Εκδίκηση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ορκίστηκε η Βόρεια Κορέα με αφορμή τις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας μάλιστα αποφασισμένη να συνεχίσει και να ενισχύσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έχει δείξει πως δεν αστειεύεται. Από την αρχή του έτους έχει επιβλέψει 14 πυραυλικές δοκιμές, με την τελευταία να αποδεικνύει ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να πλήξει στόχους στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωση λοιπόν που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA, η Πιονγκγιάνγκ αφού καταδίκασε τις κυρώσεις ως «βίαιη παραβίαση της κυριαρχίας της» κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι συνωμοτεί ώστε να την περιθωριοποιήσουν.
Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν κατέστησε μάλιστα σαφές ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί το πυρηνικό του πρόγραμμα ούτε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να ενισχύσει τις πυρηνικές του δυνατότητες, κάτι που ίσως να επιθυμεί ακόμα και η Κίνα που έχει έναν ρόλο προνομιακού συνομιλητή.
«Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε αντίποινα με μακράν μεγαλύτερες ενέργειες ώστε να υποχρεώσουμε τις ΗΠΑ να πληρώσουν το τίμημα για το βίαιο έγκλημα εναντίον της χώρας μας και του λαού», ανέφερε η Πιονγιάνγκ, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις. «Εάν οι εχθροί μας πιστεύουν ότι Βόρεια Κορέα μπορεί να κλονιστεί με κυρώσεις, πρόκειται μόνο για ψευδαίσθηση».
Οι νέες κυρώσεις, που υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας το Σαββατοκύριακο απαγορεύουν την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών που εξάγει η Βόρεια Κορέα. Απαγορεύουν επίσης την πρόσληψη περαιτέρω βορειοκορεατών εργατών σε χώρες του εξωτερικού -κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία- από όπου στέλνουν χρήματα στην απομονωμένη πατρίδα τους.
Οι ποινές εκτιμάται ότι μπορούν να περικόψουν κατά ένα τρίτο τα ετήσια έσοδα της Βορείου Κορέας από το εμπόριο, που υπολογίζονται στα τρία δισ. δολάρια.
Θεωρητικός στόχος των κυρώσεων είναι να υποχρεώσουν την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να περιορίσει τις προκλητικές ενέργειες. Δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες κλιμάκωσης της έντασης, εκτιμούν αναλυτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε την Κυριακή τον βορειοκορεάτη ομόλογό του ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι «σε σημείο κρίσης», σε μία ένδειξη ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να πιέσει την Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να διασφαλίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως απάντηση στις δύο πετυχημένες δοκιμές διηπειρωτικού πυραύλου που πραγματοποίησε ο Βορράς τον Ιούλιο – οι πρώτες πετυχημένες δοκιμές όπλων τόσο μεγάλου βεληνεκούς στην ιστορία της ασιατικής χώρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News