Στον Λευκό Οίκο ορίστηκε σύσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε αν θα επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα απάντησε με το ασαφές όσο και απειλητικό: «θα δούμε»…
Από το πρωί της Κυριακής, όταν και ανακοινώθηκε ότι η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ο πλανήτης κρατά την αναπνοή του. Στην κορεατική χερσόνησο πλέον υπάρχει μια ανεξέλεγκτη πυρηνική δύναμη. Η οποία παίζει με τα νεύρα όχι μόνο των γειτόνων της -της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας- αλλά και με αυτά της χώρας με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.
Η καταδίκη για τη νέα αυτή προκλητική ενέργεια του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ-Ουν ήταν καθολική. Στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές ότι τα λόγια δεν είναι πια αρκετά – το επανέλαβε η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας, που προφανώς ορέγεται στρατιωτικές επεμβάσεις που ενδεχομένως θα τη βγάλουν από το πολιτικό αδιέξοδο.
Ακόμα και η Κίνα όμως, στενός συνομιλητής του Κιμ, αυτή τη φορά δεν μάσησε τα λόγια της.
Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της», όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με κινέζους αξιωματούχους, η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή».
«Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει τη Δευτέρα (4/9) στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), σχετικά με το θέμα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αφού καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια», κάλεσε την ηγεσία της χώρας να σταματήσει τέτοιες ενέργειες.
«Αυτή η ενέργεια είναι άλλη μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και τον αφοπλισμό. Η ενέργεια αυτή είναι επίσης βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασαν από κοινού την ενέργεια της Πιονγιάνγκ και ζήτησαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της. Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο.
- Διαβάστε: Κιμ & Τραμπ: ποιος θα πατήσει το κουμπί;
Αλλά το θέμα δεν είναι τι λέει η Ευρώπη, ή ο ΟΗΕ. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει ο Τραμπ. Και δείχνει έτοιμος για πολλά.
Κατ’ αρχάς οικονομικές κυρώσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα κάνει δουλειές με τη Βόρεια Κορέα – και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα τόσο προς το Πεκίνο όσο και προς τη Μόσχα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία δεν κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.
Νωρίτερα ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter πως «η Νότια Κορέα διαπιστώνει, όπως τους είπα, ότι αυτά που λένε περί κατευνασμού της Βόρειας Κορέας δεν θα λειτουργήσουν, αυτοί καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα».
Τι είναι αυτό το «ένα πράγμα»; Προφανώς τη δύναμη των όπλων. Την οποία παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο είπε ότι κάθε απειλή από τη Βόρεια Κορέα έναντι των ΗΠΑ ή συμμάχων της, θα αντιμετωπιστεί στρατιωτικά σε μέγιστο βαθμό. «Δεν σκοπεύουμε να εξοντώσουμε ολοκληρωτικά μια χώρα, όπως η Βόρεια Κορέα, αλλά έχουμε πολλούς, πάρα πολλούς τρόπους να το κάνουμε αυτό» είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
Defense Sec. Mattis: Any threat to U.S. or allies by North Korea “will be met with a massive military response” https://t.co/LqSErDDCk6
— NBC News (@NBCNews) September 3, 2017
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News