Μέχρι τώρα οι έρευνες για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές επικεντρώνονταν στις ενέργειες του Κρεμλίνου και στις όποιες υπόγειες σχέσεις επικοινωνίες που είχαν αναπτύξει πρόσωπα του στρατοπέδου του Ντόναλντ Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους. Οι υπεύθυνοι μάλιστα υπογράμμιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι οι έρευνες δεν αφορούν στον αμερικανό πρόεδρο.
Πλέον, όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, ο ειδικός ανακριτής και πρώην διευθυντής του FBI Ρότζερ Μόλερ, εξετάζει το εάν και κατά πόσον ο ίδιος ο πρόεδρος προσπάθησε να παρακωλύσει τη Δικαιοσύνη παρεμποδίζοντας τις σχετικές έρευνες.
Είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία που μπορεί να οδηγήσει σε παραπομπή του προέδρου (αυτή η απειλή παραπομπής είχε αναγκάσει τον Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί το 1974).
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε επισήμως το ρεπορτάζ. Αλλά ο κ. Τραμπ έσπευσε να τουιτάρει.
«Επινόησαν μία κάλπικη σκευωρία για αυτή την ιστορία με τους Ρώσους, βρήκαν μηδέν αποδείξεις και τώρα δοκιμάζουν με την παρακώλυση της Δικαιοσύνης σχετικά με αυτή την ψεύτικη ιστορία. Ωραία», σχολίασε.
They made up a phony collusion with the Russians story, found zero proof, so now they go for obstruction of justice on the phony story. Nice
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 15, 2017
Σύμφωνα με την Washington Post που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους, η νέα στροφή στην υπόθεση σημειώθηκε στις 6 Μαΐου, ακριβώς μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ να απομακρύνει από τη θέση του τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος έως τότε ηγούνταν της έρευνας σχετικά με τους διαύλους που είχαν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Μόσχα και την προεκλογική ομάδα του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.
Στόχος τώρα είναι να διευκρινιστεί το εάν και κατά πόσον ο Τραμπ παρενέβη στο έργο των υπηρεσιών που εξετάζουν τις πιθανές ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, αναζητούν να αποκαλύψουν αν ο Τραμπ ενθάρρυνε τον Κόμεϊ να εγκαταλείψει την έρευνα σχετικά με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν. Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε από την κατάθεση του Κόμεϊ ενώπιον του Κογκρέσου. Ο πρώην διευθυντής του FBI παρέθεσε έναν διάλογο που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο. «Ελπίζω να το αφήσεις, να αφήσεις τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος», φέρεται να είχε πει στον κ. ο Κόμεϊ ο Τραμπ.
Εννοείται ότι ο πρόεδρος δεν επαλήθευσε τις μαρτυρίες του Κόμεϊ, τις απέρριψε ως «ψευδείς» και τον κατηγόρησε για αθέτηση του όρκου που πήρε πριν καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου.
Για τους σκοπούς της έρευνας, όπως σημειώνουν και οι New York Times, ο Μόλερ, έχει προγραμματίσει συνεντεύξεις με τον Ντάνιελ Κόουτς, συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τον ναύαρχο Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και τον πρώην υποδιευθυντή της NSA Ρίτσαρντ Λέντζετ.
Μία από τις συζητήσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Μόλερ, έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου, όταν ο Κόουτς φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι ο πρόεδρος του είχε ζητήσει να μιλήσει στον Κόμεϊ ώστε να FBI να διακόψει την έρευνα σχετικά με τον Μάικλ Φλιν.
Ο Φλιν υποχρεώθηκε σε παραίτηση στα μέσα Φεβρουαρίου, προτού καν συμπληρώσει έναν μήνα στο αξίωμα, αφού παραδέχτηκε ότι δεν πληροφόρησε με ακρίβεια τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με επαφές που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.
Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ της Washington Post, ο εκπρόσωπος προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Μαρκ Κοράλο, είπε: «Η διαρροή του FBI σχετικά με πληροφορίες που αφορούν τον πρόεδρο είναι πρωτάκουστη, αδικαιολόγητη και παράνομη». Επαναλαμβάνει το αφήγημα που προωθεί ο Τραμπ και οι συνεργάτες του μετά την αποκαλυπτική κατάθεση του Κόμεϊ.
Παρ’ όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση έχει ανησυχήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι τη Δευτέρα ένας έμπιστος φίλος του Τραμπ εκτίμησε ότι ο πρόεδρος εξετάζει ακόμα και την καθαίρεση του ειδικού συμβούλου που ηγείται των ερευνών για τις διασυνδέσεις Μόσχας – Τραμπ! Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον Λευκό Οίκο…
Ο Πούτιν τρολάρει: «Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τον Κόμεϊ»
Σχετικά με την έρευνα για ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ ρωτήθηκε και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος αυτή τη φορά επέλεξε να το διασκεδάσει.
Αφού κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εκείνη παρεμβαίνει στα εσωτερικά χωρών χρησιμοποιώντας ΜΚΟ, είπε:
«Δεν ξέρω όλα όσα δήλωσε στην κατάθεσή του ο Κόμεϊ με λεπτομέρειες. Ξέρω όμως κάποια πράγματα. Ο Κόμεϊ είπε ότι ηχογράφησε τη συζήτησή του με τον πρόεδρο (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ) και μετά την έδωσε σε έναν φίλο, ο οποίος την διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι περίεργο! Σε τι διαφέρει άρα ο διευθυντής του FBI από τον Σνόουντεν; Δεν είναι αρχηγός ειδικών υπηρεσιών, αλλά ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν ο Κόμεϊ απειληθεί με πολιτική δίωξη, είμαστε έτοιμοι να τον δεχθούμε εδώ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News