1545
Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Παύλο Τσίμα στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. | SKAI/WebTV

Ο Παπανδρέου κλείνει το μάτι στη Φώφη και θυμάται το δημοψήφισμα του 2011

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 09:22
Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Παύλο Τσίμα στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.
|SKAI/WebTV

Ο Παπανδρέου κλείνει το μάτι στη Φώφη και θυμάται το δημοψήφισμα του 2011

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 09:22

Ποιον θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου για την Κεντροαριστερά; Οσοι είχαν απορίες –λόγω της σιωπής του το τελευταίο διάστημα– πρέπει να έλαβαν την απάντησή τους αργά τη νύχτα της Τρίτης, εφόσον ξενύχτησαν για να δουν την κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού στον Παύλο Τσίμα και στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παπανδρέου, βέβαια, δεν μίλησε μόνο για τις εκλογές της Kεντροαριστεράς. Σχολίασε την περίφημη «έξοδο» από τα μνημόνια –θα μας πάρει «δέκα χρόνια» για να καταφέρει η χώρα να βγει από την επιτροπεία– , αποκάλυψε την πρώτη φορά που άκουσε την απειλή περί Grexit την περίοδο της πρωθυπουργίας του και δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έφερε «σχεδόν την καταστροφή της χώρας», ενώ αποδόμησε την όποια προσπάθεια του Πρωθυπουργού να ταυτιστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αλλά σε κάθε περίπτωση η συνέντευξη του επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ είχε επικαιρότητα λόγω των δίδυμων εκλογών στην Κεντροαριστερά. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρώτος γύρος και η αυξημένη συμμετοχή δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ηγεσία που θα αναδειχτεί.

«Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη»

Εξήγησε, επίσης, τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην στηρίξει φανερά κάποιον από τους υποψήφιους για την ηγεσία. Ωστόσο, έδειξε να «φωτογραφίζει» την προτίμησή του προς την Φώφη Γεννηματά καθώς αναφέρθηκε κολακευτικά για εκείνη, ενώ δεν ανέφερε καν το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη (ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, την περίοδο των μεγάλων εσωτερικών συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ, είχε συμπαραταχθεί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο).

Ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να διεκδικεί έναν ρόλο-ομπρέλα στις διεργασίες του νέου φορέα: «Θέλω να συμβάλω ως εγγυητής αν θέλετε –ήμουν ο τελευταίος Πρωθυπουργός που βγήκε με αυτοδυναμία και που βγήκε από το ΠΑΣΟΚ, από τοn χώρο αυτό. Eχω μια υποχρέωση να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό θα κάνω» είπε, για να συμπληρώσει: «Η ενότητα είναι πολύ σημαντική, ο διάλογος είναι σημαντικός μεταξύ των διαφόρων φορέων που συνέβαλαν ή που συμμετείχαν στη διαδικασία αλλά και των προσώπων, και θέλω να πιστεύω ότι μετά την επόμενη Κυριακή, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα υπάρξει μια ενότητα πλεύσης τουλάχιστον σε όσους, για όσους ήρθαν στη διαδικασία αυτή από τους υποψηφίους, αλλά βεβαίως και από τα πολλά μέλη της ελληνικής κοινωνίας που ήρθαν και συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτημα εάν έχει κάποια επιλογή ανάμεσα στους δύο υποψήφιους που αναδείχτηκαν νικητές του πρώτου γύρου, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Εγώ θέλω να κρατήσω μια στάση απόστασης, με την έννοια ότι ο ρόλος μου μπορεί να είναι διαφορετικός, γνωρίζω πολύ καλά και τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης, μπορούσαν προφανώς να έχουν γίνει νωρίτερα κάποια βήματα. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει».

Αλλά η συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού δεν μπορούσε να αφορά μόνο στην Κεντροαριστερά.

Ο Τσίπρας και ο Ανδρέας

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον κ. Τσίπρα όταν του επισημάνθηκε ότι κάποιοι θεωρούν αυτόν ως νέο ηγέτη του χώρου.

