Το πρωί της Παρασκευής χτύπησαν οι σειρήνες έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα. Καθώς δεν υπήρχε κάποια ανακοίνωση για άσκηση, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις, ήταν φυσικό να αναρωτηθούμε γιατί ηχούν. Oμως, καμιά αρχή δεν θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μια ανακοίνωση και όλες οι Αρχές υποβάθμισαν το γεγονός, όπως το ίδιο έκαναν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ομως, το ζήτημα δεν ενδείκνυται για τον γνωστό χαβαλέ των social media, ούτε μπορεί να ξεμπερδέψει κάποιος τόσο εύκολα με την πρόχειρη εξήγηση ότι «έγινε λάθος κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης».
Γράφτηκε ότι η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση. Στην πραγματικότητα, το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας έστειλε sms αποκλειστικά στους διαπιστευμένους συντάκτες, ώρες ολόκληρες μετά το περιστατικό. Σε αυτό, έγραφε: «Στο πλαίσιο περιοδικών τεχνικών δοκιμών του συστήματος ηχητικής ειδοποίησης της υπηρεσίας ΠΑΜ-ΠΣΕΑ που γίνονται κάθε Παρασκευή χωρίς να ακούγονται οι σειρήνες, ενεργοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, από αίτια που διερευνώνται, σειρήνες του συστήματος ανά την επικράτεια». Το κείμενο αυτό δεν υπάρχει καν στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ.
Πόσες είναι οι «σειρήνες του συστήματος»; Η ΕΛΑΣ δεν αποκαλύπτει, όπως επίσης δεν αποκαλύπτει πόσες σειρήνες χειρίζεται μια δική της υπηρεσία και πόσες ο Στρατός, καθώς πρόκειται για θέματα πολιτικής άμυνας, και κάποια από αυτά, όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως, έχουν διαβαθμίσεις «απόρρητο» και «άκρως απόρρητο». Τις σειρήνες της ΕΛΑΣ χειρίζεται μια ειδική υπηρεσία, η ΠΑΜ – ΠΣΕΑ (Παλλαϊκή Αμυνα – Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης), που διατηρεί περιφερειακά γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Η υπηρεσία υπάγεται απευθείας στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Η συντήρηση στις σειρήνες γίνεται κάθε Παρασκευή από «τεχνικούς του ΟΤΕ», όπως λέγεται, προφανώς εννοώντας της Cosmote. Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάποιον λόγο το κουμπί του ήχου δεν βρισκόταν στη λειτουργία «MUTE», όπως συμβαίνει συνήθως, με αποτέλεσμα να ηχήσει ο ήχος έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.
Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με τόση ελαφρότητα το ζήτημα του συναγερμού; Η αντιμετώπιση επισήμως ήταν του είδους «ε, δε βαριέσαι, και που χτύπησαν δεν έγινε και κάτι σοβαρό», άρα υπονοείται ότι οι σειρήνες δεν έχουν και μεγάλη χρησιμότητα; Είναι τόσο εύκολο να χτυπήσουν οι σειρήνες σε όλη τη χώρα, από ένα «μικρολαθάκι»; Πόσοι τομείς της πολιτικής άμυνας, της δημόσιας ασφάλειας, του σχεδιασμού προστασίας του πολίτη κινδυνεύουν από «μικρολαθάκια»; Μοιραία, λοιπόν, όσο επιεικείς και να θέλουμε να είμαστε, θυμόμαστε την επίσημη φωτογραφία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο γραφείο του, με το χαρτάκι με το user name “ypourgos” και τον κωδικό 123456 για τον υπολογιστή του να βρίσκονται σε κοινή θέα.
Το μεγαλύτερο ερώτημα, όμως, είναι άλλο: άντε και πες ότι οι σειρήνες ήχησαν επίτηδες κι επειδή υπήρχε σοβαρός λόγος. Εμείς οι πολίτες τι πρέπει να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; Να βγούμε από τα σπίτια μας, να μπούμε στα αυτοκίνητά μας και να μποτιλιαριστούμε; Να κλειδωθούμε μέσα; Να αρχίσουμε να παίρνουμε όλοι μαζί τηλέφωνα και να μπλοκάρουν οι επικοινωνίες; Να αρχίσουμε τα ποστ στο facebook και στο snapchat; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός; Εφόσον υπάρχει, δεν πρέπει να ενημερωθούμε εμείς που θα κληθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτόν; Μπορεί ο ypourgos123456 να μας απαντήσει σε αυτά;
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η επίμαχη φωτογραφία έχει πια κροπαριστεί, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται το χαρτάκι με τον κωδικό του υπολογιστή του υπουργού. Ελπίζουμε να έχει αλλάξει και ο κωδικός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News