Τα capital controls δημιουργούν το πλαίσιο: οι όποιες τραπεζικές καταθέσεις δεν μπορούν να μειωθούν σημαντικά από τους καταθέτες. Ο μόνος που μπορεί να βάλει δραστικά χέρι στους λογαριασμούς είναι η Εφορία. Η οποία έρχεται να επιβάλει τις υποχρεωτικές κατασχέσεις για να καταπολεμηθεί η «μαύρη τρύπα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά του συστήματος και του πώς αυτό λειτουργεί· προς όφελος των κρατικών ταμείων αλλά εις βάρος των καταθετών-οφειλετών
Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο η ΑΑΔΕ κατάφερε να βάλει στο ταμείο εισπράξεις πάνω από 2,3 δισ. ευρώ παλαιών και φρέσκων ληξιπρόθεσμων χρεών και πλέον εκδίδονται περισσότερα από 5.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια την ημέρα!
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Ιούνιο, 951.114 φορολογούμενοι είχαν «κλειδώσει» στον στόχο των κατασχέσεων και η Εφορία είχε τρυπώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Εξι μήνες νωρίτερα, τα «θύματα» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ήταν εκατό χιλιάδες λιγότερα. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αυτά που δείχνουν ότι για πρώτη φορά τον Ιούνιο το ποσοστό των οφειλετών που βρίσκονταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφτασε το 59,14% του συνόλου των φορολογουμένων στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα όπως κατασχέσεις ή δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Το ποσοστό αυτό ήταν περίπου δέκα μονάδες χαμηλότερο στο τέλος του περασμένου έτους.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων εκτινάχθηκαν στα 5,47 δισ. Και δεν είχαν καν αρχίσει οι σκληρές φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς.
Η «Καθημερινή» υπολόγισε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί –σε καθημερινή βάση– σε περίπου 900 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Οπως σημειώνουν πάλι «Τα Νέα», τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τον Ιούνιο έξι στους δέκα φορολογουμένους είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Ομως από τις αρχές του έτους, αριθμητικά το πλήθος τους μειώνεται μήνα με τον μήνα. Τον Ιανουάριο, 4.173.206 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ τον Ιούνιο καταγράφεται μείωση κατά 367.783, με τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να περιορίζονται σε 3.805.423.
Πού οφείλεται αυτή η μείωση; Οι οφειλέτες άρχισαν να συμμορφώνονται; Η πορεία των φρέσκων ληξιπρόθεσμων χρεών όμως δείχνει προς άλλη κατεύθυνση. Μόνο τον Ιούνιο έμειναν απλήρωτοι φόροι 692 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο τρεις στους δέκα φορολογουμένους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, προσθέτοντας επιπλέον 340 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η «Καθημερινή» επικαλείται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμούν ότι τα ληξιπρόθεσμα θα φτάσουν ως και τα 13 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, όμως παράλληλα θα αυξηθεί δραματικά και ρυθμός είσπραξης των οφειλών: συγκεκριμένα υπολογίζουν να εισπράξουν περισσότερα από 4-5 δισ. ευρώ, χάρη στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News