Σε σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης εξελίχθηκε η συζητήση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Από τη μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις και τα δηκτικά σχόλια. «Θα το καταργήσουμε», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατακεραυνώνοντας το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, ενώ ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει να παλεύουν τα ΑΕΙ της χώρας σε συνθήκες «ακαδημαϊκού survivor».
Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που ακολούθησε τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, με τον κ. Τσίπρα να διακρίνει έντονο εκνευρισμό στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Γιατί αυτά τα νεύρα, τι έχετε πάθει; Φτάσατε στο σημείο να χάσετε κάθε ίχνος αστικής ευγένειας -που κατά τα άλλα σας διακρίνει- και την ημέρα των γενεθλίων μου αντί για ευχές μου απευθύνατε ύβρεις. Τα νεύρα δεν κάνουν καλό. Μη ξινίζετε το πρόσωπό σας», είπε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αντί να ζητάτε κάθε 15 μέρες μία Εξεταστική να φτιάξετε εκεί στην Πειραιώς μία Εξεταστική για την αιτία που έχετε νεύρα».
«Χρειάζεστε επειγόντως διακοπές», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Εναι κακό στην πολιτική να χάνετε η αίσθηση του χιούμορ. Απαξιώνετε την άσκηση εποικοδομητικής κριτικής μέσα από την γελοιογραφία», εκτίμησε κάνοντας αναφορά στο σκίτσο του Αρκά με το οποίο ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό για τα γενέθλιά του. «Είστε ο καλύτερος υπερασπιστής μίας μειοψηφίας της παρακμής. Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί και τα πανεπιστήμια θα ανασάνουν ξανά. Η Ελλάδα θα γίνει ξανά η χώρα των ίσων ευκαιριών», ξεκαθάρισε σε οξύ ύφος ο κ. Μητσοτάκης.
Επίθεση Τσίπρα στα συμβούλια διοίκησης
Κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού αίσθηση προκάλεσε η δριμύτατη επίθεση που εξαπέλυσε κατά των συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων, τον πιο αντιδημοκρατικό θεσμό -όπως είπε- στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά. Απαντώντας στις κατηγορίες περί κρατισμού στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με το νέο νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τα «διαβότητα» -όπως τα χαρακτήρισε- συμβούλια αυτά φτιάχτηκαν μόνο και μόνο για να αναλάβουν να κάνουν «τη βρώμικη δουλειά της τοτε κυβέρνησης» και να ξεριζώσουν τις «ανεπιθύμητες τότε διοικήσεις».
Η κατάργησή τους, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, θα γίνει «για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» και είναι μια «στοιχειώδης κίνηση σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για επανεκκίνηση των ΤΕΙ και των ΑΕΙ της χώρας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για αύξηση της χρηματοδότησης κατά 65 εκατ. ευρώ (καθώς όπως επεσήμανε καμία μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ξεπεραστεί η χρηματοδοτική ασφυξία των τελευταίων ετών), για άνοιγμα στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και σύνδεση του πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
«“Οχι” σε συνθήκες ακαδημαϊκού Survivor»
Ο Πρωθυπουργός επέκρινε έντονα τον αργηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις «ακραία νεοφιλελεύθερες» απόψεις που έχει διατυπώσει για τη λειτουργία των ΑΕΙ κατηγορώντας τον για «πανεπιστημιακό δαρβινισμό». Ο κ. Μητσοτάκης, παρατήρησε, επιθυμεί μοντέλο συνδεδεμένο με τον προϋπολογισμό δηλ. όσα από τα Ιδρύματα δεν καταφέρουν να επιβιώσουν να πέφτουν στον Καιάδα. Τα πανεπιστήμια δηλ. θα αλληλοσκωτόνται προκειμένου να επιβιώσουν σε συνθήκες ακαδημαϊκού survivor, όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην κριτική του προς τον πρόεδρο της ΝΔ.
«Εμείς λέμε “ναι” αξιολόγηση αλλά “όχι” στην ακαδημαϊκή ζούγκλα», ήταν το σύνθημα του κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής.
Αντί των «διαβόητων συμβουλίων διοίκησης, θεσπίζουμε ακαδημαϊκά συμβούλια σε κάθε Περιφέρεια της χώρας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε πως εφεξής θα ψηφίζονται ξεχωριστά οι πρυτάνεις από τους αντιπρυτάνεις, γιατί, όπως είπε, «οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν είναι κόμματα». «Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά το ζήτημα του ακαδημαϊκού ασύλου, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι το πλαίσιο επανέρχεται εκεί που ήταν επί κυβερνήσεων ΝΔ: «Δεν φοβόμαστε τους φοιτητές, ούτε τους υποβαθμίζουμε, θεωρούμε ότι έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατέψουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από διάφορες δυνάμεις που λειτουργούν προβοκατόρικα… Επαναφέρουμε το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που ήταν επί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν έρθει η κ. Διαμαντοπούλου και το αλλάξει. Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ακόμα και τα δικά σας δεδομένα τα θεωρείτε οπισθοδρόμηση; Μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου;» διερωτήθηκε.
Στο σημείο αυτό τόνισε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα «να διασφαλίζεται η ελευθερη παρουσία όλων των ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα, αρκεί να σέβονται όλοι τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας». «Για να επιλύονται εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμιο ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Αναφερόμενος εξάλλου στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι μπαίνει ένα τέλος στη «φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων» που «αυξάνουν τα έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη, αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα». Κανένας φοιτητής, υποστήριξε, δεν θα αποκλείεται, αν δεν μπορεί να πληρώσει.
