Ακόμα και αν είχαμε απορίες, το εμπεδώσαμε: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έρχεται στην Αθήνα για να στείλει «μήνυμα εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα. Το είπε σε αποκλειστική δήλωσή του προς «Τα Νέα», το επανέλαβε και σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
«Η Γαλλία ήταν κοντά στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης» υπενθυμίζει ο Μακρόν στα «Νέα», ενώ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», δηλώνει «αισιόδοξος» για το μέλλον της χώρας μας.
Εκφράζει παράλληλα την υποστήριξή του στην προσπάθειά της να βγει από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί, και στον βαθμό που του αναλογεί ενθαρρύνει γαλλικές επενδύσεις καθώς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα πλαισιώνεται από εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών ομίλων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται.
Μιλώντας στους Αλέξη Παπαχελά και Αθανάσιο Ελλις, ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείει κάθε σκέψη περί Grexit, επισημαίνοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σηματοδοτούσε, «αργά ή γρήγορα, το τέλος του ευρώ».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα ξεχωριστό σημείο της συνέντευξης στην «Καθημερινή»: εκεί όπου o Μακρόν υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και μιλά για τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Εκεί λοιπόν, ο γάλλος πρόεδρος λέει ότι η χώρα του επιθυμεί την οικοδόμηση «μιας σχέσης άμυνας» που να προσφέρει στη χώρα μας τα «απαραίτητα μέσα» για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Αθήνα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη της άμυνας, μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που «θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία»… Γαλλικά (και γερμανικά) οπλικά συστήματα δηλαδή, για όποιον δεν το κατάλαβε.
Κατά τα άλλα ο Μακρόν μιλά στην «Καθημερινή» για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ενωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο.
Μιλά επίσης για την αποτελεσματική συνεργασία Αθήνας – Παρισιού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι με τη συμπεριφορά της έχει απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα υποστεί τις συνέπειες. Ωστόσο, σπεύδει να ταχθεί κατά της πλήρους ρήξης, καθώς η Αγκυρα παραμένει ένας ουσιαστικός εταίρος σε πολλές κρίσεις που αφορούν την Ευρώπη, όπως είναι η τρομοκρατική απειλή και η μεταναστευτική πρόκληση για την οποία σημειώνει ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση της πίεσης προς την Ελλάδα. Και γι’ αυτό, συμπληρώνει, ο ίδιος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Η επίσκεψή μου στην Αθήνα, στην Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν προαιώνιοι δεσμοί, είναι μια επίσκεψη στην πηγή της ίδιας της δημοκρατίας και του πολιτισμού που υπήρξαν το τσιμέντο της Ευρώπης και που πρέπει να ξαναγίνουν οι βάσεις του κοινού μέλλοντός μας. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα που θέλω να έχει η επίσκεψή μου» δηλώνει από την άλλη στα «Νέα» ο γάλλος πρόεδρος. Και προσθέτει: «Η επίσκεψή μου, αυτή η επιστροφή της Γαλλίας, είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Οι Ελληνες, που έχουν κάνει τόσες θυσίες, μπορούν επιτέλους να κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News