487
Η Ανγκελα Μέρκελ κοιτάζει το πορτρέτο του Χέλμουτ Κολ δίπλα στο βιβλίο συλλυπητηρίων που είχε ανοίξει στην καγκελαρία. Για τη χήρα του πάντως η καγκελάριος ήταν σχεδόν ανεπιθύμητη | REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με το φάντασμα του πολιτικού της πατέρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 19:28
Η Ανγκελα Μέρκελ κοιτάζει το πορτρέτο του Χέλμουτ Κολ δίπλα στο βιβλίο συλλυπητηρίων που είχε ανοίξει στην καγκελαρία. Για τη χήρα του πάντως η καγκελάριος ήταν σχεδόν ανεπιθύμητη
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με το φάντασμα του πολιτικού της πατέρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 19:28

Πτυχές μιας προσωπικής αντιπαράθεσης -στα όρια όμως της οικογενειακής βεντέτας- ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και στον μακαρίτη Χέλμουτ Κολ, μολονότι αυτός υπήρξε ο πολιτικός της μέντορας, αποκαλύπτει το Spiegel με φόντο την επιμνημόσυνη τελετή για τον πρώην καγκελάριο που θα τελεστεί στο Στρασβούργο την 1η Ιουλίου. Στην υπόθεση πρωταγωνιστεί η χήρα του Κολ, η οποία εμφανίζεται να μην ήθελε την Μέρκελ στο πολιτικό μνημόσυνο!

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Μάικε Κολ-Ρίχτερ, ζήτησε να μην εκφωνήσει η καγκελάριος τον λόγο στην τελετή και πρότεινε αντί της Μέρκελ, τον Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας! Η δεύτερη σύζυγος του μακροβιότερου καγκελαρίου της Γερμανίας θεώρησε καλύτερο να μιλήσουν προσκεκλημένοι από άλλα κράτη και δη ο Ορμπάν, καθώς ήταν ένας από τους τελευταίους αξιωματούχους που είχε συνομιλήσει με τον Χέλμουτ Κολ.

Η απαίτηση αυτή της Μάικε Κολ-Ρίχτερ συνδέεται με τη ρήξη ανάμεσα στον «πατέρα της επανένωσης της Γερμανίας» και τη Μέρκελ. Αν και η καγκελάριος είχε πολιτικό πατέρα τον Κολ καθώς αυτός την ανέδειξε στα πρώτα της βήματα στο CDU, εκείνη συγκρούστηκε μαζί του το 2000 λόγω σκανδάλου με μαύρα ταμεία του κόμματος. Ηταν ένα σκάνδαλο που έπληξε το κύρος του Κολ, οδήγησε στην αποπομπή του από την ηγεσία του CDU και δίχασε τους Χριστιανοδημοκράτες καθώς πολλά στελέχη είχαν σπεύσει να αδειάσουν τον πρώην αρχηγό και να τον απομονώσουν.

Η ίδια η Μέρκελ ως γενική γραμματέας του κόμματος τότε είχε εξαπολύσει ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του μέντορά της με άρθρο της στην εφημερίδα Frankfurt Allgemeine Zeitung. Είχε καλέσει τον Κολ να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τις πληρωμές και είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Ηρθε η ώρα για το CDU να μάθει να στέκεται στα πόδια του χωρίς τον μακροχρόνιο ηγέτη του». Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο η Μέρκελ τόνιζε ότι με τη σιωπή του ο καγκελάριος προκαλούσε ζημιά στο κόμμα του!

Αυτή η στάση της Μέρκελ την είχε βάλει στο στόχαστρο της οικογένειας σε τέτοιο βαθμό που τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Βάλτερ Κολ γιος του πρώην καγκελαρίου, την κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς ότι ευθυνόταν για την αυτοκτονία της μητέρας του και πρώτης συζύγου του ιστορικού ηγέτη του CDU, Ανελόρε Κολ, η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της το 2001.

Η Μάικε Κολ Ρίχτερ, δεύτερη σύζυγος του πρώην καγκελαρίου, πείστηκε να δεχτεί τελικά τη Μέρκελ μόνο όταν άτομα από το περιβάλλον της οικογενείας της κατέδειξαν ότι ο αποκλεισμός της καγκελαρίου θα προκαλούσε σάλο στη Γερμανία και θα ήταν επιζήμια για τη μνήμη του θανόντα.

Εν τέλει, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, λόγο στην τελετή, που θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο την 1η Ιουλίου με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκφωνήσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, καθώς και οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Αντόνιο Ταγιάνι και Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Χέλμουτ Κολ απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών. Δεν αποκάλυψε ποτέ τις πηγές των δωρεών προς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...