1290
|

Ο Κασιδιάρης ως «μπαχαλάκης» της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 14:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2017 18:35

Ο Κασιδιάρης ως «μπαχαλάκης» της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 14:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/05/2017 18:35

Λειτουργεί ο Ηλίας Κασιδιάρης ως… μπαχαλάκης της Βουλής; Ως ένας… χρήσιμος τραμπούκος που αλλάζει την ατζέντα; Αυτό καταγγέλλει ανοιχτά πλέον η αντιπολίτευση μετά το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά επεισόδιο που συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στη συζήτηση -σε επίπεδο επιτροπών- των μέτρων της συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Ο υπόδικος για εγκληματική οργάνωση βουλευτής της Χρυσής Αυγής, σε μια ανύποπτη στιγμή της συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας, προκάλεσε επεισόδιο χειροδικώντας επί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια. Στη συνέχεια και μέσα σε γενικό πανδαιμόνιο αποβλήθηκε από τον προεδρεύοντα του σώματος Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος φώναζε: «Φρουρά, φρουρά, φρουρά! Αποβάλλεται ο κ. Κασιδιάρης! Εξω κ. Κασιδιάρη. Μολύνετε τη Βουλή!». Ποια μέτρα; Ο Κασιδιάρης και τα άλλα παλικάρια της φασιστικής οργάνωσης…

Με τον κ. Δένδια βέβαια, οι χρυσαυγίτες έχουν και προηγούμενα. Αυτός, ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως, τους έστειλε φυλακή. Αλλά το επεισόδιο έγινε σε μια ανύποπτη στιγμή, χωρίς καν να υπάρξει κάποια σχετική λεκτική αντιπαράθεση. Ολα ξεκίνησαν ξαφνικά, την ώρα που ο Κασιδιάρης μιλούσε. Επειδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόλμησε να κατευθυνθεί προς την έξοδο. Τότε ο χρυσαυγίτης βουλευτής του φώναξε με ύφος: «Οχι από μπροστά μου, δεν βλέπεις ότι μιλάω;». Ο κ. Δένδιας γύρισε να του ζητήσει τον λόγο και τότε ο χρυσαυγίτης βουλευτής φέρεται να χειροδίκησε ενώ άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΧΑ πέταξαν μπουκάλια.

Το επεισόδιο είναι καταδικαστέο και δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Εντάσσεται στη συνήθη τραμπούκικη συμπεριφορά μιας νεοφασιστικής οργάνωσης, η οποία δυστυχώς βρίσκεται στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων. Για την Ιστορία, ο κ. Μπαλαούρας ζήτησε να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά  όλης της ΚΟ της Χρυσής Αυγής –και όχι μόνο του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ ο Χρήστος Μαντάς του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Την πρόταση του κ. Μπαλαούρα δέχτηκαν το Σώμα, έγινε γνωστό αργότερα.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά το συμβάν, υπογράμμισε ότι δεν προξένησε κανένα επεισόδιο, αλλά το «αδίκημά» του ήταν ότι πέρασε μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Πρόσθεσε ότι η ΚΟ της ΧΑ φαίνεται πως «έχει το δικαίωμα της χειροδικίας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτό το επεισόδιο, η κοινωνία θα κατανοήσει ότι η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα δεδομένο, αλλά χρειάζεται διαρκής μάχη. «Παρά την τεράστια προσβολή, θα ήθελα να ελπίζω ότι το εις βάρος μου επεισόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία», τόνισε.

Αργότερα, ο κ. Δένδιας μίλησε σε δημοσιογράφους για το τι συνέβη μεταξύ αυτού και του Κασιδιάρη:

«Μόλις τελείωσε η συζήτηση για το επείγον, περνάω μπροστά από τα έδρανα της Xρυσής Αυγής για να βγω από την Ολομέλεια. Την ώρα που μιλούσε ο κ. Κασιδιάρης, μου λέει “πού πας ρε; Γιατί περνάς από μπροστά μου όταν μιλάω;”.

»Γυρίζω να τον κοιτάξω, με σπρώχνει με τα δύο χέρια και αρχίζει να φωνάζει “σήκω φύγε από δω, ρε”. Συνεχίζω να μη φεύγω και κινείται να μου επιτεθεί. Τον μαζεύουν κάποιοι, άλλοι τον πιάνουν και τον σπρώχνουν προς τα πίσω.  Αυτός αρχίζει να πιάνει μπουκάλια, να εκτοξεύει νερά και ό,τι άλλο έβρισκε.

217246
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά το επεισόδιο (INTIMENEWS)

» Θεώρησα ότι το σωστό ήταν να μη μετακινηθώ από εκεί, διότι αν το έκανα, σημειολογικά αυτό θα σήμαινε κάτι. Εμεινα εκεί και συνέχισε να με βρίζει και εμένα και τον Σαμαρά και τον Βορίδη. Μας έβριζε σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, πέταγαν μπουκάλια νερά και οτιδήποτε άλλο. Νερό είναι σίγουρο ότι έφαγα».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι θεσμικό. Γιατί το πιο ανατριχιαστικό δεν ήταν οι βρισιές, που χαρακτηρίζουν τον υβριστή. Το ανατριχιαστικό είναι ότι υπήρξε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, που εξηγούσε ότι η επίθεση δεν είναι μία επίθεση κάποιου που απώλεσε την ψυχραιμία του, αλλά είναι μία πολιτική θέση αυτοδικίας. Ότι “εσύ έστειλες κάποιες δικογραφίες που μας αφορούσαν στη δικαιοσύνη και εμείς δικαιούμεθα να σε χτυπήσουμε, να κάνουμε, να ράνουμε…”».

