε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα που έγινε στην γείτονα. Και με αυτό το σκεπτικό χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώτο εξ αυτών.

» Ως εκ τούτου όλες οι εξελίξεις που παρακολουθούμε έκτοτε, γεννώνται από την επιλογή της Κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου μη σεβόμενη έτσι τόσο την ανεξαρτησία της επιτροπής, όσο και το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου.

» Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει Κράτος δικαίου και μέλος της ΕΕ. Και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της».

Ποτάμι: «Εντολοδόχος του Ερντογάν η κυβέρνηση»

Από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν: «Η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό ήταν συνέπεια των χειρισμών του κ. Μουζάλα και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει επικίνδυνα τους ασκούς του Αιόλου στην υπόθεση αυτή, λόγω των απαράδεκτων παρασκηνιακών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν».

Το Ποτάμι ήταν πιο επιθετικό και έκανε λόγο για μια κυβέρνηση «εντολοδόχο» του Ταγίπ Ερντογάν.

«H κυβέρνηση υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, πέτυχε μέσω της αίτησης ακύρωσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να “παγώσει” τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέφυγε στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν σίγουρα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος. Το ταξίδι του απέδωσε. Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ως εντολοδόχος του. Πρόκειται για ύψιστη εθνική ντροπή. Πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της όταν γίνει η οριστική κρίση της υπόθεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σεβαστουπόλεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...