245
Ανδρας μαζεύει σε ένα τεράστιο σάκο πλαστικά για ανακύκλωση σε σκουπιδότοπο στην Κένυα | REUTERS/Thomas Mukoya

Δρακόντεια μέτρα κατά της πλαστικής σακούλας από την Κένυα

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 17:29
Ανδρας μαζεύει σε ένα τεράστιο σάκο πλαστικά για ανακύκλωση σε σκουπιδότοπο στην Κένυα
|REUTERS/Thomas Mukoya

Δρακόντεια μέτρα κατά της πλαστικής σακούλας από την Κένυα

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 17:29

Μια απόφαση που την εντάσσει σε μια σχετικά μικρή ομάδα ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά χωρών πήρε η Κένυα, η οποία απαγόρευσε όχι μόνο τη χρήση της πλαστικής σακούλας στη χώρα, αλλά και την κατασκευή αλλά και την εισαγωγή τους.

Η απαγόρευση, όπως γράφει το Quartz, συνοδεύεται από πρόστιμο που φτάνει μέχρι και τα 38.000 δολάρια ή φυλάκιση τεσσάρων ετών.

Ακόμη περισσότερο, οι ξένοι ταξιδιώτες στη χώρα υποχρεώνονται να αφήσουν στο αεροδρόμιο κάθε πλαστική σακούλα που μπορεί να έχουν στους αποσκευές τους.

Δίπλα στην Κένυα, περί τις 10 αφρικανικές χώρες έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες είναι πληγή για το περιβάλλον, τόσο στη ξηρά όσο και στην θάλασσα.

Τα μέτρα είναι κάτι παραπάνω από αυστηρά – ίσως είναι τα πιο σκληρά στον κόσμο. Είναι όμως ένα ερώτημα το αν θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα σε μια χώρα όπου χρησιμοποιούνται γύρω στα 24 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες το μήνα που καταλήγουν στους δρόμους και σε αποχετεύσεις. Πολλές καταλήγουν στα στομάχια των ζώων που προορίζονται για σφαγή και κατανάλωση.

Σε άλλες χώρες της περιοχής η υλοποίηση των μέτρων δεν ήταν εύκολη: στη Ρουάντα, για παράδειγμα, οι κάτοικοι φέρνουν λαθραία σακούλες από τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Σε κάποιους, γράφει το Quartz, τα μέτρα της Κένυας φαίνονται μη ρεαλιστικά καθώς οι έμποροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι και χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά μέσα.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινή ανταλλαγή μικρών ποσοτήτων τροφίμων ή κάρβουνου για να ετοιμάσουν το φαγητό τους. Ετσι ο καλύτερος τρόπος για τη μεταφορά είναι η πλαστική σακούλα, χωρίς να υπάρχει κάτι εναλλακτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...