322
Τρία καρέ από την παρουσία του Ομπάμα στην αίθουσα του δικαστηρίου της κομητείας Κουκ | Thomas Pearson/Social Media via REUTERS

Ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως ένορκος

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2017, 10:51
Τρία καρέ από την παρουσία του Ομπάμα στην αίθουσα του δικαστηρίου της κομητείας Κουκ
|Thomas Pearson/Social Media via REUTERS

Ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως ένορκος

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2017, 10:51

Σκέψου να δικάζεσαι ή να δικάζεις και να έχεις ανάμεσα στους ενόρκους έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτό θα σκέφτηκε ο κατηγορούμενος και ο δικαστής στη δίκη της κομητείας Κουκ στο Σικάγο όταν την Τετάρτη παρουσιάστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο δικαστήριο αποκρινόμενος, όπως οφείλει κάθε αμερικανός πολίτης, στο αίτημα της πολιτείας να υπηρετήσει ως ένορκος.

Βέβαια το να έχεις στο σώμα των ενόρκων έναν τόσο διάσημο δεν είναι ούτε βολικό και κινείται στα όρια της κακοδικίας – είναι πρακτικά αδύνατο για τους δικηγόρους, τον δημόσιο κατήγορο ή και τον δικαστή να ασκήσουν αντικειμενικά τα καθήκοντά τους. Ετσι πολύ λογικά, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ απαλλάχθηκε γρήγορα από το δικαστήριο, αφού αποκλείστηκε έναντι άλλων υποψηφίων, όπως σημείωσε και η τοπική Chicago Tribune.

Ηταν ένας από τους 220 υποψήφιους ενόρκους. Οπως παρατήρησε ο δικαστής Τιμ Εβανς, ο Μπαράκ Ομπάμα κάθησε και παρακολούθησε προσεκτικά το 20λεπτο βίντεο που περιγράφει τα καθήκοντα του ενόρκου και χαιρέτησε προσωπικά κάθε έναν από τους άλλους υποψηφίους.

Παρόλο που δεν θα είναι τελικά ένορκος, έστω και η σύντομη παρουσία του Ομπάμα στο δικαστήριο τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας.

ct-president-barack-obama-jury-duty-photos-20171108
O Ομπάμα χαιρετά το πλήθος που έσπευσε να τον δει ως ένορκο. Στο πέτο του το καρτελάκι γράφει «Juror» (ένορκος)

«Είναι φοβερός!», δήλωσε ένας υπάλληλος του δικαστηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η Κέλι Μπούλικ, μια άλλη υποψήφια ένορκος δήλωσε ότι ένιωσε «σαν βούτυρο που λιώνει», όταν του έσφιξε το χέρι.

Ο Ομπάμα έφτασε με μια αυτοκινητοπομπή, συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του, ενώ έξω από το δικαστήριο τον ανέμεναν αρκετοί πολίτες που ήθελαν να τους υπογράψει το βιβλίο του.

Πρώην καθηγητής νομικής, ο Ομπάμα ζει στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο διατηρεί μια οικία στο Σικάγο όπου μεγάλωσε και ως εκ τούτου κληρώθηκε για ένορκος σε δικαστήριο της κομητείας Κουκ.

Δεν είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καλείται να συμμετάσχει σε σώμα ενόρκων. Ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε κληθεί το 2015 στο Τέξας, όμως επίσης τελικά απαλλάχθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...