Κίνδυνο να δουν το έργο τους να λογοκρίνεται διαβλέπουν επιστήμονες από 13 ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ οι οποίοι έχουν συντάξει έκθεση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα.
Ενα προσχέδιο της έκθεσης έχει ήδη φτάσει στον Λευκό Οίκο, εδώ όμως έγκειται και η πηγή της ανησυχίας των επιστημόνων.
Είναι ακριβώς η έντονη αμφισβήτηση του βουνού των αποδείξεων ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ακόμη και η άρνηση αποδοχής της έρευνας, από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ.
Η έκθεση αναμένει για τη δημοσίευσή της την (πολιτική) έγκριση του Λευκού Οίκου και ενός δημόσιου τομέα που συμπεριλαμβάνει στις τάξεις του –με πρώτον τον πρόεδρο Τραμπ- ανθρώπους που δηλώνουν ότι αμφισβητούν τη σύνδεση της ανθρώπινης δραστηριότητας με την κλιματική αλλαγή.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) είναι μία από αυτές που πρέπει να εγκρίνουν την έκθεση ως τις 18 Αυγούστου. Ο επικεφαλής της Σκοτ Προύιτ έχει αμφισβητήσει τη σύνδεση ανάμεσα στο διοξείδιο του άνθρακα και την αύξηση των θερμοκρασιών.
Καμπανάκι κινδύνου
Τα στοιχεία που καταγράφει η έκθεση, σχέδιο της οποίας δημοσιεύουν οι New York Times, είναι -το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος- ανησυχητικά.
Η μέση θερμοκρασία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1980 και μάλιστα με δραματικούς ρυθμούς και ήδη οι Αμερικανοί ζουν τις πιο θερμές δεκαετίες των τελευταίων 1.500 ετών. Οι θερμές ημέρες είναι πιο συχνές και πιο έντονες και, αντίστοιχα, οι κρύες νύχτες πιο λίγες και λιγότερο έντονες.
Ως το τέλος του αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα είναι από 2,8 ως 4,8 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με τα επίπεδα αύξησης των εκπομπών αερίων. Ιδιαίτερα ανησυχητικοί είναι οι γρήγοροι ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας στην Αλάσκα και την Αρκτική.
Οι επιστήμονες επικαλούνται την ύπαρξη πληθώρας ερευνών από χιλιάδες επιστήμονες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς.
Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για μέρος των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως το φονικό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003 και αυτό στην Αυστραλία το 2013. Λιγότερο βέβαιη είναι η σύνδεση με ακραία φαινόμενα στις ΗΠΑ.
Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ορατά και οι Αμερικανοί ήδη τα βιώνουν.
Προσθέτουν ότι ακόμη και αν σταματήσει όλη η δραστηριότητα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα. Αν όχι, η αύξηση θα φτάσει τους δύο βαθμούς.
«Μην το λέτε κλιματική αλλαγή»
Μια ιδέα για το νέο περιβάλλουν μέσα στο οποίο λειτουργούν οι περιβαλλοντολόγοι και οι επιστήμονες αυτών των ειδικοτήτων δίνουν οι αποκαλύψεις του Guardian ότι σε ένα τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν τον Φεβρουάριο να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «κλιματική αλλαγή» και να επιλέγουν αντ’ αυτού τις «ακραίες καιρικές συνθήκες».
Ο Guardian ανέφερε ότι η επικεφαλής του τμήματος υγείας του εδάφους απέστειλε στους εργαζομένους στην υπηρεσία προστασίας φυσικών πόρων (NRCS) μια λίστα με τους όρους που θα πρέπει να αποφεύγονται και τι να χρησιμοποιούν αντ’ αυτών. Εκτός από την «κλιματική αλλαγή» στη μαύρη λίστα βρίσκεται η «προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» που αντικαθίσταται με την «ανθετικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες».
Ένας από τους αξιωματούχους της NRCS ενημερώθηκε για ποιο λόγο έγινε η κίνηση αυτή, ο οποίος είναι να υπάρξει μια απόσταση από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που δεν ισχύουν πλέον για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News