Την προσοχή της Ευρωζώνης, αλλά και της Ελλάδας, στη διαχείριση των κόκκινων δανείων προσπαθεί να στρέψει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με δύο παρεμβάσεις του.
Τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ελληνικού θέματος, όπου η Ελλάδα απέσπασε γενικά θετικά σχόλια, ο Ντράγκι στην παρέμβασή του ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρει το tovima.gr, η συνεδρίαση του συμβουλίου ασχολήθηκε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την Ελλάδα.
Προσθέτει ότι, απαντώντας σε ερώτηση για την αποχή των συμβολαιογράφων, ο Γερούν Ντάισελμπουμ δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς το θέμα και ότι το άκουσε για πρώτη φορά όταν τέθηκε στο Eurogroup.
Επιπλέον, σε ομιλία του στο δεύτερο συνέδριο της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, ο Ντράγκι είπε ότι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι το πιο σημαντικό θέμα του κλάδου, το οποίο απαιτεί κοινή προσπάθεια.
«Σήμερα, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)», είπε ο Ντράγκι και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε μία κοινή προσπάθεια από τις τράπεζες και τις εποπτικές, ρυθμιστικές και εθνικές Αρχές για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό με συντεταγμένο τρόπο, πρώτα και κύρια με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που θα κάνει δυνατή την αποτελεσματική διαχείριση και πώληση των NPLs».
Η ως τώρα εμπειρία από την έναρξη της ευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών είναι θετική, είπε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, και έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τραπεζικών κεφαλαίων και συνολικά στη μεγαλύτερη αντοχή του τομέα. «Ο πιστωτικός κίνδυνος των τραπεζών», πρόσθεσε, «καθορίζεται τώρα λιγότερο από τον πιστωτικό κίνδυνο της χώρας εγκατάστασής τους».
Οι πιο υγιείς τράπεζες έχουν, με τη σειρά τους, βοηθήσει στη μετάδοση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πιο ομοιόμορφα σε όλη την Ευρωζώνη, οδηγώντας σε μία ισχυρότερη και ευρύτερη ανάκαμψη, τόνισε ο Ντράγκι.
«Εν κατακλείδι, η ευρωπαϊκή εποπτεία και η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική απεδείχθη ότι συμπληρώνουν η μία την άλλη. Είναι μία προσέγγιση, η οποία επιβεβαιώνει τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν όταν οι σωστές πολιτικές συνδυάζονται στο επίπεδο της Ευρωζώνης», δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ αναζητά λύσεις κατά περίπτωση για να εκκαθαρίσει τα 900 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια τα οποία επιβαρύνουν τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News