«Μακάρι ο κ. Τσίπρας να είχε δείξει ότι είναι αριστερός» απάντησε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Είναι στα λόγια. Έφερε την πρώτη χρονιά σχεδόν την καταστροφή της χώρας, ακόμα ζούμε τα capital controls. Μας χρέωσε άλλα 80 δισ., τον ελληνικό λαό, όταν εμείς είχαμε κάνει το κούρεμα 100 δις. Δηλαδή μας πήγε πολύ πίσω, μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο πάρα πολύ σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ένα διαφορετικό μείγμα, και από εκεί και πέρα δεν έκανε κάτι άλλο προοδευτικό, δεν είδα κάτι προοδευτικό. Δηλαδή, δυστυχώς και η ΝΔ και ο Σύριζα δεν εντοπίζουν τον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος. Μπορεί να λένε περίαριστεροσύνης κλπ. Ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος είναι, θα αλλάξουμε την εξουσία; Ή θα ελέγξουμε την εξουσία; ΝΔ και Σύριζα θέλησαν απλώς να γίνουν μέρος της νομής της εξουσίας. Εμείς κοντράραμε, ακόμα και τα απλά θέματα, όπως η διαύγεια. Ήταν μια κόντρα μεγάλη απέναντι σε μια αντίληψη του πώς λειτουργεί ένα πολιτικό σύστημα, ένα κρατικό σύστημα. Ο Σύριζα λοιπόν, αντί να έρθει και να πει, ωραία, κι εμείς είμαστε εδώ, να κάνουμε κάποιες προοδευτικές αλλαγές, να δούμε τον πυρήνα του προβλήματος, θέλησαν ουσιαστικά να συμβιβαστούν με το κατεστημένο. Μια λέξη που έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πολιτική ζωή της χώρας το ’81».

Στην επισήμανση ότι ένα άρθρο του σημερινού Πρωθυπουργού επιχείρησε να τον ταυτίσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου με το επιχείρημα του ό,τι έκανε ο Ανδρέας το 1974, το 1981, το κάνει ο Τσίπρας σήμερα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε:

«Πού το κάνει; Δεν βλέπω που το κάνει ο κ. Τσίπρας. Είναι πολύ εύκολο καθένας να καπηλεύεται την ιστορία ενός, που έχει φύγει παλιότερα, και όταν είναι εν ζωή να τον χτυπάνε, διότι μην ξεχνάτε ότι αυτή η παράταξη μαζί με τη ΝΔ τον είχαν κυνηγήσει αμείλικτα τον Α. Παπανδρέου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Διαύγεια

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του νέου φορέα απέναντι στη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ να σας θυμίσω ότι σε όλη μου την πολιτική καριέρα ήμουν υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Όταν ήμουν υπουργός Παιδείας προσπάθησα στα θέματα Παιδείας να προωθήσουμε διακομματική προσέγγιση. Ως υπουργός Εξωτερικών, το ίδιο. Ως πρωθυπουργός το ίδιο. Προσπάθησα να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Όμως, η εθνική συνεννόηση έχει δύο πράγματα. Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξει πάνω σε μία βάση πολιτικής . Υπάρχουν κάποια αυτονόητα τα οποία πρέπει να κάνουμε σε αυτήν τη χώρα, τα οποία δεν βλέπω ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα προωθούν. Αξιοκρατία. Διαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης, κάνω κριτική στον κ. Μητσοτάκη γιατί στη θητεία ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αυτός που ουσιαστικά προσπάθησε να καταργήσει τη Διαύγεια. Γιατί; Γιατί; Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού είναι λοιπόν η μεγάλη αλλαγή που θα φέρουν αυτά τα κόμματα; Να συγκρουστούν δηλαδή με ένα κατεστημένο και με έναν πυρήνα του ελληνικού προβλήματος που είναι η λειτουργία των θεσμών, οι δημοκρατικές λειτουργίες, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η λογοδοσία. Αρα λοιπόν εγώ θεωρώ ότι εμείς πρώτα από όλα πρέπει να αναδείξουμε αυτά ως κυρίαρχα για εθνική συνεννόηση και από εκεί και πέρα δε σημαίνει ότι εθνική συνεννόηση, πρέπει να συμμετέχουμε εμείς σε μία κυβέρνηση. Για να δούμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τι διαφέρουν; Το Μνημόνιο ακολούθησαν, με λίγο διαφορετικό μείγμα. Για το Μνημόνιο μιλάνε. Ποιες είναι οι διαφορετικές πολιτικές;»