«Service του Κασιδιάρη στον Τσίπρα»

Ομόφωνα καταδίκασαν το επεισόδιο όλα τα κόμματα.

Ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ζήτησε την αποβολή ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής από τη διαδικασία, αλλά και από το σύνολο των συνεδριάσεων των επιτροπών, γιατί -όπως είπε- «όλοι συμπεριφέρθηκαν με απαράδεκτο τρόπο». «Αυτό», πρόσθεσε, «είναι το μήνυμα ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να προστατέψει τις διαδικασίες».

Ο κ. Βορίδης όμως κατήγγειλε «προφανή στόχευση». Από τη ΝΔ εκτιμούν ότι το επεισόδιο έγινε ώστε να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και η συζήτηση από τα μέτρα του νέου μνημονίου να μετατοπιστεί στους τραμπουκισμούς του χρυσαυγίτη βουλευτή. Την ώρα εξάλλου που γινόταν το επεισόδιο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης βρισκόταν στο στούντιο του ΣΚΑΪ και κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι «προσφέρει υπηρεσία στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μη συζητάμε το νέο μνημόνιο και τα μέτρα». 

«Τραγική εικόνα… ντροπή… Αντί να συζητάει η Ελλάδα τα μέτρα, τις περικοπές, τους φόρους θα συζητάμε για τον Κασιδιάρη; Δεν είναι προσφορά στον αγαπημένο του κ. Τσίπρα; Αυτή είναι η κρυφή συμμαχία ΧΑ – ΣΥΡΙΖΑ» κατήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης. «Είναι σκάνδαλο αντί να συζητάμε για τους συνταξιούχους να μιλάμε για τον Κασιδιάρη τον τραμπούκο… Πήγε να κάνει service στον Τσίπρα. Δεν ντρέπονται;» αναρωτήθηκε.

Λίγο αργότερα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση:

«Η προκλητική και τραμπούκικη επίθεση Κασιδιάρη στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκο Δένδια, δείχνει ότι, για μια ακόμη φορά, η Χρυσή Αυγή διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη φορά, για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει το πιο σκληρό και επώδυνο Μνημόνιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος: «Εχουμε συγκληθεί ως επιτροπές για να εξετάσουμε τις ρυθμίσεις του 4ου μνημονίου. Τίποτα άλλο δεν χωράει σε αυτήν τη διαδικασία. Βρίσκετε πολιτική ασπίδα να αλλαξουμε θέμα, να υπάρξει ένταση στο σώμα για άλλο θέμα».

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη φασιστική και τραμπούκικη επίθεση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ και ζήτησε να αποβληθεί από την αίθουσα όλη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

«Ηταν ακραία η πράξη του κ. Κασιδιάρη, να είναι δραστική η απόφαση της Βουλής», ανέφερε, εξάλλου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Απερίφραστα πρέπει να καταδικάσει η Bουλή την συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη», τόνισε ο Γιώργος Κατσιαντώνης από την Ενωσης Κεντρώων. Κάλεσε δε το προεδρείο της Βουλής «να μην επιτρέψει ουδεμία άλλη τέτοια ενέργεια αλλά και να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των βουλευτών».

«Οι τραμπούκοι θέλουν να δέρνουν και στη δική μας Βουλή», σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Γιώργος Αμυράς έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής» και χαρακτήρισε «λεκέ του Κοινοβουλίου» την συμπεριφορά του βουλευτή της ΧΑ. «Εδώ μιλάμε για κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι για φασιστικά καθεστώτα. Καλώ όλα τα κόμματα και τους βουλευτές που έχουν μυαλό να απομονώσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές», πρόσθεσε.

Αποβολή της ΧΑ από τις συνεδριάσεις για το πολυνομοσχέδιο

Με πολιτικούς όρους, τη συλλογική ευθύνη για τη συμπεριφορά του βουλευτή της έχει η Χρυσή Αυγή, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Μετά από όσα συνέβησαν είναι εντελώς απαραίτητο, πέραν της παραπομπής του βουλευτή της ΧΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η ΚΟ της Χρυσής Αυγής να μη συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο (οι συνεδριάσεις είναι τη Δευτέρα και την Τρίτη), πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

«Εδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίας, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο», είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα.

Οσο για τη συμμετοχή της ΧΑ στην ολομέλεια της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τα μέτρα, αναμένεται απόφαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε ενώπιον δεκάδων μαθητών από δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας και σχολείο των Σερρών. Οταν ηρέμησαν τα πνεύματα,  ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας τους ζήτησε συγγνώμη για όσα έζησαν και είδαν που μάλλον θα τους μείνουν μια πολύ δυσάρεστη ανάμνηση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...