373
Η Ελισάβετ συνοδευόταν από τον γιο της Κάρολο | REUTERS/Carl Court/Pool

Η Ελισάβετ Β’ μετέδωσε το μήνυμα της Μέι: «Ταπεινά και αποφασιστικά»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 14:40
Η Ελισάβετ συνοδευόταν από τον γιο της Κάρολο
|REUTERS/Carl Court/Pool

Η Ελισάβετ Β’ μετέδωσε το μήνυμα της Μέι: «Ταπεινά και αποφασιστικά»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 14:40

Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται να εργαστεί με  αποφασιστικότητα αλλά και ταπεινότητα για την υλοποίηση της δύσκολης ατζέντας που έχει για τα επόμενα χρόνια και στην οποία θα κυριαρχήσει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζεται στον λόγο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ με τον οποίο ανοίγει παραδοσιακά η βουλευτική περίοδος.

Η ομιλία, η οποία λόγω των πρόσφατων εκλογών έχει και χαρακτήρα προγραμματικών δηλώσεων, εκφωνείται από τη βασίλισσα, είναι όμως γραμμένη από την κυβέρνηση.

Φέτος η τελευτή ήταν πιο λιτή σε σχέση με το παρελθόν, με την Ελισάβετ Β’ να αφήνει στην άκρη το στέμμα και τα κοσμήματα και μεγάλο μέρος από το πρωτόκολλο. Λόγω ασθένειας του συζύγου της, συνοδευόταν από τον γιο της και διάδοχο του θρόνου Κάρολο.

Το Brexit κυριάρχησε στην ομιλία, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τουλάχιστον οκτώ νομοσχέδια με τα οποία θα προχωρήσει το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ. Το βασικότερο θα είναι το νομοσχέδιο με το οποίο θα αίρεται ο νόμος του 1972 με τον οποίο η χώρα εντασσόταν στην ΕΕ.

Ακόμη, μέτρα εσωτερικής πολιτικής, όπως για την ενδοοικογενειακή βία, αναφέρθηκαν στην ομιλία, απουσίαζαν όμως αναφορές σε κάποιες από τις υποσχέσεις της Τερέζα Μέι, όπως αυτή για την αλλαγή καθεστώτος στα grammar school.

Η κυβέρνηση προχώρησε μάλιστα στο εντελώς ασυνήθιστο μέτρο να παραταθεί σε δύο έτη η διάρκεια της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου ώστε η κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο για την οργάνωση της περίπλοκης διαδικασίας για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ετσι δεν θα εκφωνηθεί λόγος του μονάρχη το 2018.

Επίσης απούσα από την ομιλία –κάτι που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο- ήταν οποιαδήποτε αναφορά στην επίσημη  επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, την οποία είχαν συμφωνήσει (προφορικά) ο Τραμπ και η Τερέζα Μέι στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο από το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφεραν ότι δεν υπήρξε αναφορά γιατί δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Στο νοσοκομείο ο Φίλιππος

Εν τω μεταξύ, ο σύζυγος της Ελισάβετ, ο πρίγκηπας Φίλιππος, εισήχθη το βράδυ της Τρίτης για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, ανέφερε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο 96χρονος Φίλιππος δέχεται θεραπεία για μόλυνση που προέκυψε από προϋπάρχουσα κατάσταση, εξήγησε το Παλάτι, ενώ προσθέτει ότι είναι γενικά σε καλή κατάσταση.

Τον Μάιο ο Φίλιππος ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα. Αν δεν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, θα είχε συνοδεύσει την Ελισάβετ κατά την εκφώνηση του λόγου της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...