Το (μη) δημοψήφισμα του 2011

«Κοιτώντας πίσω, αισθάνομαι ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να είχε γίνει το δημοψήφισμα παρότι υπήρχαν πολλοί λόγοι που δεν το έκανα, διότι υπήρχε από παντού αντίδραση, και βεβαίως και μέσα στο κόμμα μου επίσης, άρα μπορεί να μην περνούσε καν στη Βουλή, που θα σήμαινε ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές με ένα αρνητικό αποτέλεσμα, όταν εκείνη τη στιγμή είχαμε πάρει το PSI, είχαμε πάρει τη μείωση του χρέους μας κατά 100 δις και ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εκτελεστεί σχετικά πιο ήπια από ότι έγινε και πολύ πιο γρήγορα» είπε ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το δημοψήφισμα που δεν έγινε το 2011. «Εάν είχαμε πάρει μάλιστα την εντολή, μέσω δημοψηφίσματος, και πιστεύω θα είχαμε αποφύγει την μεγάλη ταλαιπωρία των 6 αυτών ετών και πόσων ακόμα, ουσιαστικά. Αρα…» .

Ο Σόιμπλε και ο «εφιάλτης που πέρασε»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παπανδρέου ερωτήθηκε και για πρόσφατη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ελληνική οικονομία και την πεποίθηση που εξέφρασε πως ο «εφιάλτης έχει περάσει».

«Το πιστεύω. Εχει περάσει ο εφιάλτης. Ειδικά αν μιλάει για την περιπέτεια ενός Grexit πχ. που θα ήταν καταστροφική και μετά από όλον τον κόπο που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, και τις θυσίες, νομίζω ότι αυτό έχει περάσει. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα, ένα δύσκολο δρόμο. Και εγώ είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Αυτά όμως όλα απαιτούν όπως είπα προηγουμένως να φτιάξουμε ένα ευνομούμενο κράτος, ένα κράτος που λειτουργεί σωστά, αξιοποιεί σωστά τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες αλλά και τον πλούτο του ελληνικού λαού, και την περιουσία του ελληνικού λαού, και όταν μιλάμε ενάντια στον πελατειακό καπιταλισμό, όπως τον έχω περιγράψει για την Ελλάδα, είναι ουσιαστικά απέναντι στη λογική ότι ζούμε απέναντι στο νόμο του ισχυρού, τον νόμο της ζούγκλας. Γιατί σε έναν μεγάλο βαθμό αυτό έχει επικρατήσει στη χώρα μας, όποιος είχε το μέσο, όποιος είχε μεγαλύτερη δύναμη, και αυτό σήμαινε σπατάλες, διαφθορά, κακή διαχείριση των πόρων» ανέφερε σχετικά.

Η πρώτη απειλή του Grexit

Ερωτηθείς πότε έφτασε για πρώτη φορά σε αυτόν η απειλή του Grexit, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Η πρώτη δήλωση ήταν του κ. Σόιμπλε, τον Μάιο αν θυμάμαι καλά, ή τον Απρίλιο του 2010. Και ήταν πολύ αρνητική δήλωση αυτή, διότι ήταν πριν ζητήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είχαμε ξεκινήσει εμείς τις προσαρμογές. Δηλαδή ήταν εποχή που είχαμε κάνει τις πρώτες, είχαμε πάρει τις πρώτες, μεγάλες αποφάσεις και περιμέναμε την στήριξη της Γερμανίας, τη δυναμική στήριξη της Γερμανίας στις αγορές, και άρα διεθνώς, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία πιο ήπια αναπροσαρμογή στην Ελλάδα. Βγαίνει λοιπόν ο Σόιμπλε και λέει, “Πρέπει να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωζώνη εξόδου μιας χώρας από το ευρώ”. Βεβαίως, η μόνη χώρα που εκείνη τη στιγμή ήταν στο στόχαστρο ήταν η Ελλάδα. Δεν υπήρχαν οι άλλες χώρες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Σόιμπλε βγαίνει και λέει αυτό το πράγμα, δημιουργεί κλίμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει στήριξη. Για την Ελλάδα. Αρα λοιπόν η στήριξη την οποία εμείς ζητούσαμε, δεν μας δόθηκε. Όμως το κλίμα γύρω από την πραγματική, πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, ήταν προς τον Μάιο του 2011. Τότε άρχισαν οι φωνές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, ότι η Ελλάδα είχε δυσκολίες, παρότι η Ελλάδα είχε κάνει σοβαρότατη προσπάθεια και είχε κάνει πολλές αλλαγές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...