Μητσοτάκης: «Θα το καταργήσουμε!»
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο ξεπερνά κάθε όριο, βυθίζοντας δεκαετίας πίσω στο παρελθόν το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Αφού δεσμεύθηκε ότι η ΝΔ θα το καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε συνολικά στην κυβέρνηση για τις πρακτικές που ακολουθεί στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, κάνοντας λόγο για νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου και ευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας.
Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, ενεργεί «χωρίς αναστολές με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες», εν μέσω θέρους και επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση: «Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή του προέδρου της Βουλής που είναι πια συνένοχος στον ευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε εκ νέου αναφορά στο πρόσφατο επεισόδιο με την εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στον προαύλιο χώρο της Βουλής για να στρέψει και πάλι τα πυρά του στον κ. Βούτση. «Το προαύλιο της βουλής δεν μπορεί να μετατρέπεται σε χώρο κάθε είδους διαμαρτυρίας και όταν η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής», παρατήρησε και διερωτήθηκε αν θα έδειχνε την ίδια κατανόηση και ανοχή σε άλλες ανάλογες διαμαρτυρίες από άλλες ομάδες πολιτών.
«Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το νομοσχέδιο πάει να επιβάλει. Δεσμεύομαι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα το καταργήσει. Θα αποτελεί στο μέλλον απόδειξη πως μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση», διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και καταλόγισε στους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι ψηφίζουν ό,τι τους ζητηθεί:
«Πολλοί από τους ΑΝΕΛ ως βουλευτές και στελέχη της ΝΔ είχατε στηρίξει πρωτοβουλίες σε εντελώς αντίθεση κατεύθυνση από το αυτό το νομοσχέδιο. Μαζί και ο πρόεδρός σας. Αλλά σήμερα, για μία θέση υπουργική θα ψηφίσετε ό,τι σας ζητηθεί. Αποτελείτε μία συγκυβέρνηση επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον των νέων ανθρώπων. Σήμερα φέρνετε ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Που επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση. Που ανασύρει την αναχρονιστική άποψη για το άσυλο. Που πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Που οδηγεί τους νέους επιστήμονες πιο κοντά στην ανεργία».
«Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση φέρνετε. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με 30 τροπολογίες. Νομοθετείτε κ. Τσίπρα αγνοώντας το κλίμα συναίνεσης που κατακτήθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης. Είπατε πως κάνατε διάλογο. Δε μας είπατε πως η ακαδημαϊκή κοινότητα εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις -που προκλητικά εσείς κ. Τσίπρα και ο υπουργός σας δε λάβατε υπόψιν σας», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για πλήρη απαξίωση των συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων, παρά το γεγονός ότι αποτελούνται από διακεκριμένες προσωπικότητες. Απεχθάνεστε την ποιότητα, αποστρέφεστε κάθε έννοιας αξιολόγησης, είπε απενθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
Για το θέμα του ασύλου καταλόγισε στην κυβέρνση ότι με το νομοσχέδιο πάει να μετατρέψει τους πανεπιστημιακούς χώρους σε άβατα εγκλημάτων». Μάλιστα, σημείωσε, όταν διαπράττεται αδικημα πρέπει να συνέλκει το πρυτανικό συμβούλιο να αποφασίσει για το «νομικό χαρακτήρα» του αδικήματος και μετά να κληθούν οι αρχές, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε οι δράστες θα έχουν διαφύγει. «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριο τους τα ΑΕΙ. Συζητάμε σήμερα αν η ΕΛΑΣ θα χρειάζεται ειδική άδεια για τη διάπραξη κοινών εγκλημάτων…», υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων: «Πείτε μου», είπε, «ένα σοβαρό πανεπιστήμιο στο οποίο να ψηφίζουν οι φοιτητές για την απονομή τίτλων, τη μετακίνηση καθηγητή, ή την αλλαγή γνωστικού αντικειμένου. Εσείς δεν ζητάτε γνώμη των φοιτητών, επιβάλλετε ουσιαστική συνδιοίκηση».
Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης σκιαγράφησε τους πέντε άξονες του σχεδίου της ΝΔ για την επόμενη ημέρα της ανώτατης εκπαίδευσης:
-Την ενίσχυση αυτοτέλειας των πανεπιστημίων.
-Την αξιολόγηση.
-Την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. “Πάταξη των φαινομένων βίας και ανομίας. Μικρές μειοψηφίες με φασίζουσες νοοτροπίες δε θα επιβάλουν τις απόψεις τους με τη βία”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
-Τη σύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας με την παραγωγική διαδικασία.
-Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ιδρυθούν και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Εδώ», παρτήρησε ο αρχηγός της ΝΔ κλείνοντας την ομιλία του, «δε συζητάμε απλά για ένα νόμο. Αλλά για τον ίδιο το χαρακτήρα που θα έχει η Πατρίδα μας. Η Παιδεία είναι η ψυχή της χώρας και αυτήν την ψυχή δε θα σας επιτρέψουμε να την αμαυρώσετε. Ας βλέπετε χαμογελαστά πρόσωπα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία σας. Τα πρόσωπα των Ελλήνων που αντικρίζουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και του ΕΝΦΙΑ δεν είναι χαμογελαστά. Ό,τι και να κάνετε, τα πεπραγμένα σας στην εξουσία θα εξακολουθούν να σας καταδιώκουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News