Την Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης υποσχέθηκε, παρουσιάζοντας την ελληνική έκδοση του βιβλίου του, να μην μας ξαναμιλήσει για τα όσα συνέβησαν το 2015. Αντεξε δύο 24ωρα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διηγήθηκε πώς ήταν εκείνος που έπεισε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει με την επένδυση της COSCO στον Πειραιά. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, ακυρώνει εμμέσως πλην σαφώς και το φιλοεπενδυτικό προφίλ του Πρωθυπουργού καθώς το Μαξίμου περιγράφει τον κ. Βαρουφάκη ως κάτι πολύ κακό που το 2015 επηρέασε τον ευκολόπιστο και άπειρο κ. Τσίπρα. Εκτός και αν για το Μαξίμου ο κ. Βαρουφάκης ήταν άλλοτε καλός και τον βοηθούσε να προσελκύει καλές επενδύσεις και άλλοτε -όταν κατέστρωνε σχέδια για δραχμή κλπ.- ήταν κακός.
Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε, λοιπόν, στην ισπανική τηλεόραση και στην El Pais: «Θυμάμαι ότι όταν εκλέχτηκα, το κόμμα μου ήταν δυστυχώς εναντίον της Cosco και της κινεζικής παρουσίας στο λιμάνι. Όχι μόνο θέλησαν να ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση, αλλά ήθελαν να ακυρώσουν και την προηγούμενη ιδιωτικοποίηση και το πρώτο που έκανα ήταν να κανονίσω μια συνάντηση με τον κινέζο πρεσβευτή και είπα “αυτός ο υπουργός Οικονομικών δεν συμφωνεί με αυτή την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, και θα τους επηρεάσω”», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:
«Ασκησα επιρροή στο υπουργικό συμβούλιο. Και καταλήξαμε σε μια συμφωνία που όχι μόνο θα ιδιωτικοποιούσε και το υπόλοιπο λιμάνι, αλλά θα το έκανε υπό συνθήκες πολύ διαφορετικές από εκείνες που θέλησε η τρόικα. Αυτό που εννοώ είναι μια ελάχιστη επένδυση 180 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, πράγμα που σημαίνει μεγάλη επένδυση στο λιμένα σε ένα μόνο έτος. Δεύτερον, εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στο λιμάνι που δεν ήταν επισφαλείς και δεν αφέθηκαν στην τύχη».
Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε επίσης πως «όταν λέμε στους Έλληνες “να κάνουν υπομονή” υιοθετούμε μια πατερναλιστική γλώσσα, που είναι επιζήμια για την αίσθηση της αλληλεγγύης στους Ευρωπαίους, δίνουμε την εντύπωση ότι οι Έλληνες είναι κακομαθημένοι ότι είναι σπάταλοι και τεμπέληδες. Ξέρω πολλούς Έλληνες που είναι έτσι, αλλά γνωρίζω και πολλούς Γερμανούς που είναι έτσι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι «στη χώρα μου, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα (Χρυσή Αυγή) είναι ένα ναζιστικό κόμμα, όχι ένα νεοναζιστικό κόμμα, δεν υπάρχει τίποτα ‘’νέο’’ σε αυτό, είναι ένα ναζιστικό κόμμα, χαιρετούν τον Χίτλερ, με τις λέξεις “sieg heil” και όλα αυτά προκαλούν ναυτία. Αλλά αυτό», προσέθεσε, «δεν είναι το χειρότερο, το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι εθνικιστές, οι υπερεθνικιστές, οι ξενοφοβικοί και οι ρατσιστές έχουν διείσδυση. Πάρτε τη Μαρίν Λεπέν, ως παράδειγμα, δεν κέρδισε την προεδρία, ωστόσο η ατζέντα της υιοθετήθηκε μερικώς από τα μεγάλα γαλλικά κόμματα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News