Μετά από μαραθώνια συνάντηση, που κράτησε γύρω στις πέντε ώρες, σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στην Ελβετία στο Κραν-Μοντανά. Η Τουρκία δεν μετακινήθηκε καθόλου από τις θέσεις της για διατήρηση των εγγυήσεων και των στρατευμάτων της, θέση που την έφερε σε αντιπαράθεση με την ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά.
Στο δείπνο, στο οποίο συμμετείχαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, οι υπουργοί Εξωτερικών αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η ελληνοκυπριακή πλευρά πίεζε συνεχώς την τουρκική να αποκαλύψει την θέση της.
Η Τουρκία είχε προτείνει τη διατήρηση των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος για 15 χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον στρατό ζητά μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση ενώ στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου, σημειώνει ο «Φιλελεύθερος».
Ενόψει αυτών των εξελίξεων, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» δήλωσε.
Οπως πρόσθεσε, υπήρχαν διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, επισήμανε με μήνυμα στο Twitter ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά παρεμβατικά δικαιώματα, μίλησε πάντως για το όνειρο της λύσης του Κυπριακού που «παραμένει ζωντανό».
Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα τουρκιας σε ολη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμενει ζωντανό
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) July 7, 2017
Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. Ακόμη, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.
#KıbrısKonferansı ile ilgili basının sorularını yanıtladık. / Met the members of the press to answer their questions on #ConferenceonCyprus pic.twitter.com/yKUzmfkaYO
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) July 7, 2017
Αμετακίνητη η Αγκυρα
Ο τούρκος υπουργός στο δείπνο εργασίας εμφανιζόταν έτοιμος να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ ανέφεραν μάλιστα ότι στο 90% του χρόνου που αναλώθηκε, ο υπουργός φάνηκε να δείχνει να έχει τη διάθεση συζήτησης αυτών των θεμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τούρκος υπουργός αρνείτο επίμονα να πει συγκεκριμένα την τοποθέτησή του και επέμενε να αναφέρει ότι, οτιδήποτε είχε να προτείνει η Τουρκία, το έκανε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Προσέθετε ότι για να πει οτιδήποτε περισσότερο, θα πρέπει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να δώσει περισσότερα στα υπόλοιπα κεφάλαια.
Τόσο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, καλούσαν συνεχώς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει συγκεκριμένα την πρόταση της Αγκυρας για το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, ωστόσο ο Τούρκος υπουργός δεν τοποθετείτο.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες των απεσταλμένων των ελληνοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ παρενέβη και ανέφερε ότι η Τουρκία συμφωνεί να καταργηθούν τα επεμβατικά δικαιώματα και να αποσυρθεί στρατός από τη μέρα της λύσης.
Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τούρκου υπουργού, ο οποίος είπε ότι δεν είναι αυτές οι θέσεις της Τουρκίας και ότι δεν ανέφερε κάτι τέτοιο στη συνάντηση που είχε μαζί του. Θέση της Τουρκίας, είπε, είναι να συνεχιστούν οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και να γίνει αναθεώρηση σε τρεις εκλογικούς κύκλους, δηλαδή σε 15 χρόνια. Πηγές αναφέρουν ακόμη πως είπε χαρακτηριστικά: «Αν είστε καλά παιδιά, ίσως να υπάρξει αναθεώρηση σε 13 χρόνια». Για το θέμα του τουρκικού στρατού ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι θέση της Τουρκίας είναι η παραμονή του σε συμφωνημένους αριθμούς.
Ποτάμι: «Για το αδιέξοδο ευθύνεται η Τουρκία»
Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι κατήγγειλε ότι για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ευθύνεται η πεισματική εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση της συνθήκης εγγύησης και των στρατευμάτων της στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν είναι η στιγμή για την εκτόξευση εσωτερικών κατηγοριών και την απόδοση ευθυνών. Είναι η στιγμή της περισυλλογής και της σωστής προετοιμασίας για τα επόμενα βήματα, όταν αυτά καταστούν εφικτά», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ήταν αξιέπαινες. Δυστυχώς, οι μεθοδεύσεις της Αγκυρας που συνεπικουρούνταν και από τρίτους που -για δικούς τους λόγους- δεν ευνοούν την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου, έφεραν τα πράγματα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News