Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από την σχετικά εύκολη εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας και ο Εμανουέλ Μακρόν, που ακόμη δεν έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες, βλέπει την δημοτικότητά του να υποχωρεί.
Μόνο μέσα στον Ιούλιο η πτώση έφτασε τις 10 μονάδες – η τελευταία έρευνα του Ifop που δημοσιεύτηκε την Κυριακή δίνει ποσοστό ικανοποιημένων Γάλλων από έργο του προέδρου που φτάνει το 54%, έναντι 64% τον Ιούνιο.
Αμέσως μόλις ανέλαβε την προεδρία στα μέσα Ιουνίου το ποσοστό ήταν 62%.
Ανάλογη -ή μάλλον μεγαλύτερη- πτώση αμέσως μετά την εκλογή είχε καταγραφεί για τον Ζακ Σιράκ το 1995, που είχε χάσει 15 μονάδες μέσα σε ένα μήνα.
Η Monde σημειώνει κάτι ακόμη που μάλλον θα πονέσει τους μακρονικούς. Στο ίδιο σημείο της θητείας τους, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν λίγο περισσότερο δημοφιλής από τον Μακρόν· είχε 56%, δύο μονάδες περισσότερες από τον Μακρόν.
Τα ποσοστά του Μακρόν είναι βέβαια καλύτερα από πολλών άλλων, όπως αυτά του προέδρου Τραμπ, δεν παύουν όμως να συνιστούν σημαντική πτώση, ειδικά για ένα νέο ηγέτη που εξελέγη με τον αέρα της ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού.
Από το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν σχολιάζουν τους αριθμούς, ωστόσο στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον του προέδρου εμφανίζονται αισιόδοξοι και καθησυχαστικοί.
Είναι φυσιολογική η πτώση, όπως λένε, τώρα που η κυβέρνηση μπαίνει στα δύσκολα των μεταρρυθμίσεων. Μόλις υπάρξουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες, η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο θα επιστρέψει, υποστηρίζει στον Monde γερουσιαστής του κόμματος του Μακρόν.
Προηγήθηκε η δημόσια, ασυνήθιστη διαμάχη με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό ντε Βιλιέρ, σχετικά με τις περικοπές στις δαπάνες για την άμυνα. Επιπλέον, υπενθυμίζει το Reuters, ο Μακρόν παρέκαμψε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ σχετικά με τις φοροαπαλλαγές από το 2018.
Οι έρευνες δείχνουν όμως ότι και ο Φιλίπ βλέπει τη δική του δημοφιλία να υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να διαμορφώνεται στο 56%.
Ο πρόεδρος πάντως παραμένει απτόητος στο χτίσιμο της εικόνας του, σημειώνει ακόμη η Monde. Και η εικόνα αυτή δεν είναι άλλη από αυτήν του «γάλλου Ομπάμα», που ήλθε για να αλλάξει την κουρασμένη εικόνα της γαλλικής πολιτικής.
Αντίθετα ίσως με το αμερικανικό πρότυπο, ο Μακρόν παραμένει απόμακρος από τους δημοσιογράφους και η γκρίνια για το ηγεμονικό στυλ του προέδρου έχει αρχίσει να κυκλοφορεί – έστω και από ανώνυμους (για την ώρα ίσως) βουλευτές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News